Tenis

Ančić u Novu protiv Ferrera

Maja Giljanović • nedjelja, 06.01.2008.

Splićanina Marija Ančića ždrijeb 465.000 dolara vrijednog Aucklanda teško da je pomazio dodijelivši mu, naime, u prvom meču godine nemilog znanca Juan Carlosa Ferrera...

Trenutno 83. igrač svijeta nad 27-godišnjim Španjolcem nije okusio slast pobjede nijednom u tri dosadašnja okršaja; štoviše, nijednom mu nije uzeo ni set. Sastajali su se doduše u primetimeu nekadašnjeg prvog igrača svijeta: 2003. godine dvaput - u Melbourneu te u sklopu Davis Cupa u Valenciji i godinu kasnije na ATP-u ponovno na domaćem terenu, a upravo 2003. osvajač Roland Garrosa bilježio je glatke (ukupno je u osam setova izgubio samo 25 gemova) pobjede.

U sljedećim je godinama Čunči jasno napredovao (do sedmog mjesta na ATP listi 2006.), ali s obzirom da je izmučen povraćanjem i povišenom temperaturom zbog koje je, podsjetimo, otkazao nastup u Adelaideu protiv Koroljeva, upitno je koliko momentalno može dati protiv u ovom trenutku 24. igrača svijeta.

Ferreru je Auckland također prvi turnir sezone, a bolji iz susreta našeg wild carda i španjolskog četvrtog nositelja u osmini finala ide na boljeg iz međusobnog austrijskog obračuna Jürgena Melzera i Wernera Eschauera. Daljnji pogled na ždrijeb u četvrtfinalu, pak, nudi ovotjednog finalistu Adelaidea (poraz od Llodre) Jarkka Nieminena, pobjednika iz 2006. godine upravo protiv našeg Davis Cup reprezentativca (6:2, 6:2).

Iz Chennaija se put Novog Zelanda zaputio i u Indiji polufinalist Marin Čilić. Naš sve bolji 19-godišnjak svog će protivnika u prvom kolu doznati po okončanju kvalifikacija, a u slučaju prolaza u osmini finala od po novom Top 60 igrača čeka pobjednik dvoboja između sedmog nositelja, neugodnog Nijemca Philippa Kohlschreibera i Amerikanca Michaela Russella. Četvrtfinalni bi, pak, protivnik lako mogao biti drugi nositelj Juan Ignacio Chela.

Prvi nositelj Aucklanda je inače prošlogodišnji pobjednik nad Tommyjem Robredom sunarodnjak mu David Ferrer, a hrvatske će boje braniti i Lovro Zovko kojeg u konkurenciji parova u kombinaciji s Čehom Francišekom Čermakom čekaju drugi nositelji, Brazilci Melo i Sa.

Drugi, jednako vrijedan, turnir se igra u Sydneyu, a na njemu nema hrvatskih predstavnika. Listu nositelja inače predvode Francuz Richard Gasquet i Robredo, a dvaput uzastopce osvojeni naslov pobjednika brani 13. igrač svijeta James Blake.

Prvi hrvatski reket Ivan Ljubičić, pak, od 9. do 12. nastupa u društvu Federera, Roddicka, Gonzaleza, Nalbandiana, Haasa, Safina i Murraya na ekshibiciji u Kooyongu dok je Ivo Karlović formu nakon iznenađujuće eliminacije u prvom kolu u Kataru (kvalifikant Rochus) odlučio brusiti treninzima.

Sutra započinju i kvalifikacije prvog Grand Slama sezone koji 14. ovog mjeseca starta u Melbourneu, a nakon odrađena tri kola 11. ćemo doznati svih 128 sudionika ovogodišnjeg Australian Opena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!