Nogomet

Everton pokopao AZ, Aberdeen piše povijest

Marin Vuković, Ivana Spahija • četvrtak, 20.12.2007.

Iako je u rukama već imao vizu za sljedeći krug, Everton je i u posljednjem kolu svladao AZ i tako mu zatvorio vrata europskog proljeća. Aberdeen je razbio Kopenhagen i posve zasluženo prekinuo dugi europski post, a Villareal i Fiorentina su očekivanim pobjedama zaključili natjecanje po skupinama...

Skupina A: Sramotni poraz za oproštaj Alkmaara

Iako su na domaćem terenu dočekali momčad koja je već u prošlom kolu osigurala prolaz u daljnju fazu natjecanja, nizozemski Alkmaar nije iskoristio posljednji vlak prema proljeću u Europi. Momčad engleskog Evertona, koja je u Alkmaar došla bez pet standardnih prvotimaca, upisala je pobjedu rezultatom 3:2 i tako ostavila Nizozemce kući.

Gosti su poveli već u drugoj minuti susreta, a mrežu Watermana zatresao je Johnson. Alkmaar je uzvratio u 16. minuti, Steinsson je dobro pronašao Pellea koji je poravnao rezultat na 1:1. Pri samom kraju prvog dijela Everton je ponovno došao u vodstvo zahvaljujući pogotku Jagielke. Novu nadu domaćinima donio je Jaliens pogotkom u 65. minuti za novo izjednačenje, ali je Vaughan deset minuta prije kraja srušio nizozemski san i donio nova tri boda Evertonu za stopostotni učinak u grupnoj fazi natjecanja.

Poraz Alkmaara najbolje je išao na ruku nogometašima Nürnberga koji su u gostima svladali Larisu rezultatom 3:1 i tako osigurali prolaz u šesnaestinu finala. Rano vodstvo domaćinima i hladan tuš gostima iz Njemačke donio je Kožlej pogotkom u 11. minuti susreta. U 45. minuti gosti Nürnberg je uspio izjednačiti, a na 1:1 rezultat je poravnao Saenko, nakon pogreške grčkog braniča Venetisa, loptu je poslao u praznu mrežu domaćina. Preokret je uslijedio u 57. minuti, a Saenko je asistirao Mintalu za vodstvo Nürnberga od 2:1. Konačan rezultat na 3:1 postavio je Charisteas pogotkom u 73. minuti susreta. Leon Benko proveo je utakmicu na klupi u dresu pobjedničke momčadi.

Kup UEFA, Skupina A, rezultati: AZ Alkmaar - Everton 2:3, Larissa - Nürnberg 1:3.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Skupina B: Sigurna pobjeda za povijesno europsko proljeće

"Biti ili ne biti" utakmicu ove skupine odigrali su škotski Aberdeen i danski Copenhagen, koji su se borili za plasman na treće mjesto na ljestvici. Po prvi put u 22 sezone škotski klub se plasirao u proljetni dio nekog europskog natjecanja. Škoti su iskoristili prednost domaćeg terena i sa visokih 4:0 deklasirali goste iz glavnog grada Danske. Nakon prvog poluvremena koje je proteklo bez pogodaka, mrežu Christiansena načeo je James Smith pogotkom u 47. minuti susreta, a isti je igrač osam minuta kasnije Aberdeenu donio prednost od 2:0.

Pritisak Škota na obranu gostiju nastavio se i dalje, u 71. minuti Antonsson je zatresao vlastitu mrežu za vodstvo domaćina od 3:0, a konačan je rezultat postavio Foster pogotkom u 83. minuti kada se semafor zaustavio na rezultatu 4:0 i donio veliko slavlje domaćim navijačima.

U susretu koji je odlučivao o podjeli prvih dvaju mjesta na ljestvici, Atletico iz Madrida kod kuće je svladao grčki Panathinaikos rezultatom 2:1 i tako zasjeo na čelo skupine B. Šok na stadionu Vicente Calderon dogodio se u 34. minuti kada su gosti poveli zahvaljujući pogotku Salpingidisa. Domaćini su uzvratili su 74. minuti, Forlan je dobro proigrao za Luisa Garciju koji je s lakoćom loptu poslao u mrežu Malarza za izjednačenje. Podjela bodova je bila izvjesna sve do šeste minute sudačke nadoknade u kojoj je Simao iz slobodnog udarca madridskoj momčadi donio pobjedu i prvo mjesto na ljestvici.

Kup UEFA, skupina B, rezultati: Aberdeen - Copenhagen 4:0, Atletico Madrid - Panathinaikos 2:1.

Skupina C: Iznenađenja nema

Četiri su momčadi gajile nadu da u posljednjem kolu mogu do tri boda i plasmana u šesnaestinu finala Kupa Uefe, no pobjede dvaju favorita ponudile su posve očekivan rasplet. Mlada Boleslav svoje je izglede izgubila porazom u Firenzi, gdje je domaća Fiorentina slavila s 2:1. Domaćin je do vodstva stigao u posljednjim trenucima prvog dijela kada je Pazzini srušen u šesnaestercu gostiju, a glavni sudac pokazuje na bijelu točku. Siguran izvođač najstrože kazne bio je Adrian Mutu. Iako su gosti izjednačili nakon sat vremena igre fenomenalnim pogotkom Jana Rajnocha, samo sedam minuta kasnije tri boda Fiorentini donosi Christian Vieri.

Villareal je zadržao prvo mjesto u skupini pobjedom u Ateni nad AEK-om, kojega poraz ipak nije skupo stajao te će također prezimiti u Europi zahvaljujući porazu Mlade Boleslav. Rio Antonio Mavuba donio je prednost gostima u završnici prvog dijela, a u 68. minuti iz lijepo izvedenog slobodnog udarca izjednačuje Brazilac Rivaldo. Ipak, već u sljedećem napadu Guille Franco pronalazi Jona Dahla Tomassona koji iz srca šesnaesterca postavlja konačnih 2:1 za Villareal.

Kup UEFA, Skupina C, rezultati:
Fiorentina - Mlada Boleslav 2:1, AEK - Villareal 1:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!