Nogomet

Schwarzer ušao u povijest Premiershipa

Maja Giljanović • utorak, 01.01.2008.

Middlesbroughov čuvar mreže Mark Schwarzer u prošlom je kolu Premiershipa oborio rekord Dennisa Bergkampa postavši na taj način najdugovječniji stranac u jednom engleskom klubu...

Australac je u pobjedi Boroa protiv Portsmoutha našeg Nike Kranjčara (1:0) ubilježio svoj 316. premierligaški nastup preskočivši dosadašnjih 315 nekadašnjeg Arsenalovog strijelca, ubojitog Nizozemca Bergkampa.

35-godišnji nekadašnji suigrač Alena Bokšićaje na Riversideu debitirao protiv Sheffield Wednesdaya u ožujku 1997., a sveukupno je dosad u svim natjecanjima, uključujući i osvojeni Carling Cup 2004., sakupio 346 susreta. Njegova lojalnost Middlesbroughu u današnje je vrijeme svakako za svaku hvalu; otkad je Premiership ustanovljen 1992., primjerice, od 27 igrača koliko ih je ubilježilo više nastupa od crvene jedinice, samo su četvorica - Liverpoolov Jamie Carragher i Manchesterovi Ryan Giggs, Gary Neville i umirovljeni Roy Keane - sve odradila u istom dresu.

Vratar Socceroosa jedna je od ključnih figura Borovih uspjeha proteklog desetljeća; Schwarzer je, naime, u posljednjem kolu sezone 2004./05. na samom isteku sudačke nadoknade zaustavio penal Robbieja Fowlera uvevši po prvi put u njegovoj povijesti klub u Kup UEFA sljedeće sezone, a bio je također jedan od istaknutijih u čak trima izgubljenim domaćim kup-finalima (1997. FA i Carling 1997. i '98.). 2006. je u finalu UEFA-e protiv Seville nastupio i po cijenu teže ozljede slomljene jagodične kosti koju je branio zaštitnom maskom (lice je sačuvao, ali u Eindhovenu četiri su lopte ipak odsjele iza njegovih leđa).

Milijun i pol funti težak ugovor za koliko je prije gotovo 11 godina doveden iz Bradforda (danas, jasno je, podebljane bušte) Schwarzeru istječe koncem ljeta, a pregovori s čelnicima kluba zasad nisu urodili plodom. Sve češće se, također, čuju glasine o skorom umirovljenju, međutim, desna ruka trenera Garetha Southgatea ih trenutno odbacuje najavljujući oproštaj na Svjetskom prvenstvu 2010. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!