Nogomet

Soldo preuzeo kormilo

Vedran Attias • utorak, 15.01.2008.

Vrlo brza reakcija čelnika maksimirskog kluba donijela je novog trenera - Zvonimira Soldu. Na konferenciji za novinare prije puta na početak priprema u Međugorje skupio se veliki broj pripadnika sedme sile kako bi svjedočili predstavljanju novog trenera Modrih...

Prije nego što je riječ dobio sam Soldo, čuli smo niz podataka o igračkoj karijeri bivšeg Dinamovca. Soldo, koji je prošle godine navršio 40 godina, završio je omladinsku školu u Maksimiru, a potom prešao u Lokomotivu. Nakon kraćeg perioda u Zadru, dolazi u tadašnji Inker i osvaja kup Hrvatske 1992. godine.

Nakon tog sjajnog uspjeha vraća se u Maksimir, u tadašnju Croatiju, i sezone 95./96. osvaja dvostruku krunu. Na kraju te sezone odlazi u njemački Stuttgart u kojem ostaje do kraja igračke karijere. U Stuttgartu je odigrao 301 Bundeligašku utakmicu, a u njih skoro 200 bio je kapetan. Za hrvatsku reprezentaciju ima 61 nastup i četiri pogotka. Trenersko zvanje stekao je u Kölnu na poznatoj trenerskoj akademiji, a prošle godine dolazi u Dinamo kao trener u omladinskoj školi.

Nakon niza statističkih podataka o karijeri novog trenera, novinarima se obratio sportski direktor Zoran Mamić: "Ostaje žal za Ivankovićem i njegovim odličnim poslom koji je napravio u Maksimiru. Nažalost, njegova odluka je takva kakva je i to je kraj priče. Mi smo sa Zvonimirom kontaktirali prije završetka akademije u Kölnu i on je, čim ju je završio, došao u naš klub. On je osoba s kojom imamo velike planove."

Mamić je rekao kako je ovakva situacija došla neočekivano: "Mi smo znali i računali s time da Soldo preuzme prvu momčad, no dan kada zapravo i je preuzeo došao je ranije nego što smo očekivali. Kod biranja novog trenera bilo nam je presudno uzeti trenera koji ima europsko iskustvo, a takvih je trenera u hrvatskoj nema. Soldo je bio naš prvi i jedini izbor."

Nakon lijepih uvodnih riječi upućenih na njegov račun, napokon, novinarima se obratio i Zvonimir Soldo: "Prvo bih čestitao Branku na sjajnim rezultatima. Ja sam doveden ovdje kako bih jednom postao trener prve momčadi, ali ispalo je tako da se to dogodilo prije nego što smo svi očekivali. Takva ponuda se jednostavno ne odbija. Spreman sam za sve izazove i znam sve što me čeka."

O uvjetima svog ugovora nije imao puno za reći, osim: "Nismo razgovarali o tome. Ja ovaj posao nisam prihvatio zbog financija." Ubrzanim tempom upoznava se sa stanjem u momčadi: "Nisam tražio nikakva jamstva. Samo sam se upoznavao sa stanjem u momčadi, a o tome hoće li netko otići ili ostati, nismo razgovarali."

Na pitanje hoće li mu biti teško nastaviti sjajan posao koji je ostavio Ivanković, rekao je sljedeće: "Kada se ne bih osjećao spremnim - ne bih ni prihvatio posao. Branko je napravio dobar posao i to je jasno, ali ciljevi Dinama su jasni i smatram kako ih mogu ispuniti."

Silne godine u Njemačkoj prilično su utjecale na njegov način pristupa radu: "Tražiti ću od svojih suradnika i igrača profesionalan odnos prema poslu i ako tako bude – neće biti problema." Nikakve uvjete, niti pojačanja nije planirao jer se sve dogodilo dosta brzo: "Dinamo ima dobru momčad koja je pokrivena na svim pozicijama tako da nismo o tome razgovarali."

Novi trener Dinama već je izabrao stručni stožer koji će mu pomoći voditi momčad: Fabijan Komljenović biti će pomoćni trener, dok će Boris Kubla, Miljenko Rak i Mario Jozić ostati na svojim dosadašnjim pozicijama.

Dinamo sutra kreće na pripreme u Međugorje, a pred novim trenerom je više od mjesec dana kako bi se upoznao s momčadi. Soldo je bio vrhunski igrač i ima sve predispozicije postati i vrhunskim trenerom te sve što mu možemo poželjeti je da u sljedećih osam mjeseci posloži momčad koja će napokon ispuniti maksimirski san – proljeće u Europi.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!