Košarka

Kako pobijediti Aris?

Kristian Hohnjec • srijeda, 02.01.2008.

Tek što su se vratili s blagdanskih praznika Vukovi igraju utakmicu koja će u mnogome odrediti predznak ove sezone. Poraz od Arisa šanse za izbjegavanje euroligaškog podruma sveo bi na puku teoriju. Grci u ovom trenutku imaju oku mnogo ugodniji score, no dojam je da su momčad koju i ovakva Cibona treba pobijediti...

Poput Cibone Aris najviše ovisi o raspoloženju američkih košarkaša. Shodno, glavna karakterstika im je fizička nadarenost, jaki su u skoku i tranziciji. Kada ih se prisili da igraju na pola terena onda je vidljiv nedostatak kvalitetnog organizatora, jer tamnoputi bosansko-hercegovački reprezentativac Terrel Castle s 35 godina na leđima više nije u stanju adekvatno distribuirati lopte.

Bivši nosač vode Minnesota Timbervolwesa, Bracey Wright u posljednje vrijeme se nametnuo kao prva napadačka opcija. Probojan je i ima solidan šut s distance, no ne kreće se previše intenzivno bez lopte i nema dobru selekciju šuta. U prvoj utakmici protiv Cibone ubacio je samo devet poena (najmanje u sezoni), ali sada je u mnogo boljoj formi. Dobro koristi pick.

Nominalno prvi igrač Arisa je Jeremiah Massey, nezgodan miss-match igrač koji ima visinu i brzinu vanjskog igrača, ali zbog nedostatka tehničkih karakteristika igra bliže košu, na četvorci. Massey je neugodan za većinu visokih igrača jer je brži i skočniji od njih, a ima i veoma solidan šut s poludistance. Najviše štete pravi u napadačkom skoku. Dobar je skakač i bloker sa "slabe" strane, ali i slab u individualnoj obrani. Relativno mekan i krhak.

Treći Amerikanac kojeg se Vukovi trebaju pribojavati je bivši Tar Heel Reyshawn Terry. Opasan je ima mogućnost igre i u postu i na perimetru. Sudjeluje u skoku i obavlja dobar posao u obrani. Nije previše rafiniran u napadu, iako može pogoditi s distance (5/23 za tri). Nema kvalitetno vođenje lopte, mogućnost promjene pravca, pa je više orijentiran na cutove.

Ključevi Cibonine pobjede:

1. Kontrola skoka - Cibona je uvjerljivo posljednja u Euroligi što se skakačkog učinka tiče. Andrić je veoma prosječan u tom segmentu, Vukušić i Krasić su hendikepirani visinom i tjelesnim karakteristikama, dok je Hoskin nezainteresiran i eksesivne težine. Trebat će mnogo veći timski angažman u tom segmentu, jer je očito da Vukovi nemaju individualca koji može "počistiti" ploču. Rozić i posebno Warren morat će biti aktivniji u pomaganju visokim igračima.

2. Marin Rozić - njegova defenzivna uloga bit će od krucijalne važnosti u četvrtak. Jedini ima fizički profil da kvalitetno odradi posao na Masseyu i Terryu. Nakon vrlo dobrog izdanja u reprezentativnom dresu, Rozić dosta oscilira ove sezone i generalno je razočaravajućeg učinka. Ovo je prilika da popravi dojam. Ovisno o Hoskinovom napadačkom raspoloženju veću minutažu bi zbog defenzivnog dijela mogli vidjeli Vukušić i Krasić.

3. Napadačka discipliniranost - Aris je tanak u obrani u postu, stoga bi Hoskin trebao koristiti svoju snagu i više igrati leđima prema košu umjesto šutiranja i penetracija s perimetra. Osim što bi usporili tempo, tako bi se otvorio prostor za šut izvana. Ayuso u dosadašnjem dijelu sezone nije dovoljno radio bez lopte kako bi izborio poziciju za šut (nije za sve kriv nedostatak kvalitetnih blokova). Portorikancu je mnogo draža igra s loptom nego bez nje, iako je zapravo zbog brzog izbačaja mnogo opasniji u potonjoj varijanti.

S četiri treninga Sunara će teško u djelo sprovesti najavljene defenzivne korekcije, stoga se ishod utakmice može se pripisati bivšem treneru Vrankoviću. Ukoliko Cibona bude igrala približno kao u prvih 35 minuta protiv Unicaje, trebala bi pobijediti korektni ali ne i impresivni Aris.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!