Nogomet

S upitnicima u Francusku

Zoran Zdelar • četvrtak, 20.12.2007.

Dinamova ekspedicija odletjela je u Francusku na možda posljednji europski dvoboj ove sezone. Utakmica protiv Rennesa može donijeti toliko željeno proljeće u Europi, a Branko Ivanković još uvijek ima nekoliko dvojbi kad je u pitanju sastav koji će tražiti pobjedu s dva ili više pogotka razlike...

Dok su odlazili u Amsterdam s jednim pogotkom zaostatka, bili su Dinamovi nogometaši i čelnici znatno "tiši", nije bilo velikih izjava niti najava fantastične utakmice, otputovalo se tek sa željom da se pruži dostojan otpor. Svi znamo kako je na kraju taj susret završio. U zagrebačkoj zračnoj luci prije ukrcaja u zrakoplov za Francusku bilo je ipak znatno više optimizma negoli prije Amsterdama. Nadaju se Modri da mogu produljiti Rennesov niz loših rezultata, unatoč tomu što i oni utakmicu čekaju s porazom iz posljednjeg odigranog susreta.

Susret uživo od Dinamove momčadi neće imati priliku pratiti tek Davor Vugrinec, koji ostaje u Zagrebu na rehabilitaciji. Nikakvih novih ozljeda nema, no unatoč tomu, Dinamov strateg još je daleko od odluke koga će poslati od prve minute na travnjak Route de Lorienta.

"Imam dvojbi oko sastava u sve tri linije, a prvih 11 odredit ću sutra nakon posljednjeg treninga. S odabirom čekam zbog toga što me zanima kakve će promjene u momčad uvesti novi trener, odnosno hoće li u napadu zaigrati Wiltord i Briand. Čekat ću najsvježije informacije, a na moju odluku o početnoj postavi utjecaja će imati i vremenski uvjeti. Očekuje se iznimno hladno vrijeme, pa će to također biti jedan od bitnih faktora za igru", smatra Ivanković.

Dinamo je dominirao na domaćem terenu protiv Basela, dominirao je u Bergenu protiv Branna i to je razlog velikom optimizmu da se može u Francuskoj stići do željene pobjede. "Putujemo na utakmicu puni optimizma, želimo napraviti podvig i time uljepšati blagdane svim svojim navijačima. Jasno nam je da neće biti nimalo lako, promijenili su i trenera što bi moglo imati odraza na utakmicu. Očekujem da će zbog toga Rennesovi igrači biti posebno motivirani. Želja nam je dokazati da zaslužujemo prolaz i potvrditi da nam je mjesto među prva tri u skupini."

Posljednji put proljeće u Europi Dinamo je izborio također u dvoboju s francuskim klubom, Marseilleom, i nadaju se mnogi da će se u četvrtak navečer povijest ponoviti i pružiti priliku Modrima za još pokoji europski susret. Zna se da je potrebna pobjeda s dva ili više golova razlike i očekuje se da obje momčadi zaigraju prilično ofenzivno. U takvim situacijama obrane su na posebnim iskušenjima, pošto nerijetko vrata svoje momčadi mora spašavati i tek po jedan ili dva braniča. Vidjelo se već da se Dinamo u takvim situacijama ne snalazi najbolje, pa je to i razlog Ivankovićeva opreza kada najavljuje igru.

"Već sam rekao da moramo postići pogodak, zna se što nam je potrebno. Ipak, nećemo jurnuti prema protivničkom šesnaestercu jer pogodak jednako vrijedi i u 1. i u 90. minuti. Nemamo prostora za rezultatske kalkulacije, ali tražit u od svojih igrača da strpljivo traže put do mreže Rennesa", kazao je Dinamov trener.

Ognjen Vukojević već je mnogo puta ove sezone bio strijelac, zabio je i na posljednjem europskom gostovanju. Dinamov defenzivni vezni priznaje kako su očekivali da će prolaz dalje izboriti već prije Rennesa. "Iskreno, ja sam se također nadao da će ovo biti "turistički izlet", no mi se sigurno nećemo predati, vidimo svoju šansu. Rennes će također loviti svoj rezultat i zato očekujem otvorenu utakmicu. Želimo zabiti prvi pogodak, a nakon toga će biti sve moguće", smatra Ogi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!