Košarka

Češka senzacija i dalje traje

Zvonimir Šimunović • srijeda, 19.12.2007.

Najzanimljiviji detalji sedmog kola ULEB Cupa u skupinama D, E i F su prvi poraz Khimkija, nastavak serije Nymburka koji ruši rekorde gledanosti te ne baš sjajan nastup hrvatskih košarkaša od kojih su Barać i Prkačin upisali pobjede, a Bagarićev klub poražen je baš na gostovanju u Češkoj.

Skupina D

Iako je bilo teško za očekivati da bi Khimki do kraja natjecanja po skupinama mogao ostati neporažen, današnji poraz na domaćem terenu protiv Azovmaša ipak je iznenađenje. Rusi su odlično ušli u utakmicu i na prvi odmor otišli s deset pogodaka prednosti, no tada slijedi opuštanje koje su gosti znali iskoristiti. Ukrajinska momčad prvo je preko Delininkaitsa (27 poena) uspjela izboriti produžetak u kojem je prije svega sjajnim izvođenjem slobodnih bacanja nadigrala favoriziranog domaćina i došla do četvrte pobjede. Kod poraženih Teemu Ranniko 23 poena i tri asistencije.

Pamesa je teže nego se to očekivalo pobijedila Nancy, ali samo se bodovi pamte pa će Španjolci brzo zaboraviti igru. Gosti su od samoga početka zaigrali agresivno, bez straha, dok su u napadu koristili poroznost u obrani Pamese. Utakmica je bila u egalu do samoga kraja, no do iznenađenja ipak nije došlo. Domaći su spasitelja imali u liku Shammonda Williamsa koji je postigao 26 poena i pridodao 11 asistencija. Uz njega Dejan Milojević 15 poena i četiri skoka. Stanko Barać lošiji nego inače, za 13 minuta četiri poena i jedan skok. Za goste je Ricardo Greer na terenu proveo svih 40 minuta i postigao 25 poena.

U derbiju začelja Anwil je uvjerljivo pobijedio Skyliners i tako upisao drugu pobjedu, dok Nijemci još uvijek znaju samo za poraze. Od prvih minuta utakmica je išla samo u jednom smjeru da bi završila s 23 razlike za domaćina. Najviše zasluga za to pripada Alanu Danielsu (22 poena, tri skoka) i Andrzeju Pluti (19 poena, šest skokova). Derrick Allen već tradicionalno najbolji kod gostiju s 21 poenom i osam skokova.

Skupina E

Triumph Lyubertsy nastavlja trijumfalni pohod po skupini. Ovaj puta na domaćem je terenu stradao Hapoel Galil Elyon. Ruskoj momčadi je to šesta pobjeda, a u nju su izborili pravom momčadskom igrom. Čak petorica s više od deset poena od kojih su najbolji bili Sergey Toporov sa 17 i Ognjen Aškrabić s 10 i sedam skokova. Kod domaćih najzapaženiji Gil Mossinson sa 16 poena i 10 skokova. Ključnu su prednost gosti stekli u drugom dijelu utakmice.

Vrlo vrijednu pobjedu u gostima ostvario je i Swans Gmunden. Austrijanci su šokirali Benetton Fribourg i uvjerljivom pobjedom došli do trećeg mjesta u skupini. Sjajnom drugom četvrtinom (9:23) gosti dolaze do prednosti koju su u drugom dijelu uspješno sačuvali, čak i povisili. Benetton u napadu potpuno sterilan, a obrana zaista šuplja poput sira njihovih zemljaka. Kevin Johnson najbolji kod pobjednika s 28 poena i 10 skokova, dok je kod domaćina jedini sa zapaženijim učinkom bio Douglas Thsomba s 15 poena, ali je za to potrošio isto toliko lopti.

Budućnost uspješno čuva drugo mjesto u skupini i čeka kiks Triumpha. Crnogorci su Antwerp Giants slomili čvrstom obranom i raznovrsnim napadačkim učinkom, gdje su se svi igrači koji su nastupili upisali u strijelce. Najviše je zabio Ivan Maras (15). Brandon Gay s 18 poena najbolji strijelac poražene momčadi.

Skupina F

Nakon što je u prošlom kolu u Beogradu iznenadio Crvenu Zvezdu, češki Nymburk nastavlja s pobjedama. Pred više od 7 tisuća domaćih navijača, što je klupski rekord, Nymburk je ostvario važnu pobjedu protiv Beghelli Bologne (četvrtu ukupno) i na dobrom je putu ka drugom krugu. Također, nadoknadili su i 11 poena zaostatka iz Bologne tako da će biti u prednosti u slučaju izjednačenog omjera s Talijanima. Ključna je za domaćine bila serija 11-1 u drugoj četvrtini nakon koje je prednost stalno bila na njihovoj strani. Najbolji u momčadi, koja je napravila pravi mali košarkaški boom u svojoj državi, bio je Radoslav Rancik s 25 poena, sedam skokova i četiri ukradene lopte te Arthur Lee s 21 poenom, sedam asistencija i četiri skoka. Kod gostiju prednjačili su Horace Jenkins (20 poena, pet asistencija, šest ukradenih lopti) i James Thomas (11 poena, devet skokova). Dalibor Bagarić šest poena i pet skokova za 13 minuta.

Crvena Zvezda pobjedom u Grčkoj djelomično se iskupila za prošlotjedni poraz. Šestim porazom Panellinios je zacementiran na dnu tablice. Zvezdu je do pobjede odveo Omar Cook (23 poena, devet asistencija, pet ukradenih lopti) koji je četiri sekunde prije kraja utakmice ubacio dva slobodna bacanja koja su značila pobjedu srpske momčadi. Uz njega raspoložen je bio i Tadija Dragičević s 19 poena. Kod domaćina najbolji pojedinac Lewis Sims s 20 poena i devet skokova.

Dynamo Moskva bez većih je problema upisao domaću pobjedu protiv Oostendea te tako najavio da spremno očekuje okršaj protiv Zvezde u Beogradu u sljedećem kolu. Belgijanci su se dobro držali do sredine treće četvrtine, no domaći kod rezultata 65:61 serijom 10-2 praktički rješavaju utakmicu. Najzaslužniji za pobjedu ruske momčadi bili su Henry Domercant s 28 poena i Travis Hansen s 26 poena i šest skokova. Nikša Prkačin igrao je 11 minuta te upisao 7 poena. Elvir Ovčina 18 poena i šest skokova za goste.

ULEB Cup, sedmo kolo, rezultati:

Skupina D: Khimki – Azovmaš 100:102, Anwil Wloclawek - D. Bank Skyliners 87:64, Pamesa Valencia - SLUC Nancy - Khimki 93:92

Skupina E: Hapoel Galil Elyon - Triumph Lyubertsy 73:82, Benetton Fribourg - Swans Gmunden 66:88, Budućnost - Antwerp Giants 76:65

Skupina F: CEZ Nymburk - Beghelli Bologna 82:70, Dynamo Moskva - Telindus Oostende 104:84, Panellinios - Crvena Zvezda 81:83

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!