Košarka

Oživljena nada

Ivor Krapac • srijeda, 09.01.2008.

Košarkaši Cibone konačno su prekinuli skoro pune dvije godine dugu sušu na gostujućim terenima u Euroligi. Cibosi su do prve ovosezonske euroligaške pobjede izvan svoje dvorane došli u Milanu, protiv domaćeg Armani Jeansa, čime su zadržali nadu u prolaz u Top 16...

Početak ožujka 2006. i istanbulsko gostovanje kod Efes Pilsena do danas je bilo posljednje Cibonino euroligaško slavlje izvan Zagreba, a prekid niza gostujućih poraza u najjačem kontinentalnom natjecanju dogodio se s večerašnjih milanskih 72:63 protiv potonule domaće momčadi, koja se već ranije praktički oprostila od borbe za drugi krug.

Vidjelo se to i po posjećenosti ove utakmice, navijači su gotovo potpuno dignuli ruke od Armanija, što je Cibosima djelomično olakšalo put do prekida suše. U mirnoj atmosferi bilo je jednostavnije igrati, bez obzira na probleme s ozljedama i izostanke Hoskina i Žorića, a otprije i Mulaomerovića i Vrbanca.

Prva četvrtina prošla je s dosta pogrešaka na obje strane, uz promašaje i izgubljene lopte na putu do "siromašnih" 16:16 na isteku početnih deset minuta. Cibosi su s četiri Warrenova poena stekli rano minimalno vodstvo, da bi u nastavku domaći serijom 8:0 okrenuli na 10:4. Povratak momčadi Ivana Sunare dogodio se po ulasku Trea Kelleyja umjesto Vedrana Princa, koji je krenuo u petorci, uz nešto bolju reakciju cijele momčadi na putu do izjednačenja na isteku prve dionice.

U drugoj četvrtini bolje su krenuli Cibosi, uz dvicu i tricu Kelleyja za vodstvo od 23:18 na isteku 14. minute. No, pozitivno razdoblje nije potrajalo dugo. Watson je dobrim napadačkim učinkom pod košem ubrzo vratio prednost na Armanijevu stranu, da bi potom Booker i Vukčević tricama kaznili Sunarin pokušaj sa zonom, vjerojatno postavljenom i u pokušaju da se limitira raspoloženi Watson. Domaći su dalekometnim ubačajima dvaput stigli do pet poena prednosti, 32:27 i 35:30, a Larry Ayuso se tricom s osam metara u zadnjim sekundama prvog poluvremena pobrinuo za prihvatljiva dva poena zaostatka, 35:33 pri odlasku na veliki odmor.

Ayuso je tom tricom djelomično popravio neuvjerljiv realizatorski učinak u prvih 20 minuta, s 3/9 iz igre na putu do deset poena. U niz slučajeva preuzimao je odgovornost na sebe, a da je pogodio više, Cibona je mogla imati i bolji rezultat nakon prve dvije četvrtine.

Naznaku završnog ishoda dobili smo rano u trećoj dionici. Chris Warren najavio je vlastitu ključnu ulogu u drugom poluvremenu s četiri poena u Ciboninoj seriji od 8:0 za preokret do dotad maksimalnog vodstva od 41:35 u 23. minuti, dok je s druge strane odgovor ubrzo dao tricaški raspoloženi Vukčević, koji je s dva dalekometna ubačaja omogućio domaćima da im Cibosi ne pobjegnu predaleko. U posljednju četvrtinu ušlo se s Ciboninim vodstvom od 51:48.

Rano u posljednjoj dionici Armani se s još četiri Vukčevićeva poena vratio na 55:55, da bi potom Cibosi ušli u seriju kojom su prelomili utakmicu. Warren je ubacio dvije od svojih pet večerašnjih trica, a Lukša Andrić pridodao tricu iz kuta za 11:0 u kratkom razdoblju i bijeg do 66:55 četiri i pol minute do kraja. Domaći u nastavku više nisu stigli bliže od sedam poena zaostatka, Cibona je dosta mirno odradila posao i doplovila do pobjede.

Warren je zaključio uspješnu večer s 27 poena (šut 9/16) i deset skokova, dok je Ayuso ubilježio 16 poena uz 6/18 iz igre, dodajući po tri skoka i asistencije, te četiri osvojene lopte. Domaću momčad vodio je Vukčević (18 poena, pet asistencija).

Skupina B, 11. kolo: Armani Jeans - Cibona 63:72.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!