Zimski sportovi

U očekivanju dijagnoze

Goran Tomičić • subota, 19.01.2008.

Skijaški svijet potresao je težak pad Amerikanca Scotta Macartneya na najslavnijoj utrci Svjetskog kupa, spustu u Kitzbühelu. Nesretni skijaš je nakon pružene pomoći na stazi prevezen u bolnicu u Innsbruck, a detaljne informacije o težini ozljeda još se očekuju...

Nastup nesretnog Amerikanca izgledao je sasvim dobro sve do kobnog trenutka u završnici. Prebrzo je ušao na skok nekoliko metara prije cilja i zarotirao se u zraku, te pao na bok pri brzini od 140 km/h, a od siline udarca pukla je i kaciga. Posebno strašno bilo je gledati podrhtavanje tijela nakon klizanja po ciljnoj ravnini.

Pružanje pomoći na stazi trajalo je gotovo pola sata, a onda je helikopterom prevezen u bolnicu. Bili su to trenuci kada je 40 tisuća navijača na slavnom Streifu zanijemilo očekujući informacije o stanju Macartneya.

Ernst Raas, liječnik reprezentacije Austrije bio je prvi koji je priskočio u pomoć, a izjavio je kako je dijagnozu nemoguće postaviti jer je Scott bio bez svijesti, ali naglasio je kako je u najpovoljnijem slučaju riječ o teškom potresu mozga. Sve to dogodilo se na 30. rođendan odličnog američkog spustaša.

Macartney je bio osvajač superveleslalomskog Nor-Am kupa 1999. godine. Nastupio je na 80 utrka Svjetskog kupa, a na postolje se plasirao tek dva puta. Bilo je to 29. siječnja 2006. u superveleslalomu u Garmischu, gdje je uzeo drugo mjesto, a ove sezone je bio treći na spustu u Val Gardeni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!