Tenis

Hrvati iz drugog plana

Branimir Korać • nedjelja, 13.01.2008.

Teniska sezona započela je turnirima na azijsko-australskoj turneji, a već je vrijeme i za prvi grand slam sezone. Hrvatske boje u Melbourneu branit će četiri tenisača i jedna tenisačica koji tamo odlaze s različitim ambicijama…

Na Australian Openu naša aktualna četvorka bilježila je šarene nastupe dosad. Pamtimo četvrtfinale Ivana Ljubičića iz razdoblja njegove top forme i to je u biti sve. Iako bi sama podloga trebala odgovarati našim igračima, nisu bilježeni izuzev toga bolji rezultati. Tri četvrtfinala ima i Goran Ivanišević, jedno Goran Prpić, no nikada se nije prošlo među četiri najbolja. Jedan od glavnih aduta ove godine trebao nam je biti Mario Ančić, ali Marijevi pehovi su nastavljeni i Ančić zbog bolesti neće igrati na prvom grand slamu sezone. Ove godine naši tenisači nisu smješteni u najuži krug favorita za osvajanje Australian Opena što nije bio slučaj i prošle dvije sezone kada su se i Ljubičić i Ančić spominjali kao moguća iznenađenja.

Slika 1 od 2.
Foto: Igor Petrinović

Ljubičić još hvata formu

Vezane vijesti

Ivan Ljubičić mogao je dosad i više napraviti u Melbourneu. Sigurno se ''Ljubo'' još sjeća 2002. godine kada mu se otvorio ždrijeb, ali nakon što je eliminirao Andyja Roddicka, u trećem kolu podbacio je u susretu s Wayneom Ferreirom i nije prošao dalje. Tada je Ivan imao 2:0 u setovima, kontrolirao meč, ali na kraju dopustio Južnoafrikancu da napravi preokret i prođe u četvrto kolo.

Prije te 2002. godine bilježio je u Melbourneu nezapažene rezultate, ispadao dva puta u prvom kolu (2000. od izvjesnog Jamesa Sekulova te 2001. godine od Sebastiena Grosjeana). Poraz u prvom kolu stigao je i 2003. godine kada je bolji bio Uzbekistanac Vadim Kutsenko, a drugo kolo napokon je dohvaćeno 2004. Tada je na startu turnira eliminirao Dmitrija Tursunova, ali u drugom kolu naišao je na Gustava Kuertena koji je onda još uvijek bio u vrhunskom tenisu. Slijede dvije godine koje će obilježiti porazi od Marcosa Baghdatisa, prvo u drugom kolu 2005., a zatim u četvrtfinalu 2006. Te 2006. godine Ljubičić je igrao svoj najbolji tenis u Australiji, došao je do četvrtfinala pobjedama nad Guccioneom, Kohlschreiberom, Lopezom i Johanssonom ne izgubivši seta. Baghdatis je također briljirao i potvrđivao kako voli igrati u Melbourne Parku i u odličnom četvrtfinalnom dvoboju svladao je Ivana u pet setova. Prošle godine Ljubičić je zakazao i izletio već u prvom kolu od Mardyja Fisha.

Što očekivati ove godine? U odnosu na prošlu godinu, Ljubičić je donekle promijenio način igre. U Kooyongu je pokušao igrati agresivno, napadati protivnika, a ne čekati njegovu pogrešku i tu je bilo svega. Od vrlo dobre igre većim dijelom meča protiv Andyja Murraya do loših igara u susretima s Davidenkom i Roddickom. Očito je da se Ivan još uvijek traži i da nije u top formi.

Na startu turnira čeka ga sve bolji Nizozemac Robin Haase. Kada se gleda da je izvukao kvalifikanta, jasno je da nije mogao imati teži ždrijeb. Haase je vjerojatno najgori mogući ždrijeb od svih igrača koji su igrali kvalifikacije i Ivanu neće biti lako. Dosad se nisu susretali i ovo će biti njihov prvi dvoboj. U slučaju prolaska, u drugom kolu čekao bi ga vjerojatno Sebastien Grosjean koji ne bi smio imati problema s Filippom Volandrijem. U dosadašnjih pet dvoboja Ivan je tri puta bio uspješniji slavivši u sva tri posljednja susreta. Bilo bi lijepo nastaviti niz i doći do trećeg kola gdje je potencijalni protivnik James Blake s kojim Ivan također ima pozitivan omjer (4-1).

Slika 4 od 5.

Čilić može iznenaditi

Drugi nastup u pojedinačnom dijelu Australian Opena bilježi Marin Čilić. Ovo bi trebala biti sezona potpune afirmacije naše mlade zvijezde te očekujemo kako Marin napokon može računati na prolazak u drugo kolo na grand slamu. Dosadašnja tri pokušaja nisu bila uspješna, a među njima je i prošlogodišnji nastup na Australian Openu. Marin je prošle godine u Melbourneu igrao protiv Ilije Bozoljca, nadali smo se kako može do pobjede, ali u tom meču psihološki je potpuno podbacio i upisao vrlo visok poraz.

