Tenis

Ljubičić pregrmio slabiji dan na servisu

Maja Giljanović • četvrtak, 03.01.2008.

Branitelj prošlogodišnjeg naslova pobjednika, prvi hrvatski reket Ivan Ljubičić, na milijunskom se turniru u Dohi pošteno pomučio za plasman u polufinale nakon više od dva sata borbe sa šestim nositeljem Philippom Kohlschreiberom...

Ljubo je u četvrtfinalni susret protiv 24-godišnjeg Nijemca ušao s obje pobjede u njihova dva dosadašnja ogleda odigrana 2006. u Melbourneu i Hamburgu te je u prvom setu, kojeg je na koncu zaključio u svoju korist nakon 40 minuta, od starta krenuo s autoritetom igrača koji je u Kataru dosad poražen samo dvaput: Escude odnosno Federer slavili su u finalima 2004. i 2005. na uštrb našeg Davis Cup pobjednika.

Trima as-servisima, 77% ubačaja prvog i visokim postotkom iskoristivosti drugog servisa četvrti nositelj nije Kohlschreiberu dozvolio nijednu priliku za break dok je on sam spremno iskoristio jednu jedinu koju mu je 32. igrač svijeta nesmotreno, usprkos čak 91% ubačaja prvog servisa, ponudio.

Početkom drugog seta trenutno 18. igraču svijeta servis naočigled, međutim, posustaje i lani osvajač svog prvog ATP naslova (München) mu oduzima servis pri rezultatu 2:1. Srećom umjesto potvrde vodstva solidnim vlastitim servis-gemom, Kohlschreiber ulazi u seriju neprisiljenih pogrešaka i katastrofalnim forhendima praktički na pladnju, uz opće oduševljenje 40-tak bučnih kockastih na tribinama (pozdrav Torcidi Imotski), daruje Ljubičiću re-break.

Sljedeći gem donosi nove probleme, ali 15:40 Kohlschreiber propušta na poprilično jeftin način da bi u nastavku obojica lagašno zadržavala svoje servise pa se do odluke pričekalo do trinaeste igre. U njoj, pak, Ljubičić gubi servis odmah na startu i Nijemac dolazi do vodstva od 4:1, ali kao da mu manjka sigurnosti u vlastite mogućnosti jer groznim (ponovno) forhendima vraća Ljubu u život. Prvi u tie-breaku ubačeni prvi servis, međutim, vraća se neočekivano za novi mini-break poslije kojeg, nakon sat i pol igre, svoju prvu set-loptu i to na Ljubičićev servis (prilično neuvjerljiv Ivanov izlet na mrežu) Kohlschreiber pretvara u 1:1 u setovima.

Da neće zakazati čime bi se po svemu sudeći od sljedećeg tjedna našao van Topa 20, Ljubičić daje naslutiti odmah na startu odlučujućeg seta: početni udarac sad radi 'ko urica uz 88% iskoristivosti ubačenog prvog servisa (80%) dok se Kohlschreiber, naprotiv, muči i na 30:40 pravi dvostruku servis-pogrešku.

Posao je na koncu poslije dva sata i 15 minuta prvom izborenom meč-loptom priveden kraju uz ranije još dvije neiskorištene prigode za dvostruki break, ali i spašene tri uzastopne re-break lopte u sljedećem gemu. U polufinalu ga, pak, čeka Stanislas Wawrinka. 22-godišnjak je na terenu broj jedan bez većih poteškoća svladao Agustina Callerija: Argentinac u sat vremena igre nije izborio nijednu priliku za break dok je drugi švicarski reket realizirao četiri od devet i s glatkih se 6:3, 6:0 plasirao među posljednja četiri.

Doha, četvrtfinale:
Ljubičić (Hrvatska, 4) - Kohlschreiber (Njemačka, 6) 3:6, 7:6(4), 6:3, Wawrinka (Švicarska) - Calleri (Argentina) 6:3, 6:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!