Košarka

Vrijeme je za odlazak

Bojan Poturica • ponedjeljak, 31.12.2007.

2006. godine osvojili su NBA prsten. Tada je sve izgledalo ružičasto, njihov legendarni trener još je jednom potvrdio svoju genijalnost. Godinu poslije "metla" u prvom krugu doigravanja. Pola godina nakon toga, osam pobjeda u 31 utakmici. Predstavljamo najgoru momčad Istočne konferencije NBA lige, Miami Heat...

Ljeto 2004. godine. Nakon što su ispali iz doigravanja u drugoj rundi, predsjednik Miami Heata Pat Riley uspijeva na Floridu dovesti Shaquillea O'Neala koji je izrazio želju za napuštanjem Lakersa koji su odlučili "više ljubavi i pažnje" posvetiti mlađem i atraktivnijem, ali tada ne dominantnijem, Kobeu Bryantu.

Riley u zamjenu za O'Neala u Lakerse šalje Lamara Odoma, Carona Butlera i Briana Granta, a potom sa Shaqom, kojemu tekući ugovor istječe nakon sezone 2004./2005., potpisuje petogodišnju ekstenziju u vrijednosti 100 milijuna dolara. Shaq se dobrovoljno odrekao dodatnih 25 milijuna dolara kako bi Riley imao dovoljno novca za pojačanja.

Uz odličnog Dwyanea Wadea i povratak Alonza Mourninga, Miami je ostvario omjer 59-23 te je bio prvoplasirana momčad Istoka. U prve dvije runde doigravanja su "pomeli" Netse i Wizardse, a potom ih je u finalu Istoka dočekao Detroit. Miami je u sedmoj, odlučujućoj utakmici pred domaćim navijačima imao šest koševa prednosti tri minute prije kraja, a potom se potpuno raspao te su tada aktualni prvaci Pistonsi prošli u finale gdje su poraženi od San Antonio Spursa.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Za očekivati je bilo da Miami napravi neku nadogradnju na roster koji je očito bio jako blizu prstena. Riley je potom šokirao košarkašku javnost nevjerojatnim potezima.U momčad je doveo Jasona Williamsa, Jamesa Poseya, Antoinea Walkera i Garyja Paytona.

U sezonu 2005./2006. Miami je startao s omjerom 11-10 i Rileyu je bilo dosta. Svi skeptici koji su govorili kako će jedna lopta biti premalo za velike egoiste izgledali su u pravu. Nešto se moralo mijenjati. Aktualni trener Stan Van Gundy je mjesto trenera prepustio Rileyu, a Van Gundy se povukao u funkciju konzultanta. Veliki motivator Riley vukao je Miami do omjera 52-30, drugog najboljeg na Istoku. Heat je pobijedio Bullse u prvoj rundi doigravanja, potom su nastradali Netsi, a u finalu Istoka ponovno su čekali Detroit Pistonsi. Odlični Wade i O'Neal su uz pomoć kvalitetnih pojačanja slavili 4-2 te su se plasirali u NBA finale gdje su igrali protiv Dallas Mavericksa.

Mavsi su dobili prve dvije utakmice, a u trećem susretu igranom u Miamiju, Dallas je imao 13 koševa prednosti šest minuta prije kraja. To je bio trenutak kad je Heat preuzeo potpunu kontrolu serije te je na kraju slavio 4-2 i osvojio NBA prsten. Hrabri Dwyane Wade je postao MVP, a Pat Riley je potvrdio svoju genijalnost. Zanimljivo je bilo da je Pat svojim igračima uoči prve utakmice finala rekao da će prsten osvojiti 20. lipnja. Upravo su 20. lipnja Mavsi doživjeli četvrti uzastopni poraz.

Miami je sezonu poslije ponovno bio jedan od glavnih favorita, ali su već nakon nekoliko utakmica ostali bez O'Neala koji je ozlijedio koljeno te je propustio više od 30 utakmica. Osim Shaqa, ozljede su zadesile i mnoge druge igrače, od kojih je ponajviše zabrinula ozljeda ramena Wadea protiv Rocketsa. Wade nije želio na operaciju već je odlučio da će rehabilitirati rame i pomoći Miamiju u doigravanju. Heat je završio na četvrtom mjestu Istočne konferencije, ali je odmah u prvoj rundi pometen od strane Chicago Bullsa.

Riley je uoči ove sezone obećao da će na mjestu trenera ostati još tri godine, do isteka ugovora. Payton se povukao, prvi šuter momčadi Jason Kapono je iskoristio preveliku ponudu Toronta, Eddie Jones je otišao u Dallas, James Posey u Boston, a Walker je mijenjan u Wolvese za Rickyja Davisa i Marka Blounta.

Miami je u sezonu startao bez Wadea koji je tijekom ljeta operirao rame, a niti povratak najboljeg igrača nije "osposobio" ovu momčad koja ima omjer 8-23 te se nalazi na posljednjem mjestu Istočne konferencije. Shaquille O'Neal igra jako loše i više nije ni približno dominantan i mobilan kao prije nekoliko godina. 35 godina na leđima očito čine svoje. Usto se ozlijedio i Zo Mourning koji će vjerojatno završiti karijeru. Smushu Parkeru, ljetnom "pojačanju", Riley traži novi klub, a Jason Williams ne igra ni blizu očekivanja.

Jasno je da nešto ne štima i pitanje je treba li Rileyu sve to. Treba li 62-godišnjem treneru s velikom karizmom i pet naslova prvaka sve to. Treba li se ujutro buditi i misliti što učiniti ne bi li spriječio poraze? Odgovor je: NE. Vjerojatno je vrijeme da se odmori i posao prepusti nekome mlađem.

Njegove metode više ne funkcioniraju kod ove momčadi. Riley je prezahtjevan trener koji od svakog igrača zahtjeva veliki nivo odgovornosti i ubitačan rad na treningu. Toliko je zahtjevan da je Shaq nedavno umalo nasrnuo na njega. Tuču je spriječio Mourning. Osam poraza u 31 utakmici vjerojatno je znak. Znak da bi se jedna velika trenerska karijera uskoro mogla okončati...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!