Košarka

Vladović i Zadravec slomili Ruse

Kristian Hohnjec • utorak, 11.12.2007.

Zagreb je u prvom kolu natjecanja po skupinama Fibinog Eurocupa nadigrao ruski Spartak iz Sankt Peterburga 80:76. Gosti su u drugom dijelu imali i dvocifrenu prednosti, no Jakov Vladović i Gordan Zadravec pobrinuli su se za trijumf Jusupove momčadi...

Gosti iz Sankt Peterburga doputovali su bez startnog centra, Brazilca s NBA iskustvom Rafaela Arauja i playmakera Antonija Porte, no to ih nije omelo da bolje otvore utakmicu. Trice su pogađali Ivanov, Yudin i Joseph Smith, koji je zbog nemarnosti ekonoma ovom prilikom "preimenovan" u Alexandra Korchagina. Damir Markota zatim je uz prekršaj uspješno okončao drugi prodor za osjetnih 6:14.

Ipak, Mravi su potom zaigrali mnogo agilnije u obrani, a svesrdno su im pomagali i nemaštoviti bekovi Spartaka. Ante Tomić je sa istekom prve četvrtine izjednačio na 15:15 nakon što su Rusi u posljednjih pet minuta iste uspjeli ubaciti samo slobodno bacanje.

Drugi period obilježila je igra dvojice hrvatskih reprezentativaca. Tomić je pokazivao raskošan repertoar u postu, a Markota je prvim pogotkom s distance vratio vodstvo Spartaku (25:28). Bivšem igraču Milwaukeeja priključio se tricaški uvjerljivi Smith, dok Tomić nije imao odgovarajuću podršku Vladovića i Simona. Da zaostatak na poluvremenu bude prihvatljiv (35:38) pobrinuo se sjedokosi Gordan Zadravec.

U drugom dijelu nastavili su se problemi u organizaciji napada Zagrebaša, baš kao i šuterska rapsodija Josepha Smitha. Ubrzo mu se priključuje i snažni Milovan Raković pa semafor pokazuje neugodnih - 40:50. Zagreb se uoči posljednjih deset minuta uspio približiti na 56:60 i to zahvaljujući spektakularnoj trici Jakova Vladovića sa svoje polovice.

Taj ubačaj preokrenuo je ritam utakmice, a Zagreb je napokon izjednačio nakon što je Dundović bio spretan u gužvi (70:70, 35.min). Na oduševljenje solidno ispunjenih tribina Mravi su nastavili seriju Zadravčevom tricom iz "petog" napada, da bi potom Simon i Dundović s "crte" donijeli najuvjerljivijih 76:70 2:30 minuta prije kraja.

Rusi su se približili (76:74), ali kao match-winner pokazao se Jakov Vladović, koji je uz prekršaj poentirao za 78:74 37 sekundi prije posljednjeg zvuka sirene. Dodatno bacanja nažalost nije pogodio, Rusi brzo poentiraju, a Zagreb naivno gubi loptu prilikom izvođenja ispod koša. Spartak je imao napad za produžetak ili pobjedu, no Smith je srećom loše uputio post pas prema Rakoviću. Jurica Ružić ukrao je loptu, a Kruno Simon slobodnih bacanjima potvrdio pobjedu (80:76).

Jakov Vladović (19 poena, sedam asista) odigrao je izvrsno u drugom, a Ante Tomić (12 koševa, devet skokova) u drugom poluvremenu, dok je iznimno važan bio učinak veterana Zadravca (12 minuta, 11 poena, tri skoka). Damir Markota (15 koševa, 12 skokova) i Joseph Smith (22 poena) bili su najbolji igrači Spartaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!