Tenis

Budućnost hrvatske reprezentacije

Ivor Krapac • utorak, 11.12.2007.

Marin Čilić i Mario Ančić pamtit će proteklu tenisku sezonu po dobrom i lošem. Dobro je uglavnom bilo rezervirano za Čilića, koji se u završnici godine probio među prvih sto na svijetu, dok je Ančiću u sjećanju ostala duga pauza zbog mononukleoze, pa nešto kraća zbog ozljede ramena. Od obojice je za očekivati da iduće sezone postignu više, a dodatni izazov bit će im nošenje glavnog tereta u hrvatskoj Davis Cup reprezentaciji...

U pogledu unatrag prema Marinu Čiliću u 2007., najbolje je krenuti od kraja. 19-godišnji hrvatski adut je u listopadu u svom posljednjem ovosezonskom nastupu na ATP Touru dohvatio polufinale St. Petersburga, a taj rezultat donio mu je skok na 71. mjesto Race ljestvice i novi renking karijere. Marin se, tako, tek pred kraj godine probio među najboljih sto, u društvo u kojem smo ga očekivali i koji mjesec ranije.

Nakon lošijeg uvodnog dijela sezone, Čilić se u godini koju polako napuštamo počeo vraćati na pravi put u prvoj polovici travnja naslovom na "zemljanom" Challengeru u Casablanci. Potvrda rasta forme dogodila se nedugo potom na premijernom izdanju Challengera u Rijeci, također na crvenoj zemlji, a za pravu stvar na ATP turnirima morali smo čekati prijelaz na travu i prvu polovicu lipnja u londonskom Queen's Clubu.

Na travnatim terenima kraljičinog kluba Marin je demonstrirao da se dobro snalazi na različitim podlogama, a ne samo na "crvenoj prašini", na kojoj je prije dvije godine osvojio juniorski Roland Garros. U Londonu je krenuo startnim iznenađenjem protiv iskusnog domaćeg aduta Tima Henmana, potom nanizao i Kolumbijca Alejandra Fallu i opasnog Francuza Jo-Wilfrieda Tsongu, da bi u četvrtfinalu izgubio u dva tijesna seta protiv Andyja Roddicka, koji je kasnije otišao do svog četvrtog naslova na tom turniru.

Čilić je već tada stigao na prag prvih sto na Entry ljestvici, a raniji proboj ispod 100. mjesta spriječili su slabiji rezultati do završnice sezone, s rujanskim četvrtfinalom Pekinga kao jedinom pravom iznimkom. Ipak, otvorilo se u posljednjim tjednima, a posebno bitno je što će popravljeni renking Marinu omogućiti izravan ulazak u glavni ždrijeb Australian Opena, "mučenje" kroz kvalifikacije sada je iza njega.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Mario Ančić krenuo je u godinu među prvih deset na svijetu, najavio ambicije u sezoni dolaskom do osmine finala Australian Opena, a onda se dogodilo. Krefeld, prvo kolo Svjetske skupine Davis Cupa protiv Njemačke i osjećaj slabosti u porazu od Tommyja Haasa, predaja Andreasu Seppiju u Marseilleu neposredno nakon reprezentativnog nastupa, pa dijagnoza koju liječnici nisu ustanovili isprve - ozbiljniji oblik mononukleoze, s izvjesnim višemjesečnim strogim mirovanjem.

Mario se nije htio vraćati dok ne bude potpuno "očišćen" od bolesti, pa je stanka potrajala do početka kolovoza i nastupa na Masters Series turniru u Montrealu, uz pobjedu nad Fredericom Niemeyerom i poraz od Paul-Henrija Mathieua u drugom kolu. Tjedan kasnije Ančić je "skinuo" Tommyja Haasa u Cincinnatiju, no na tom turniru već ga je ozbiljno smetala bol u desnom ramenu koje je ozlijedio nekoliko tjedana ranije. U drugom kolu izgubio je od Jürgena Melzera, na startu New Havena bolji je bio Stanislas Wawrinka, a iza toga slijedila je nova stanka, uz propuštanje US Opena.

Drugi ovogodišnji povratak na teren dogodio se u prvoj polovici listopada u Stockholmu, s dolaskom do četvrtfinala i porazom od Thomasa Johanssona, dok je potvrda kvalitete stigla na Masters Series turniru u Madridu, uz pobjede nad Marcom Gicquelom, Jamesom Blakeom i Paul-Henrijem Mathieuom, pa četvrtfinalno posustajanje u dva seta ogleda s Novakom Đokovićem, trećim na svijetu.

Mario je u borbi s bolešću i ozljedom morao propustiti niz turnira, uključujući i tri od četiri najveća (Roland Garros, Wimbledon, US Open), a nemogućnost da obrani sve lani osvojene bodove na koncu ga je gurnula na 83. mjesto na svijetu na kraju sezone. Jasno, Ančić vrijedi puno više, a ako bude zdravlja i dovoljno sreće sa ždrijebom na većim turnirima, ne treba sumnjati da će vrlo brzo popraviti renking.

Iduća sezona će Marinu i Mariju biti važna i zbog pokušaja da što prije vrate Hrvatsku u elitno društvo, Svjetsku skupinu Davis Cupa. Ivan Ljubičić se oprostio, a Ivo Karlović se i dalje ne vidi u reprezentaciji, pa će Čilić i Ančić biti glavni aduti u singlu, uz prvi test u travanjskom ogledu s Italijom u drugom kolu Skupine I Euroafričke zone.

Mario je već iskusan u Davis Cupu, Marin je silom prilika doživio kako je to biti prvi "reket" reprezentacije u rujanskom susretu s Britancima za ostanak u Svjetskoj skupini, a uz Lovra Zovka kao korisnu opciju u paru, nadajmo se da će to biti dovoljno da Hrvatsku već 2009. ponovno vidimo tamo gdje bismo željeli da bude, među najboljih 16 reprezentacija svijeta. Kvalitetu za takvo što definitivno imamo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!