Nogomet

Schwarzer ušao u povijest Premiershipa

Maja Giljanović • utorak, 01.01.2008.

Middlesbroughov čuvar mreže Mark Schwarzer u prošlom je kolu Premiershipa oborio rekord Dennisa Bergkampa postavši na taj način najdugovječniji stranac u jednom engleskom klubu...

Australac je u pobjedi Boroa protiv Portsmoutha našeg Nike Kranjčara (1:0) ubilježio svoj 316. premierligaški nastup preskočivši dosadašnjih 315 nekadašnjeg Arsenalovog strijelca, ubojitog Nizozemca Bergkampa.

35-godišnji nekadašnji suigrač Alena Bokšićaje na Riversideu debitirao protiv Sheffield Wednesdaya u ožujku 1997., a sveukupno je dosad u svim natjecanjima, uključujući i osvojeni Carling Cup 2004., sakupio 346 susreta. Njegova lojalnost Middlesbroughu u današnje je vrijeme svakako za svaku hvalu; otkad je Premiership ustanovljen 1992., primjerice, od 27 igrača koliko ih je ubilježilo više nastupa od crvene jedinice, samo su četvorica - Liverpoolov Jamie Carragher i Manchesterovi Ryan Giggs, Gary Neville i umirovljeni Roy Keane - sve odradila u istom dresu.

Vratar Socceroosa jedna je od ključnih figura Borovih uspjeha proteklog desetljeća; Schwarzer je, naime, u posljednjem kolu sezone 2004./05. na samom isteku sudačke nadoknade zaustavio penal Robbieja Fowlera uvevši po prvi put u njegovoj povijesti klub u Kup UEFA sljedeće sezone, a bio je također jedan od istaknutijih u čak trima izgubljenim domaćim kup-finalima (1997. FA i Carling 1997. i '98.). 2006. je u finalu UEFA-e protiv Seville nastupio i po cijenu teže ozljede slomljene jagodične kosti koju je branio zaštitnom maskom (lice je sačuvao, ali u Eindhovenu četiri su lopte ipak odsjele iza njegovih leđa).

Milijun i pol funti težak ugovor za koliko je prije gotovo 11 godina doveden iz Bradforda (danas, jasno je, podebljane bušte) Schwarzeru istječe koncem ljeta, a pregovori s čelnicima kluba zasad nisu urodili plodom. Sve češće se, također, čuju glasine o skorom umirovljenju, međutim, desna ruka trenera Garetha Southgatea ih trenutno odbacuje najavljujući oproštaj na Svjetskom prvenstvu 2010. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!