Ostali sportovi

Svi piju, nitko ne plaća

Ivana Strahija • nedjelja, 23.12.2007.

U Hrvatskom odbojkaškom savezu uvijek "radosti", a materijala za pisanje i u sušnom razdoblju pregršt. Tako je hrvatska odbojka skoro ostala suspendirana zbog duga prema Međunarodnom odbojkaškom savezu, a izbornike se proziva da dostave "završni račun", na što se rijetko tko osvrće.

Na nedavno održanoj sjednici Izvršnog odbora HOS-a okupila se probrana ekipa (Andrija Popović, Ante Baković, Zdeslav Barać, Dražen Franolić i Andrej Maksimović, uz Petra Rilovića kao glavnog tajnika), koja je uz mnoštvo zahtjeva za primanje u članstvo uspjela ugurati i nekoliko važnijih pitanja.

I premda još uvijek nitko u Hrvatskoj ne zna je li Rade Malević nakon dvostrukog podbačaja sa seniorskom reprezentacijom u godini koja se bliži kraju dao ostavku ili ne, novoosnovana tročlana komisija (u sastavu Barać, Dobrić i Klein) dobila je zadatak prikupiti izvješća svih izbornika i procijeniti ih, te svoja zapažanja iznijeti na sastanku 4. siječnja 2008. Spomenuta je trojka uskočila na mjesto bivše neaktivne Stručne komisije, koja svoj posao nije odradila kako valja.

I inače u tom HOS-u "svi piju, nitko ne plaća", pa je Međunarodni odbojkaški savez zaprijetio suspenzijom ukoliko naš savez ne podmiri dugovanje još sa Svjetskog prvenstva za juniorke. K tome, hrvatske seniorske reprezentativke 16. bi siječnja morale biti u Njemačkoj na kvalifikacijama za OI, a novca – pogađate – nema. Oko 100 tisuća kuna obvezao se namaknuti Popović, koji se očito trudi umiliti iscrpljenim poznavateljima odbojkaških zbivanja i svekolikoj javnosti. Zbog djevojaka se nadamo da će barem tu riječ predsjednik i održati.

Uz ostalo se povelo i pitanje kako to da ni jedna osim pjeskaške komisije ne radi ništa, na što odgovora nije bilo. Je li došlo do zamora materijala kod dugogodišnjih članova, radi li se o općem desperatnom stanju u odbojci ili pak neki, kao i odbojkaška vrhuška, čekaju konačni rasplet parlamentarnih izbora da bi se postavili na svoje funkcije?

Bitno da su se pravični odbojkaški čelnici uspjeli riješiti Josipe Kovačević, koja im je dugo bila trn u oku zbog držanja Malevićevog kuta u ljetnim prepucavanjima sa Savezom. Pala je Kovačević kao kolateralna žrtva, na njeno mjesto u HOO pri komisiji za skrb o ženama u sportu imenovana je Josipa Rupić, sportska djelatnica u odbojci na pijesku.

I tako opet sastančenja s malo rješenja, i bez rješavanja gorućih pitanja. Jedno od njih je svakako financiranje, koje iz mjeseca u mjesec postaje sve smješnije, a drugo je rješavanje pitanja izbornika, pa i smjene izbornika koje su bile provedene, kako neki kažu, bez potrebnog kvoruma. No najhitnije je ipak pitanje vodstva, koje je ruku na srce dovelo odbojku u situaciju u kojoj danas jest. Za to valja sazvati Skupštinu, no poučeni prijašnjim pokušajem možemo odbojkašima zaželjeti tek – puno sreće.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!