U prva dva turnira ove sezone pokazao je napredak u odnosu na godinu dana ranije vrijeme. U Chennaiju je igrao odlično i došao sve do polufinala dok je u Aucklandu poražen u teškom meču u drugom kolu od kasnijeg pobjednika turnira Phillipa Kohlschreibera.

U prvom kolu Australian Opena ide na 27. nositelja Nicolasa Almagra. Almagro je varljiv ždrijeb, svakako je vrlo neugodan tenisač zbog silne upornosti i ne priznavanja izgubljenog poena. No nije nepobjediv. Vjerujemo kako Marin može do pobjede u ovom meču, a time i prvog prolaska u drugo kolo. Sigurno je tek da nas ovdje očekuje prilično težak i možda maratonski meč obzirom na karakteristike obojice igrača. U slučaju pobjede Marin će igrati protiv najvjerojatnije Jurgena Melzera koji bi se trebao prošetati protiv Čeha Vaneka. Kao i s Almagrom, niti s Melzerom još nije igrao, no Austrijanac bi trebao biti lakši izbor od Španjolca. Treće kolo već bi donijelo moguće nepremostivu prepreku u Čileancu Fernandu Gonzalezu, no poznavajući Gonzalezovu ćudljivost, ne bi čudilo da niti ne dođe do trećeg kola, posebice što u drugom kolu ima potencijalno opasne protivnike u Leeju i Guccioneu.

Slika 2 od 3.
Foto: Ivor Krapac

Karlo je nepoznanica

Nepoznato je što se može očekivati od Ive Karlovića. Karlović je nastupio tek na otvaranju sezone i upisao neočekivan poraz u prvom kolu da bi ovaj tjedan proveo na pripremama za Australian Open ne igravši niti jedan turnir. Na Australian Openu dosad je tek jednom prošao prvo kolo. Bilo je to 2004. godine kada je prvi put nastupio i na startu eliminirao Mardyja Fisha. U drugom kolu naišao je na Todda Martina i u dvoboju bombardera izgubio u tri tie-breaka. Sljedeće tri godine već u prvom kolu opraštao se od turnira i to porazima od Bohdana Ulihracha, Nikolaja Davidenka i Jurgena Melzera.

Ove godine ždrijeb ga je na startu pomazio. U prvom kolu igrat će protiv kvalifikanta iz Velike Britanije Jamieja Bakera, igrača koji mu ne bi smio predstavljati baš nikakav problem. Drugo kolo nosi najvjerojatnije Izraelca Dudija Selu kojeg se sjećamo po prošlogodišnjem odličnom nastupu protiv Marata Safina, a u trećem kolu Karlović bi imao veliko iskušenje protiv odličnog Rusa Mihaila Južnjija.

Slika 5 od 6.

Roko i Jelena turistički

Roko Karanušić i Jelena Kostanić Tošić nisu imali sreće sa ždrijebom. Roko je prošao kvalifikacije, ali onda je u prvom kolu turnira dobio za protivnika Philippa Kohlschreibera, Nijemca u velikoj formi protiv koje neće imati previše šanse. Već prolazak u glavni turnir za Roka je veliki uspjeh te će po treći puta biti u glavnom ždrijebu. U prošla dva pokušaja u prvom kolu je i završavao nastup i to porazima od Waynea Arthursa i Nikolaja Davidenka.

Jelena Kostanić Tošić uz lošu formu imala je i očajan ždrijeb. Odmah ide na Mariju Šarapovu sa simboličnim šansama za prolaz u drugo kolo. Za razliku od muškog tenisa u ženskom tenisu je osjetna razlika u kvaliteti između onih desetak najboljih i ostatka društva tako da bi Jelenina pobjeda bila ravna senzaciji. I u slučaju čuda, trebalo bi joj još jedno čudo da dođe do trećeg kola obzirom da u drugom kolu čeka Lindsay Davenport. Gore nije moglo.

Slika 3 od 4.
Foto: Ivor Krapac

Na Australian Openu Jelena je dosad igrala dobro i ima zapaženih rezultata. 2000. godine prvi put se pojavila u Melbourne Parku i prošla dva kola da bi ju zaustavila Conchita Martinez. Sljedeće godine zastala je u prvom kolu porazom od malo poznate Njemice Glass da bi 2002. godine iz kvalifikacija došla do drugog kola. U prvom kolu eliminirala je Samanthu Reeves, no u drugom kolu Schiavone je bila prejaka. 2003. i 2004. godine gubila je već na startu turnira od Marte Marrero i Nathalie Dechy da bi 2005. godine ponovno prošla kolo. Na startu je svladala Casey Dellacqu i izgubila u drugom kolu od Nicole Vaidisove. 2006. godine zaustavljena je u trećem kolu protiv Marije Šarapove, a prošle godine također u trećem kolu protiv Ane Čakvetadze.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!