Košarka

Obnova starog rivalstva?

Bojan Poturica • nedjelja, 30.12.2007.

Najveće NBA rivalstvo, ono između Los Angeles Lakersa i Boston Celticsa, već dugo vremena "miruje". Ipak, nakon odličnih poteza menadžmenta Bostona tijekom ljeta, Celticsi su postali hit lige, a danas gostuju u Los Angelesu gdje su navijači prije dva dana počeli "priželjkivati Boston"...

Dvije "lijepe" priče dosadašnjeg dijela NBA sezone, Lakersi i Celticsi, sastat će se danas u Los Angelesu. Nekada veliki rivali, a posljednjih 10-15 godina tek "usputni" suparnici, uskoro bi mogli obnoviti jedno od najvećih rivalstava u sportu.

Celticsi su trenutno uvjerljivo prva momčad lige s omjerom 25-3. GM Celticsa Danny Ainge isposlovao je od GM-a Wolvesa Kevina McHalea (bivšeg suigrača iz slavnih dana Bostona) razmjenu za Kevina Garnetta. Boston je KG-a platio sa sedam igrača koje su zauzvrat poslali Wolvesima, ali potez se naveliko isplatio. Usto je dugo osporavani Ainge na dan drafta doveo i Raya Allena te je tako s Paulom Pierceom stvorio "veliku trojku".

Slika 2 od 3.
Foto: FaH

Celticsi su usto doveli iskusne igrače Jamesa Poseya, Eddieja Housea i Scotta Pollarda te su sada najveći hit lige koji vode i u broju prodanih dresova. Iako imaju neiskusnog razigravača Rajona Ronda i diskutabilnog centra Kendricka Perkinsa, entuzijazam je zahvatio cijeli Boston koji je već nakon 28 utakmica upisao pobjedu više nego tijekom cijele prošle sezone (omjer 24-58).

Celticsi su, usprkos kratkom vremenskom roku koji su proveli zajedno, prva obrambena momčad lige te u prosjeku zabijaju 13.6 koševa više od protivnika. Za ilustraciju, drugoplasirani u ligi po razlici, Detroit, u prosjeku zabija 9.4 koša više od protivnika, dok treće plasirani Spursi zabijaju 6.4 koša više.

Trener Doc Rivers je zasad napravio odličan posao iako se stječe dojam da je entuzijazam koji je zahvatio Boston nakon dolaska Kevina Garnetta, glavni razlog ovakvih igara momčadi Celticsa koja je upisala pet uzastopnih pobjeda te je sinoć slavila u Salt Lake Cityju.

S druge strane, Lakersi ove sezone igraju daleko iznad očekivanja mnogih koji su, pomalo i "bez podloge", govorili da Lakersi nemaju šanse za doigravanje. Kad imate najboljeg igrača lige Kobea Bryanta i najboljeg trenera Phila Jacksona, uvijek ćete imati šansu, bez obzira na sve.

Ipak, okolnosti u kojima su se Lakersi našli nakon prošle sezone zasigurno nisu nikome mogli najaviti da će Jezerčani uoči ovog susreta biti četvrta momčad Zapada s omjerom 19-10. Naime, superzvijezda momčad Kobe Bryant je zatražio razmjenu od menadžmenta kluba, a u jednoj je amaterskoj video snimci snimljenoj na parkiralištu izjavio kako su vlasnik Lakersa Jerry Buss i GM Mitch Kupchak idioti jer nisu željeli mijenjati mladog Andrewa Bynuma za iskusnog Jasona Kidda.

Ljeto je proteklo dosta napeto, a kad je započeo trening kamp činilo se da se sve smirilo. No, sapunica u Los Angelesu uvijek traje. Vlasnik Lakersa je tjedan dana nakon početka trening kampa izjavio kako je otvoren na ponude za Bryanta, iako je dotada uvijek govorio kako je Kobe nezamjenjiv. Bryanta je to razljutilo, nije se pojavio na nekoliko treninga i njegov agent imao je puno posla ne bi li ga pokušao izvući iz Lakersa.

Slika 1 od 1.
Foto: FaH

Kako to obično biva s momčadima koje vodi Phil Jackson, događanja van parketa nisu nimalo utjecala na stanje na njemu. Bryant je odmah na startu zabio 45 koševa protiv Rocketsa te je odagnao bilo kakve špekulacije oko toga da neće biti fokusiran u dresu Lakersa. Iznenađujuće za njega, Lakersi su počeli igrati odlično, Bynum se razvija u velikog centra (12 koševa, 10 skokova u prosjeku), a klupa je jedna od najboljih u ligi.

Odjedanput, budućnost Lakersa izgleda svjetlo, a da ima vjeru u momčad potvrdio je i Phil Jackson potpisavši novi dvogodišnji ugovor u vrijednosti 24 milijuna dolara koji počinje vrijediti nakon ove sezone. Velika razlika u odnosu na prošlu sezonu je na poziciji razigravača. Lakersi su sretno dobili "starog znanca" Dereka Fishera, a njegova zamjena je 20-godišnji Jordan Farmar koji odlično napreduje. U svakom slučaju, velika nadogradnja u odnosu na Smusha Parkera koji je startao u petorci protekle dvije sezone. Parker je pak potpisao dvogodišnji ugovor s Miamijem, ali Pat Riley nije želio slušati "šumove" koje je slao Phil Jackson, pa se na kraju sam uvjerio u kvalitetu ovog playmakera za kojeg trenutno traži novi klub. Problem je samo što ne može naći zainteresiranu momčad.

U prvom susretu između Celticsa i Lakersa ove sezone, Boston je na domaćem terenu pobijedio 107:94, a Bryant je potom izjavio: "Otkako sam u ligi, Boston je uvijek bila obična momčad. Sad ih treba shvatiti ozbiljno." Toliko ozbiljno da će današnji susret izazvati veliku pozornost i u Los Angelesu i u Bostonu, ali i puno šire. Na prošlom susretu protiv Jazzera, navijači Lakersa su počeli skandirati: "We want Boston!" Želja za obnovom rivalstva očito postoji, a liga bi dala sve kad bi se ove dvije momčadi susrele u NBA finalu.

I dok Boston prema dosadašnjim igrama ima vrlo dobre šanse da se to ostvari, za Lakerse je to ipak nerealno očekivati. No uz nastavak razvoja Bynuma, Farmara, Turiafa i Arize, Lakersi bi uskoro mogli postati jedna od najboljih momčadi Zapada, a samim time kroz par godina pokušati osvojiti i NBA prsten dok je Bryant još uvijek na vrhuncu.

Dotada, ostaje da uživamo u dva susreta godišnje ovih velikih rivala. Pobjeda Lakersa u današnjem susretu osigurala bi Philu Jacksonu 939. pobjedu u trenerskoj karijeri čime bi pretekao legendarnog trenera Bostona Reda Auerbacha s kojim je trenutno izjednačen. Stoga će ovaj susret još više dobiti na značaju jer Celticsi, iako igraju četvrtu utakmicu u pet noći, će učiniti sve da "ne iznevjere" pokojnog Reda...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrolNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!