Košarka

Ljepotica sezone

Bojan Poturica • petak, 18.01.2008.

Proslava 50 godina Eurolige. Dodjela priznanja velikanima kluba. Pokvareni semafor. Mogućnost odgode utakmice. Minus 20 na poluvremenu. Valorizacija minus 5 nakon 20 minuta. Tre Kelley zabija za vodstvo dvije i pol minute prije kraja... Bio je to jedan nadavse buran i zanimljiv dan u Domu Dražena Petrovića...

Dolazak u Dom Dražena Petrovića je priredio iznenađenje. Na sveopće čudenje prisutnih utakmica je bila pod velikim znakom pitanja jer su se pokvarili semafori. Nakon poznate afere protiv Zadra u finalu PH prošle sezone, te niza problema tijekom ostalih susreta, rukovodstvo Cibone još uvijek nije ništa poduzelo da se semafori dovedu u potpuno funkcionalno stanje. Sigurno je pak da će nakon ove blamaže Cibona razmisliti o novom rješenju.

Blamaža je tim bila veća što je u Zagrebu gostovao Jordi Bermoteu, direktor Eurolige, povodom obilježavanja 50 godina europskig klupskih natjecanja.

Nakon što je nabavljen stolni semafor, Cibona nije mogla naći zamjenske semafore za 24 sekunde. Maccabi je potom pristao na odigravanje susreta, a njihov trener Zvi Sherf je kroz šalu prokomentirao da je utakmica igrana u uvjetima kao i prije 50 godina.

Svakako je za kritiku činjenica da Cibona, aktualni prvak Hrvatske i sudionik Eurolige, nema alternativno rješenje u slučaju kvara dokazano nestabilnog semafora.

Nakon dodjele priznanja klubu i njegovim naijstaknutijim članovima, utakmica koja je slijedila donijela je pravi spektakl kojim su gledatelji, usprkos porazu, morali biti jako zadovoljni.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Nakon prve četvrtine imala je Cibona prednost 20:17 protiv fizički daleko dominantnije momčadi Maccabija. Marcus Fizer zasigurno nije netko koga biste rado sreli na ulici.

Druga četvrtina ponudila je katastrofalnu izvedbu domaćina koji je postigao samo četiri koša te je zaostajao 20 poena na poluvremenu. Igrači Cibone u svlačionicu su ispraćeni burnim zvižducima, koje su svojom igrom zaslužili. Statistika nakon 20 minuta dovoljno je rekla. Cibona je trice šutirala 2/14, a imala je valorizaciju deset, naspram 56 Macabija. Izuzmemo li Lukšu Andrića (15), ostatak momčadi imao je valorizaciju -5(!).

Drugo poluvrijeme donijelo je potpuno drukčiju sliku te je potvrdilo koliko je košarka lijep i zanimljiv sport. Ivan Sunara sjetio se da na klupi ima Tre Kelleya s kojim je startao u trećoj dionici zajedno s Andrićem, Warrenom, Hoskinom i Rozićem.

Nakon što se prednost Maccabija popela na 21 koš, Cibona je počela smanjivati, a "pogonsko gorivo" kluba iz Savske bili su Kelley, Hoskin i Andrić. Kelley je ipak odigrao daleko najatraktivnije te je utakmicu završio sa 18 poena. Njegova trica s "pola terena" s istekom vremena donijela je Ciboni -9 na kraju četvrte dionice, a njegovih "2+1" iz polukontre donijelo je Ciboni vodstvo 74:73 dvije i pol minute prije kraja. Ipak, nakon toga Cibosi su se potrošili, Hoskin je pola minute prije kraja nakon uhvaćenog skoka u napadu pokušao biti junak i zabiti, umjesto da Cibona pokuša iskoristiti nove 24 sekunde na raspolaganju, a Maccabi je potvrdio da je jednostavno kvalitetnija momčad koju je Sherf odlično posložio u vrlo kratko vrijeme.

Fenomenalnu utakmicu odigrali su Kelley, Hoskin (27 koševa, 8 skokova) i Andrić (10 koševa, 13 skokova), igrači koji su s pravom dosta kritizirani u zadnje vrijeme. Kelley si je ovom izvedbom možda i produžio boravak u Ciboni s obzirom da se "šuška" da je blizu Cibone iskusni NBA igrač Tony Delk (34) kojemu je mirovina dosadila nakon pola godine.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Logično je pitanje zašto Kelley nije odigrao ni minute u prvom poluvremenu, posebice ako se zna da je u prvom susretu u Tel Avivu inicirao povratak Cibone iz sličnog minusa. Trener Sunara ponudio je zagonetan odgovor. Naime, prema Sunarinim riječima, Kelley pati od ozljede koja zahtjeva da igra u kontinuitetu i problem nastaje kad dođe do prekida, tj. kad izađe iz igre. Kelley to nije mogao potvrditi, a uistinu je čudno da jedan 22-godišnjak u naponu snage pati od takvih, složit ćete se, "neuobičajenih" problema.

Sunara se i malo bezobrazno ponio prema kolegi novinaru koji je zatražio objašnjenje Kelleyeve ozljede. Sigurno je da se to moglo riješiti malo mirnije, bez senzacionalizma. Ako ćemo biti sitničavi, onda ćemo Sukija pohvaliti za igru Cibone u drugom poluvremenu.

Larry Ayuso je odigrao najlošiju utakmicu otkako je stigao u Zagreb. Nula koševa uz šut 0/5. Portorikanac nije nastupio u drugom poluvremenu kad je njegova momčad napravila veliki preokret. Ako su istinite priče o dolasku Delka, Ayuso bi se uskoro mogao uputiti prema Plesu spakiranih kovčega. Činjenica je da Larry nije ostavio dobar dojam na svoje suigrače otkako je stigao u metropolu.

Hoskin je potvrdio da ima kvalitetu, a mora ga se pohvaliti i za veći trud u obrani. Andrić se napokon probudio, a Warren je bio standardno borben iako ga šut sinoć nije služio (4/15 iz igre).

Utakmica koja će dugo ostati u sjećanjima posjetitelja Doma Dražena Petrovića. Šteta je što Cibona nije pobijedila, no ponavljamo, Maccabi je jednostavno kvalitetnija i puno skuplja momčad. Ipak, drugo poluvrijeme trebalo bi poslužiti Cibosima kao vodilja u nastavku sezone.

Cibonina matematika je jasna. U sljedeća dva kola Eurolige mora ostvariti dvije pobjede te se još neki rezultati moraju poklopiti kako bi se uspjela plasirati u Top 16. Slijedi gostovanje kod slabašnog Le Mansa, a potom utakmica protiv odličnog Lietuvos Rytasa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!