Rukomet

Dobri izgledi za Hrvatsku u kvalifikacijama

Maja Čeko • utorak, 18.12.2007.

Utjehu nakon razočaranja na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj gdje su osvojile deveto mjesto, hrvatske rukometašice pokušat će pronaći na kvalifikacijama za Olimpijske igre. Hrvatska će se boriti u skupini 1 sa Njemačkom, Švedskom i Kubom.

Na Olimpijske igre su se izravno plasirale Kina, Kazahstan, Angola, Brazil, Norveška i Rusija. Od tri kvalifikacijske skupine na završni turnir idu prve dvije momčadi svake od skupina, a turnir će se održati slijedeće godine krajem ožujka.

Zemlja domaćin našoj skupini biti će Njemačka. Ona je sigurni favorit skupine, a Hrvatska se trenutno nameće kao favorit za osvajanje drugog mjesta.

Njemačka je na posljednjem europskom prvenstvu u Švedskoj osvojila četvrto mjesto, a na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu u borbi za treće mjesto pobijedila je jaku reprezentaciju Rumunjske te su nakon deset godina Njemice ponovno uzele medalju na jednom velikom natjecanju i tako potvrdile da je Njemačka uz izvrsnu mušku reprezentaciju stvorila i jaku žensku. Najteži posao nas čeka možda upravo sa njima iako, realno, treba prije pobijediti Švedsku i Kubu.

Švedska ove godine nije bila sudionik SP-a, a prošle godine bila je domaćin europskog prvenstva gdje je osvojila 6 mjesto. Hrvatska je bila plasirana odmah iza zemlje domaćina kao sedma. Upravo na tom natjecanju, Hrvatska se našla u istoj skupini sa Švedskom i pobijedila sa rezultatom 21:20. Švedska će biti posebno motivirana nakon što je propustila SP jer bi neodlazak na OI bio veliki neuspjeh.

Kuba je mjesto u kvalifikacijama izborila nakon osvojenog drugog mjesta na Panameričkim igrama iza Brazila. Ona bi ujedno trebala biti i najlakši protivnik u našoj skupini iako se ni njih ne bi trebalo podcijeniti.

U skupini 2 igrat će domaćin i favorit skupine Rumunjska, Mađarska, drugoplasirana momčad iz Afrike (najvjerojatnije Kongo ili Tunis) i Poljska.

U skupini 3 igraju Francuska, Južna Koreja, Japan i Katar.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!