Nogomet

Sanjajmo i dalje

Marin Vuković, Zoran Zdelar • četvrtak, 20.12.2007.

Scenarij kakav smo ove sezone na Dinamovim europskim utakmicama već mnogo puta vidjeti. Modri dominiraju dvobojem, nižu sjajne prilike, jednu iskorištavaju, ali ipak ne uspijevaju sačuvati svoju mrežu praznom i proljeće u Europi ostaje i dalje tek želja brojnih navijača. San na čije će se ostvarenje morati čekati još najmanje godinu dana. To je nešto na što smo već, nažalost, naviknuli...


Dobro je Dinamov trener Branko Ivanković u srijedu u zagrebačkoj zračnoj luci predvidio da će vremenski uvjeti u Rennesu imati velikog utjecaja na igru. Temperatura ispod nule rezultirala je iznimno lošim travnjakom, koji je na nekim dijelovima čak bio i lagano zaleđen, što se moglo vidjeti u nekoliko navrata kada igrači nisu imali najbolju kontrolu nad loptom, a bilo je i situacija kada igrači nisu trčali travnjakom, već klizali njime.

Prvi sučev zvižduk kao da su čuli samo Dinamovi nogometaši te su u nekoliko uvodnih minuta pritisnuli obranu Rennesa, ali osim pokušaja Ognjena Vukojevića s nešto veće udaljenosti nije bilo ozbiljnijih prilika. Bili su to trenutci kada se nekom od Uefinih djelatnika koji je radio tekstualni prijenos na službenim Internet stranicama krovne europske nogometne kuće učinilo da je Luka Modrić zatresao mrežu Pouplina, no nažalost to je ipak bilo daleko od stvarnih događaja na travnjaku Route de Lorienta.

Modri nastavljaju s terenskom dominacijom iako u samim završnicama napada nisu dovoljno konkretni. Početna inicijativa Dinama polako slabi kako minute idu. Nakon 20 minuta igre ponovno je opasno pred domaćim vratima. U 22. minuti Luka Modrić vrlo je dobro pucao, ali ne i ciljao te je lopta otišla tek pored vratnice. Nakon toga po prvi puta prijeti i Rennes, ali njihov prvi pokušaj nije bio previše opasan. Odmah u istoj minuti Sammir uzvraća udarac, ali unatoč vrlo dobroj poziciji puca visoko iznad okvira Rennesova gola.

Serija Dinamovih prilika nastavlja se sjajnom akcijom Dinamovih napadača u 24. minuti. Jedan od junaka amsterdamske večeri, Mario Mandžukić, vrlo lijepo proigrava Josipa Tadića, koji puca glavom, no ravno u ruke Pouplina. Da je kojim slučajem i pronašao put do mreže, rezultat se ne bi mijenjao obzirom da je bilo označeno zaleđe.

Još jednu priliku utakmice Dinamo propušta realizirati nakon točno pola sata igre. Nakon gužve u petercu Rennesea, lopta se prokotrljala pored Dine Drpića, koji ju je morao s metar-dva udaljenosti samo ugurati u mrežu, ali nije pokazao realizatorske sposobnosti. Utakmica se i dalje nastavlja u prilično visokom ritmu, prilike ne izostaju s nijedne strane, Modri su i dalje prilično nadmoćnija momčad, ali do kraja poluvremena također nisu uspjeli iskoristiti nijednu izglednu priliku.

Tek što je igra započela u drugom poluvremenu, Dinamovi navijači odlučili su malo "pomoći" igračima tako što su bacanjem većeg broja baklji u teren pokušali malo odmrznuti travnjak, ali teško da će itko cijeniti taj njihov doprinos utakmici. Susret je zbog toga zaustavljen na nekoliko minuta.

Nastavlja Dinamo s već toliko puta viđenim scenarijem u europskim utakmicama. Dominacija ne izostaje i dalje, veza prilično dobro funkcionira, izuzev Sammira kojem očito smeta hladno vrijeme, no nedostaje onaj završni potez koji bi Rennesova vratara natjerao da ode po loptu u mrežu. Nakon niza od nekoliko solidnih prilika, Modri napokon naplaćuju sve te silne promašaje. U 56. minuti Mandžukić nakon prodora po desnom boku napokon je učinio ono što je morao već nekoliko puta ranije, uputio je povratnu loptu, a na pravom mjestu našao se tko drugo nego Ognjen Vukojević. Ponajbolji Dinamov strijelac ove sezone u trku nije propustio zatresti mrežu Pouplina mirnim udarcem s 11-12 metara.

Nakon vodstva Dinama malo se smiruje situacija na terenu, sljedećih desetak minuta prilično je mirno, a onda Rennes pokušava u nekoliko navrata izjednačiti rezultat. No, sjajni Georg Koch još jednom pokazuje da mu je ipak draža prazna mreža. U 75. minuti solidnu priliku imao je Mandžukić, ali nije se ni ovog puta najbolje snašao.

U idućih nekoliko minuta Zagrepčani ponovno nižu vrlo izgledne prilike, ipak do novog gola ne dolaze. Šok za navijače Dinama u 85. minuti. Sudac Mark Courtney dosuđuje Rennesu kazneni udarac zbog prekršaja Carlosa nad Morreirom. No, Koch je sjajno procijenio u koju stranu će pucati Bruno Cheyrou i skida njegov udarac. Nije to ipak bio dovoljan poticaj Dinamovim igračima. Cheyrou sjajno puca dvije minute kasnije, pokušava se iskupiti za neiskorišteni jedanaesterac, ali Koch još jednom fantastično reagira.

Nažalost, ni Dinamov Nijemac na vratima nije svemoguć i u 89. minuti ipak je morao u mrežu po loptu. Stephane M'bia je s desetak metara sjajno naciljao sam gornji lijevi kut Dinamova gola i rezultat je vraćen na početak. Dinamova sezona u Europi ipak je završena.

Kup Uefa, skupina D, 5. kolo: Rennes – Dinamo 1:1 (UŽIVO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!