Zimski sportovi

Austrijanci na vrhu, Ivica pokvario plasman

Ivor Krapac • nedjelja, 06.01.2008.

Austrijski dvojac Mario Matt - Benjamin Raich obilježio je slalomsku utrku u švicarskom Adelbodenu. Matt je zadržao prednost iz prve vožnje i proslavio pobjedu, dok se Raich probio na drugu poziciju. Ivica Kostelić nije uspio "obraniti" plasman iz prve vožnje, koju je završio na drugom mjestu. Na koncu je bio šesti, što mu je najbolji rezultat sezone...

Nekoliko pogrešaka u prvom dijelu staze i izostanak posebnog rizika u donjoj polovici odnijeli su najboljem hrvatskom skijašu priliku da zadrži ili popravi plasman iz prve vožnje. No, ni šesto mjesto sa 77 stotinki zaostatka za pobjednikom ne donosi puno razloga za nezadovoljstvo u tradicionalno jakoj slalomskoj konkurenciji.

Ivici je ovo bio drugi ovosezonski Top 10 plasman u utrci Svjetskog kupa, nakon sedme pozicije iz prošlomjesečnog slaloma u Bad Kleinkirchheimu, odlično će doći za još malo samopouzdanja uoči nastavka sezone.

Vezane vijesti

Ni Kostelić, a ni ostatak konkurencije danas nije imao odgovor na odličan nastup Marija Matta i Benjamina Raicha. Matt je do devete pobjede u karijeri u Svjetskom kupu došao odličnom prvom i dovoljno dobrom drugom vožnjom, završivši utrku s deset stotinki prednosti pred drugoplasiranim Raichom, koji je petim vremenom druge vožnje "skočio" s osme pozicije koju je držao nakon prve.

Odličan posao napravio je i Nijemac Felix Neureuther. Drugim vremenom druge vožnje probio se na treću poziciju, šest mjesta više nego je bio u prvoj vožnji. Neureuther je svojim dobrim nastupom spriječio mogućnost trostruke austrijske pobjede - Rainer Schönfelder završio je korak do postolja, na diobi četvrte pozicije, na kojoj se s identičnim vremenom našao i Talijan Manfred Moelgg. Ivica Kostelić je za poravnatim austrijsko-talijanskim dvojcem zaostao osam stotinki.

Poziciju iza Kostelića završio je Francuz Julien Lizeroux, koji je time za šest mjesta popravio plasman iz prve vožnje. Među većim dobitnicima druge vožnje vrijedi dodati Austrijanca Marcela Hirschera, koji se popeo za devet pozicija i završio na devetom mjestu, povratnika Giorgija Roccu, 17. nakon prve vožnje, a desetog na kraju, te posebno Francuza Joela Chenala, koji je u prvu vožnju startao tek 61., završio je na 29. mjestu, pa najbržim vremenom druge vožnje na koncu bio 12.

Ted Ligety, Markus Larsson, Akira Sasaki i Jean-Baptiste Grange nisu uspjeli zadržati Top 10 plasman iz prve vožnje. Ligety i Grange su izletjeli, a Larsson i Sasaki uz pogreške završili s velikim zaostatkom, Šveđanin na 18., a Japanac tek na 26. mjestu. Grange je svojim odustajanjem izgubio vodstvo u slalomskom poretku Svjetskog kupa, vrh je preuzeo danas drugoplasirani Benjamin Raich, koji i dalje čuva prvo mjesto ukupnog poretka.

Adelboden, slalom, rezultati:
1. Mario Matt (Austrija) 1:48.45
2. Benjamin Raich (Austrija) +0.10
3. Felix Neureuther (Njemačka) +0.14
=4. Rainer Schönfelder (Austrija) +0.69
=4. Manfred Moelgg (Italija) +0.69
6. Ivica Kostelić (Hrvatska) +0.77
7. Julien Lizeroux (Francuska) +0.91
8. Jimmy Cochran (SAD) +1.27
9. Marcel Hirscher (Austrija) +1.28
10. Giorgio Rocca (Italija) +1.29

Ukupni poredak Svjetskog kupa:
1. Benjamin Raich (Austrija) 640 bodova
2. Didier Cuche (Švicarska) 525
3. Daniel Albrecht (Švicarska) 446
4. Manfred Moelgg (Italija) 408
5. Bode Miller (SAD) 406
6. Kalle Palander (Finska) 360
7. Ted Ligety (SAD) 335
8. Michael Walchhofer (Austrija) 298
9. Didier Defago (Švicarska) 297
10. Christoph Gruber (Austrija) 277
...
36. Ivica Kostelić (Hrvatska) 115
...
=86. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) 20

Poredak slaloma:
1. Benjamin Raich (Austrija) 216 bodova
2. Felix Neureuther (Njemačka) 188
3. Manfred Moelgg (Italija) 181
4. Jean-Baptiste Grange (Francuska) 176
5. Marc Gini (Švicarska) 149
6. Mario Matt (Austrija) 145
7. Kalle Palander (Finska) 120
8. Julien Lizeroux (Francuska) 113
9. Ivica Kostelić (Hrvatska) 105
=10. Jens Byggmark (Švedska) 96
=10. Reinfried Herbst (Austrija) 96

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!