Tenis

Murray za Top 10

Maja Giljanović • subota, 05.01.2008.

Četvrtim ATP naslovom u karijeri osvojenim protiv Stanislasa Wawrinke, Andy Murray bi se sutra nakon šest mjeseci trebao vratiti u društvo deset najboljih igrača svijeta...

20-godišnji je Škot u izvrsnom finalu milijun dolara vrijednog turnira u Dohi učinio korak dalje u odnosu na prošlu godinu i za razliku od 2007. kad je od trenutno 11. igrača svijeta bolji bio naš Ivan Ljubičić, nadmašio dvije godine starijeg Wawrinku.

Treći je nositelj drugi švicarski reket pobijedio po prvi put u njihovom trećem međusobnom ogledu, osvetivši mu se za prethodne poraze u Ženevi (Davis Cup) i Miamiju (Masters serija) 2005. odnosno 2006. godine., a svojim je prvim naslovom osvojenim na otvorenom ujedno Wawrinku ostavio s, iz pet izborenih finala, samo jednim slavljem - onim iz Umaga prije dvije godine.

Očito je, pak, Škot pogodio s iscrpljujućim treninzima u Miamiju s fitness-guruom Jez Greenom, ali i u studenom raskinutom suradnjom s Bradom Gilbertom.

Prvi su set obojica odigrala veoma nervozno: Murray je odmah na startu uzeo Wawrinki servis samo da bi odmah potom i on sam izgubio svoj početni udarac. Lani u svibnju osmi igrač svijeta pravi novi break u petom gemu, ali ga ponovno prosipa i to nakon vodstva od 40:0. Break iz sedmog gema je, međutim, dostajao za konačnih 6:4.

Wawrinka je u drugi set krenuo odlučnije želeći što bolje iskoristiti vlastiti visok postotak prvog servisa (87%) te protivnikovih sićušnih 51%, a break odluke je stigao u desetom gemu u kojem je Murray servirao za ostanak u setu.

Odluka o pobjedniku dala se naslutiti odmah na startu trećeg: ispražnjenom čini se Wawrinki, Murray sjajnim nizom razarajućih forhenda (nije ni čudo da ga zglob muči i ovako mladog osobito ima li se na umu težina Head Prestigea s kojim igra, a uvjerljivo je najveća od svih Top 20 igrača) uzima trenutno 36. igraču svijeta početni udarac, forsira i dalje, propušta tri lopte za dvostruki break u trećem gemu, ali u sedmom osigurava 5:2 te nakon dva i pol sata borbe zasluženo slavi i kao Ljubo lani podiže Zlatnog sokola.

Doha, finale: Murray (Velika Britanija, 3) - Wawrinka (Švicarska) 6:4, 4:6, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolATP Tour
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!