Košarka

Skupina C: Repeša i Ukić srušili europskog prvaka

Tomislav Globan • četvrtak, 13.12.2007.

Više nema neporaženih momčadi u Euroligi! Repešina Lottomatica zasjala je u trenutku u kojem se to najmanje očekivalo i uvjerljivo porazila do danas neporaženog europskog prvaka, grčki Panathinaikos. Poraz Atenjana iskoristili su Barcelona i Real Madrid približivši im se na pobjedu zaostatka...

Dvoboj protiv Panathinaikosa bio je jedna od posljednjih slamki spasa za momčad Jasmina Repeše. Roma je nakon sedam kola na kontu imala tek jednu pobjedu, a sedmi poraz sveo bi njihove izglede za plasmanom u drugi krug na minimum. Prvih 20 minuta bilo je izuzetno izjednačeno (poluvrijeme 48:48), no sve se prelomilo na stranu domaćih početkom treće četvrtine. Lottomatica tada radi seriju 17:0 i bježi na 65:50 od čega se europski prvak nije oporavio do kraja utakmice.

Veliku utakmicu odigrao je Allan Ray pogađavši iz praktički svih pozicija te s 18 poena (četiri trice) nosio svoju momčad do pobjede. U pobjedu Rimljana Roko Leni Ukić ugradio je 13 poena uz stopostotan šut za dvicu (5/5), četiri asistencije i tri ukradene lopte. Andrija Žižić za Grke je odigrao 19 minuta te upisao sedam poena i tri skoka.

Panathinaikosov poraz iskoristio je španjolski dvojac koji mu gleda u leđa. Barcelona i Real Madrid na svom su parketu ubilježili pobjede te se primakli europskom prvaku na pobjedu zaostatka.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Real je u prvom kolu slavio u Istanbulu kod Ülkera, a isto je ponovio i večeras u dvorani Palacio Vistalegre. Poraz od 10 razlike još je dobar rezultat za Turke jer su cijelu utakmicu bili u podređenom položaju. Bullock, Mumbru i Reyes nosili su u prvom poluvremenu Madrižane do velike prednosti, a na odmor nakon 20 minuta otišlo se vodstvom domaćih 47:33. Turci su pokušali u nastavku promijeniti ritam utakmice, no odličnom obranom "čovjeka" i strpljivom napadačkom egzekucijom Real nije dozvolio preokret te je na kraju rezultatom 87:77 komotno ublježio šestu pobjedu u skupini. Kod pobjednika, učinkom se istakao Reyes sa 17 poena i šest skokova, a kod gostiju Willie Solomon s 19 koševa, ali i lošim šutom iz igre (5/14).

Realov najveći rival iz domaćeg prvenstva - Barcelona - također je došla na korak do osiguravanja plasmana u Top 16. Na svom parketu svladali su Partizan i uzvratili im za uvjerljiv poraz iz Beograda. Srbi se u Blaugrani nisu najbolje snašli te su otpočetka podlegli pritisku s tribina što se očitovalo u rezultatu - 28:14 nakon prvih 10 minuta. Uroš Tripković probudio je nadu kod Beograđana dovevši ih sredinom druge dionice na samo -6, no nezaustavljivi Grimau i dalekometni šutevi Basilea zapečatili su sudbinu momčadi Duška Vujoševića.

U momčadi Barce, Mario Kasun izvrsno je iskoristio 15 minuta na parketu ubacivši čak 13 poena i sedam skokova. Vodeća momčad NLB lige tako se iz Katalonije vraća s 26 koševa minusa, a možda odlučujući dvoboj čeka ih sljedećeg tjedna u Pioniru protiv francuskog Roannea.

Skupina C, osmo kolo:
Lottomatica Roma - Panathinaikos 85:67
Barcelona - Partizan 95:69
Real Madrid - Fenerbahče Ülker 87:77

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!