Rukomet

Pokradeni za četvrtfinale

Ivana Strahija • utorak, 18.12.2007.

Predsjednik HRS-a, Željko Kavran, prokomentirao je za Sportnet.hr upravo završeno Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene u Francuskoj, kao i očekivanja za Europsko prvenstvo za muške u Norveškoj.

I dok se još živo sjećamo kako su Hrvatice igrale protiv Angolki i Rusije, Željko Kavran smatra da se na Svjetskom prvenstvu reprezentaciji dogodio motivacijski domino efekt: "U utakmici s Francuskom bezočno smo pokradeni. Naša mlada ekipa to psihički nije znala podnijeti i nakon toga je sve pošlo po krivu, slaba igra, loši rezultati… Da nam nije ukradena utakmica protiv Francuske, Hrvatice bi sigurno igrale četvrtfinale, a tada bi mnogo toga bilo otvoreno."

Znači, trebalo je prije prvenstva više raditi na nekim aspektima? "Mogli smo bolje to svakako. Stručni je stožer trebao imati dvije varijante: jednu ako pobijedimo Francusku, a drugu ukoliko izgubimo. Trebalo je jasno objasniti rukometašicama da i u drugom slučaju život ide dalje i dogovoriti točnu taktiku. Bez obzira na to, ključni je cilj ostvaren."

Kako je plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre bio glavni cilj za našu reprezentaciju na SP, Hrvatski je rukometni savez zadovoljan: "Podbačaja nema, čak smo pobjedom nad Španjolkama praktički osigurali plasman na Olimpijske igre. Naime, u našoj se kvalifikacijskoj skupini nalaze Švedska, koju smo već apsolvirali, dok je Kuba realno gledano slabija reprezentacija od naše. Razloga za zadovoljstvo ima", objašnjava Kavran.

No, valja pričekati službeno izvješće struke reprezentacije, koje će potom analizirati u HRS-u i donijeti možebitne odluke o promjenama. Do tog se vremena okrećemo muškoj reprezentaciji, i predstojećem Europskom prvenstvu, koje 17. siječnja starta u Norveškoj.

Slika 1 od 1.
Foto: Nikola Movrić

Hrvatski je rukometni savez i tu postavio jasan cilj: "Upravni je odbor kao najvažniju stavku muškoj reprezentaciji postavio osvajanje medalje na jednom od tri velika takmičenja: Europskom prvenstvu u Norveškoj, Olimpijskim igrama ili pak Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj. To se mora ostvariti kao minimum, sve iznad toga je odlično."

Pripreme za kontinentalnu smotru nisu dobro započele, pošto javnost, a i neki igrači, nisu imali pojma da se treninzi neće održavati u Poreču, već u Zagrebu: "Autonomno je pravo izbornika da odluči gdje će se održati pripreme, a ja osobno mislim da je njegova odluka ispravna. Naime, reprezentacija ima mnogo ozlijeđenih, i u Zagrebu im je dostupan medicinski tretman kojeg u Poreču ne bi imali. S druge strane, jasno je da je došlo do propusta u komunikaciji prilikom organizacije."

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Kako je izbornik Lino Červar jako zaposlen čovjek, pošto se uz reprezentaciju bavi i treniranjem Croatia osiguranja te politikom, mnogo se u kuloarima razglaba bi li on trebao donijeti odluku čemu će posvetiti sviju nepodijeljenu pozornost: "HRS po tom pitanju dileme nemamo, jer je Lino Červar savjesno obavio svaku obavezu koju je imao prema Savezu i reprezentaciji. Koliko vidim cijelo je vrijeme uz dečke i tu nema nikakvih problema. Mi od njega nemamo pravo zahtijevati ništa tako dugo dok je dogovoreni posao odrađen kako treba", iznosi svoje mišljenje Kavran.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!