Zimski sportovi

Vrijeme za novi uspjeh

Goran Tomičić • petak, 04.01.2008.

Adelboden je prvo odredište skijaša u 2008. godini, a na rasporedu su veleslalom i slalom. U nedjeljnoj utrci slaloma nastupaju Ivica Kostelić i Dalibor Šamšal, dok u veleslalomu nemamo predstavnika...

U subotu u 10:30 i 13:30 na rasporedu je peti ovosezonski veleslalom. Sezona je počela slavljem Svindala u Söldenu, a u Beaver Creeku je Albrecht bio najbrži. Nakon povratka u Europu na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja popeli su se Blardone u Bad Kleinkirchheimu i Palander u Alta Badiji.

U muškom skijanju zbog jake konkurencije postaje sve teže izdvojiti favorite. Prvi kandidat za pobjedu svakako je Ligety, vodeći u ovoj disciplini, koji ove sezone nije ubilježio veleslalomsko slavlje, no bio je najkonstantniji. U Söldenu je ispred sebe propustio samo Svindala, dok je u Beaver Creeku za samo četiri stotinke izgubio postolje. Jako dobru formu potvrdio je i nakon američko-kanadske turneje trećim i petim mjestom.

No, krug favorita je mnogo veći. Tu je Raich (dva četvrta mjesta, jedno drugo i jedno osmo), a u standardno dobroj formi je i Palander, osvajač točno 200 veleslalomskih bodova ove sezone. Ne smije se zaboraviti ni talijanske uzdanice Moelgga i Blardonea, a Švicarci se nadaju uspjesima Albrechta i Cuchea. Favoritima bi račune mogli pokvariti Kucera i Matt, dok Millerov nastup nikad nije lako prognozirati.

Nedjelja nudi četvrti slalom sezone, a nastupaju i dva naša predstavnika. Ivica Kostelić je trenutno 12. slalomaš svijeta i taj plasman svakako želi popraviti u Aldelbodenu. Sezonu je počeo 20. mjestom u Reiteralmu, a nastavio sedmom pozicijom u Bad Kleinkirchheimu, gdje je uz više agresivnosti mogao i do postolja. U Alta Badiji uzeo je solidno 14. mjesto. Dalibor Šamšal u karijeri je nastupio na 11 slaloma Svjetskog kupa i nije završio niti jednu utrku, a to mu polako postaje imperativ.

Slalom je tradicionalno neizvjesna disciplina. Pobjede su ove sezone ubilježili Gini, Raich i Grange. Teško je vjerovati da se Gini, bez obzira na drugo mjesto u poretku slaloma, može održati u vrhu ove discipline, a Fanara bi se mogao još jednom naći u borbi za postolje. Raich je vjerojatno prvi favorit, a vrijedi izdvojiti i Moelgga, te sve boljeg Neureuthera, drugoplasiranog u Alta Badiji. Dugi niz sezona u slalomskom vrhu je Palander, kojeg se nikad ne smije otpisati.

Byggmarkov dobar rezultat nije iznenađenje još od dvostruke pobjede u Kitzbühelu krajem siječnja prošle godine. Potencijalna iznenađenja su Deville, Thaler i Lizeroux, novi ljudi u slalomskom ruletu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!