Tenis

Karloviću stop u prvom kolu

Maja Giljanović • utorak, 01.01.2008.

Selidba iz indijskog Chennaija gdje je prošle sezone igrao u četvrtfinalu u kojem je poražen od Carlosa Moye nije se pokazala pravim potezom trenutno drugog hrvatskog reketa Ive Karlovića...

Protivnik nije zvonio, Christophe Rochus se, naime, činio odličnim izborom za prvi meč sezone, a i s obzirom da je 22. igrač svijeta izgubio od Belgijca još 2003. u Zagrebu očekivao se povećani oprez. Istina radilo se o Challenger nivou, međutim, pobjeda je pobjeda. Skor je inače poravnat odmah u Umagu, na ljeto iste godine, pobjedom lani osvajača tri ATP naslova (Stockholm, Houston, Nottingham) s identičnih 7:5, 6:4.

U prvom je setu Zagrepčanin u početku vršnjaka mu držao na odmaku glatko umalo bez prolivenog znoja zahvaljujući preko 85 % ubačaja prvog servisa. Odservirao je kao usput 11 neobranjivih servisa, a na visini se također držao postotak iskoristivosti ono malo drugih servisa. Punih 38 centimetara nižeg protivnika Karlo je propustio breaknuti u petom gemu kada je nesmotreno zapucao 0:40 (dvaput je imao return na drugi servis Belgijca) te još jednu nakon izjednačenja.

Probleme si je, pak, niotkud stvorio servirajući za ostanak u setu pri vodstvu 29-godišnjaka 5:4 spasivši jednu priliku za break, ujedno i set-loptu. Ubačaj prvog servisa je pao na 75 %, Rochus je sretno ubacio pokoji return i set je na koncu nakon 55 minuta igre riješen u tie-breaku u kojem je posve neočekivano Karlović zakazao. Odmah je na startu prosuo oba servisa, 194. igrač svijeta je odjurio na 5:0 i povratka više nije bilo (7:2).

Drugi set je, nažalost, krenuo po istoj štanci: Karlović je na samom startu izgubio korak, a kvalifikant, nekada (svibanj 2006.) 38. igrač svijeta, nije posustajao. Prozorčić eventualnog re-breaka ukazao se u šestom gemu, ali dalje od deucea nije išlo. Servis se jest vratio na nekih 80 %, ali je svejedno Rochus pri vodstvu 4:2 osigurao još jednu priliku za break koju Karlović prvom dvostrukom u drugom setu (odservirao je, pak, pet as-servisa) sam pretvara u, pokazat će se, nedostižna nakon sat i 25 minuta igre dva oduzeta servis-gema.

Od ostalih rezultata izdvojimo pobjedu prvog nositelja Nikolaja Davidenka kojem njemački kvalifikant Dörsch nije prouzročio većih problema; zapekli su, sasvim sigurno, prilično glasni zvižduci s tribina kao jednom od glavnih osumnjičenika u prljavim poslovima oko kladioničarske afere.

Uvjerljiv je bio i prošle godine od Ljubičića u finalu pobijeđeni Andy Murray protiv drugog brata Rochus, Oliviera, a sezonu je loše otpočeo drugopostavljeni Tommy Robredo kojeg je s dvaput po 6:4, 6:4 zaskočio Argentinac Agustin Calleri.

Četvrti nositelj, naš Ivan Ljubičić, doznao je protivnika u drugom kolu: Janko Tipsarević nadoknadio je set manjka protiv Španjolca Venture, a Ljubo je pet godina mlađeg Srbina dobio u oba dosadašnja susreta. U igri parova je, pak, u kombinaciji s Talijanom Seppijem u prvom kolu nakon sat i deset minuta igre poražen od Šveđana Simona Aspelina i Thomasa Johanssona.

Doha, 1. kolo:
C. Rochus (Belgija) - Karlović (Hrvatska, 5) 7:6(2), 6:2, Murray (Velika Britanija, 3) - O. Rochus (Belgija) 6:0, 6:2, Schüttler (Njemačka, WC) - Pavel (Rumunjska) 1:6, 6:2, 6:0, Tipsarević (Srbija) - Ventura (Španjolska) 3:6, 6:3, 6:4, Wawrinka (Švicarska) - Martin (Španjolska, Q) 6:2, 6:2, Calleri (Argentina) - Robredo (Španjolska, 2) 6:4, 6:4, Davidenko (Rusija, 1) - Dörsch (Njemačka, Q) 6:3, 6:0, Kiefer (Njemačka) - De Chaunac (Belgija, Q) 6:4, 6:3

Parovi, 1. kolo:
Aspelin/Johansson (Švedska) - Ljubičić/Seppi (Hrvatska/Italija) 6:3, 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolATP Tour
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!