Zimski sportovi

Prvijenac za Goergl

Zvonimir Šimunović • subota, 12.01.2008.

Elisabeth Goergl pobjednica je petog veleslaloma sezone voženog u Mariboru. 27-godišnja Austrijanka očuvala je prednost iz prve vožnje i tako došla do prve pobjede u utrkama Svjetskog kupa. Drugo mjesto iz prve vožnje zadržala je Manuela Moelgg, dok se na postolje odličnim drugim nastupom probila vodeća veleslalomašica sezone Denise Karbon.

Elisabeth Goergl nije poklekla pod pritiskom i nakon vodećeg vremena prve vožnje na isti je način okončala i drugu te je tako stigla do najvećeg dana u skijaškoj karijeri. Austrijanka je i u drugu vožnju odskijala jednako agresivno, bez razmišljanja o čuvanju prednosti. Napadala je svaka vrata i na kraju čak povećala prednost ispred danas također sjajne Talijanke Manuele Moelgg. Kao i nakon prve vožnje jedino je zaostatak Moelgg za pobjednicom iznosio manje od sekunde. Goergl je tako potvrdila da je ove sezone u stanju priprijetiti i do danas nedordirljivoj Karbon te da je u ovom trenutku najbolja Austrijanka u ovoj disciplini. Od njenih kolegica iz reprezentacije jedino Nicole Hosp može biti zadovoljna šestim mjestom. Zettel je treće mjesto u prvoj vožnji upropastila drugim nastupom i završila deveta, dok je Schild dva mjesta niže.

Talijanke ovoga puta ne nose pobjedu, no mogu itekako biti sretne nakon današnje utrke. Moelgg je drugim mjestom izjednačila rezultat karijere, dok je Karbon u drugoj vožnji napredovala za tri mjesta. Moelgg je odvezla odličnu drugu vožnju te je, kada je ušla u cilj, imala više od sekunde prednosti pred zemljakinjom. Činilo se da će to vrijeme biti neuhvatljivo i za Goergl, no Talijanka će na svoju prvu pobjedu morati pričekati još neko vrijeme. Karbon je nakon četiri veleslalomske pobjede možda očekivala i nastavak niza, ali loša prva vožnja i veliki zaostatak bili su nenadoknadivi.

Hoelzl i Poutiainen zamijenile su pozicije u odnosu na prvu vožnju, pa je Njemica završila tik ispod postolja, dok je Finkinja peta. Najveći je napredak napravila Jacquemod. Francuskinja je nakon 13. mjesta u prvoj vožnji utrku završila kao sedma. Treba napomenuti kako je u drugoj vožnji staza ipak malo duže izdržala, pa su skijašice bile u koliko-toliko ravnopravnijem položaju nego je to slučaj bio u prvoj vožnji.

Nika Fleiss nastavila je trend neulaska hrvatskih skijašica u drugu vožnju veleslaloma. Samoborka nije ni stigla do cilja u prvom nastupu.

Sutra se u Mariboru vozi slalom (prva vožnja 9:30h, druga 12h), uz nastup Ane Jelušić, Nike Fleiss i Sofije Novoselić, a pokal Zlatna lisica osvojit će skijašica koja će imati najbolji skor kombiniranih rezultata slaloma i veleslaloma.

Svjetski kup, Maribor, veleslalom, skijašice, 12.01.2008.:
1. Elisabeth Goergl (Austrija) 2.38.49
2. Manuela Moelgg (Italija) + 0.49
3. Denise Karbon (Italija) + 1.72
4. Kathrin Hoelzl (Njemačka) + 2.20
5. Tanja Poutiainen (Finska) + 2.25
6. Nicole Hosp (Austrija) + 2.29
7. Ingrid Jacquemod (Francuska) + 2.35
8. Maria Pietilae-Holmner (Švedska) + 2.70
9. Kathrin Zettel (Austrija) + 2.97
10. Anja Paerson (Švedska) + 3.00
...

Svjetski kup, ukupni poredak, skijašice:
1. Nicole Hosp (Austrija) 599 bodova
2. Maria Riesch (Njemačka) 538
3. Lindsey Vonn (SAD) 524
4. Denise Karbon (Italija) 519
5. Julia Mancuso (SAD) 516
6. Marlies Schild (Austrija) 514
7. Tanja Poutiainen (Finska) 488
8. Anja Paerson (Švedska) 470
9. Elisabeth Goergl (Austrija) 463
10. Kathrin Zettel (Austrija) 316
...
28. Ana Jelušić (Hrvatska) 135
...
52. Nika Fleiss (Hrvatska) 52
...

Svjetski kup, veleslalom, skijašice:
1. Denise Karbon (Italija) 460 bodova
2. Elisabeth Goergl (Austrija) 319
3. Manuela Moelgg (Italija) 234
4. Julia Mancuso (SAD) 229
5. Tanja Poutiainen (Finska) 226
6. Kathrin Hoelzl (Njemačka) 178
7. Nicole Gius (Italija) 158
8. Kathrin Zettel (Austrija) 139
9. Nicole Hosp (Austrija) 137
10. Ingrid Jacquemod (Francuska) 128
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!