Nogomet

Video: Eduardo zabio i asistirao za prolaz Arsenala

Marin Vuković • nedjelja, 06.01.2008.

Sjajna serija hrvatskog reprezentativca Eduarda da Silve nastavljena je i u trećem kolu FA kupa. Trenutno najubojitijem strijelcu na Otoku za novi je pogodak, jedanaesti ovosezonski u svim natjecanjima, trebalo tek devet minuta utakmice protiv Burnleya, a potom je dokrajčio domaćina sjajnom asistencijom za Bendtnera...

Hladnokrvnim umijećem postizanja pogodaka iz utakmice u utakmicu Eduardo da Silva postaje jedna od velikih zvijezda Arsenala i svjetskog nogometa. Engleski su mediji već tjednima oduševljeni njegovom lakoćom postizanja pogodaka i ubojitošću unutar granica šesnaesterca, a navijački forumi proglašavaju ga igračem za "najmanje gol po utakmici". Na sve pohvale Eduardo je i na Turf Mooru odgovorio kako najbolje zna, pogotkom i asistencijom otvorivši Topnicima put prema šesnaestini finala.

Arsenal nije odigrao utakmicu za pamćenje, Arsene Wenger dao je priliku nekim igračima koji su ove sezone uglavnom grijali klupu, poput Philippea Senderosa i Jensa Lehmanna, a u momčadi nije bilo niti Rosickog i Fabregasa. Nema sumnje da je Burnley u takvom sastavu Arsenala vidio svoju priliku, pa je dvanaestoplasirana momčad Championshipa od samog početka krenula hrabro i već u petoj minuti imala stopostotnu priliku. Andy Gray je ubacio s desne strane i pronašao posve samog Kylea Laffertyja koji glavom iz neposredne blizine trese gredu Lehmannova gola.


Burnley - Arsenal 0:1 (Eduardo, 9. minuta)

Samo četiri minute kasnije Arsenal je uzvratio i neviđenom lakoćom stigao do vodećeg pogotka. Kolo Toure je dugačkom loptom pronašao Eduarda koji s obrambenim igračem na leđima hladno šalje loptu u nebranjeni kut Burnleyeva gola. Do kraja poluvremena Arsenal je mogao i povećati vodstvo da se na gol crti nije našao James O'Connor i izbio loptu nakon udarca Gilberta, a iz slobodnog udarca pokušao je i Eduardo no preslab udarac lako je ukrotio vratar Burnleya.

Odmah na početku drugog dijela Eduardo je imao priliku zapečatiti sudbinu Burnleya. Nakon kombinacije s Dancem Nicklasom Bendtnerom izašao je sam pred vratara Kiralyja i u situaciji kakve je u posljednjih nekoliko utakmica lakoćom realizirao ovaj put pucao pored vratnice.


Burnley - Arsenal 0:2 (Bendtner, 75. minuta)

Izgledi Burnleya da se vrati u utakmicu znatno su smanjeni u 60. minuti kada je Lafferty grubo uklizao Gilbertu, a potom mu glavni sudac Alan Wiley pokazao izravni crveni karton. Sa deset igrača na terenu domaćin je i dalje pružao hrabar otpor vodećoj momčadi Premiershipa, ali je Arsenal brojčanu prednost ipak iskoristio 15 minuta prije kraja utakmice. Eduardo je sjajnom loptom u prazan prostor pronašao Bendtnera koji zaobilazi Kiralyja i šalje loptu u praznu mrežu za konačnih 2:0.

Pet minuta prije kraja naš se reprezentativac još jednom našao oči u oči s Kiralyjem, no ovaj put je iz dvoboja kao pobjednik izašao čuvar mreže Burnleya i bez prekršaja iščeprkao loptu ispred Eduarda.

Malo je nedostajalo Fulhamu i Derby Countyju da se pridruže petorki premierligaša koji su jučer završili svoj put u FA kupu. Trećeligaš Bristol Rovers dvaput je vodio protiv Fulhama na Craven Cottageu, ali se londonska momčad oba puta vraćala i izborila replay, ovoga puta na gostovanju. Sheffield Wednesday je pak na Pride Parku vodio čak 2:0 protiv Derby Countyja, ali se posljednja momčad Premeirshipa ipak vratila u igru i putnika u četvrto kolo odlučit će ponovljena utakmica.

Luton je unatoč silno velikoj krizi u klubu uspio izboriti remi protiv daleko moćnijeg Liverpoola, ali za taj rezultat dobrim dijelom mogu zahvaliti i Fortuni. Trećeligaš, koji već duže vrijeme nije u mogućnosti plaćati svoje nogometaše, stvorio je mnogo problema Redsima. Bilo je očigledno da su gosti došli ovu utakmicu isključivo odraditi kao nešto što je prijeko potrebno. Domaćin je imao dvije sjajne prilike za pogodak, ali put do mreže ipak nisu uspjeli pronaći. Dave Edwards se već na početku utakmice našao oči u oči s vratarom, ali loše puca, dok je Drew Talbot propustio zatresti mrežu glavom sa samo tri metra udaljenosti.

Da gledatelji ipak ne ostanu bez ijednog pogotka pobrinuo se u 73. minuti Peter Crouch. Najprije je nakon brze kontre pucao Voronin čiji je udarac obranjen, a do odbijene lopte stiže zatim Crouch koji ne propušta tu priliku. Taj pogodak ipak nije značio kraj muka za Rafu Beniteza. Tri minute kasnije jedan od njegovih najboljih nogometaša, John Arne Riise, zatresao je vlastitu mrežu nakon što je Talbot pokušao s boka pronaći nekog od suigrača. Tko će se nastaviti boriti za trofej FA kupa bit će odlučeno u novoj utakmici koja će biti igrana na Anfieldu.

U posljednjoj utakmici trećeg kola nije se proslavio niti Newcastle, koji je na gostovanju kod Stokea jedva izvukao živu glavu i izborio novu utakmicu na svom St. James Parku. Nakon lošeg prvog poluvremena Stoke je u nastavku dobro pritisnuo goste, a najbliže pogotku bio je Jon Parkin čiji je udarac očišćen s gol crte. Gosti su također mogli do pobjede no udarac Stevena Taylora zaustavila je vratnica.

FA kup, treće kolo, 06.01.2008:
Burnley - Arsenal 0:2, Derby County - Sheffield Wednesday 2:2, Fulham - Bristol Rovers 2:2, Luton - Liverpool 1:1, Stoke - Newcastle 0:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!