Zimski sportovi

Europska elita u pohodu na Zagreb

Ivana Spahija • nedjelja, 20.01.2008.

Po treći put u svojoj sportskoj povijesti Zagreb je domaćin Europskog prvenstva u umjetničkom klizanju. Nakon 1974. i 1979. godine, i 2008. godina u hrvatsku metropolu dovodi najbolje europske klizače. U Ledenoj dvorani Doma sportova nastupit će ukupno 158 klizača i parova iz 33 europske zemlje, a medalje u četiri discipline podijelit će se između 21. i 27. siječnja...

U muškoj konkurenciji kao glavni favorit nameće se Francuz Brian Joubert, aktualni svjetski i europski prvak koji je na to mjesto zasjeo nakon povlačenja legendarnog Evgenija Plušenka, ali Francuzu zasigurno neće biti lako obraniti tu titulu. Ove je sezone nastupio samo na jednom klizačkom natjecanju, mitingu u Kanadi, a zbog bolesti se nije uspio kvalificirati za finale Grand Prixa održano u prosincu prošle godine. Joubert je to nadoknadio osvajanjem naslova prvaka Francuske.

Odmah "uz bok" Joubertu nalazi se Švicarac Stephane Lambiel. Dvostruki je svjetski prvak propustio Europsko prvenstvo 2006. godine, a na Svjetskom prvenstvu se okitio brončanom medaljom. Nikada nije osvojio naslov europskog prvaka i u Zagrebu će sigurno ići na "sve ili ništa". Za razliku od Jouberta, u protekloj je sezoni sudjelovao na brojnim natjecanjima, a vlasnik je do sada najvišeg ostvarenog rezultata sezone. U finalu Granx Prixa osvojio je 239.10 bodova.

Od ostalih klizača, mogući lovci na medalju su i Čeh Tomaš Verner koji brani europsko srebro, a tu je i brončani na prošlom europskom prvenstvu, Belgijac Kevin van der Perren. Hrvatsku će u muškom dijelu natjecanja predstavljati dva klizača, Josip Gluhak i Boris Martinec.

Što se tiče klizačica, Hrvatska će na Europskom prvenstvu sudjelovati sa dvije nade, Marijom Dikanović i Mirnom Librić, a neće biti naše najbolje klizačice Idore Hegel. U Zagreb dolaze sve najbolje europske klizačice, a glavna pretendentica za zlatnu medalju je braniteljica naslova iz Varšave, Talijanka Carolina Kostner. U finalu Grand Prixa u Torinu Talijanka je osvojila treće mjesto i ostvarila svoj najbolji rezultat sezone (178.93 bodova).

Za petama Kostner je odlična Švicarka Sarah Meier koja je na prošlom Europskom prvenstvu završila kao prva pratilja Talijanke. 23 - godišnja Meier je prva švicarska klizačica koja je osvojila odličje na velikom natjecanju, a u Zagreb dolazi s drugim najboljim rezultatom sezone (163.17 iz finala Grand Prixa). Jedna od konkurentica za prve tri pozicije je i odlična Gruzijka Elene Gedevanišvili, 17 - godišnja klizačica već je nekoliko godina sudionica svjetskih i europskih prvenstava. Finska u Zagreb dolazi s jednom od najjačih reprezentacija, tu su osvajačica europske bronce iz Varšave Kiira Korpi, prvakinja Finske Laura Lepistö te odlična (sad već bivša) juniorka Jenni Vähämaa.

U konkurenciji parova Hrvatska ima jednog predstavnika, tj. predstavnike. Naše boje će na predstojećem Europskom prvenstvu braniti par kojeg čine Amy Ireland i Michael Bahorić. Od 15 prijavljenih parova, čak je šest ruskih, a jedni od vodećih favorita su Yuko Kawaguchi i Alexander Smirnov te njihovi sunarodnjaci Maria Mukhortova i Maxim Trankov. Zlatnu medalju iz Varšave pokušat će obraniti njemački par kojeg čine Aliona Savčenko i Robin Szolkowy. Oni u Zagreb dolaze s prvim mjestom iz finala Grand Prixa, kao i s najboljim rezultatom sezone (199.23).

Jedini dio natjecanja u kojem Hrvati nemaju predstavnika su plesni parovi. U ovoj je kategoriji konkurencija najžešća, izravno će se sukobiti osvajači zlatne i srebrne medalje na Europskom prvenstvu u Varšavi. Iako Francuzi Isabelle Delobel i Olivier Schoenfelder u Zagreb dolaze obraniti zlato iz Poljske, planove će im pokušati pomutiti Rusi Oksana Domnina i Maxim Šabalin. Ruski je plesni par na posljednjem Europskom prvenstvu bio srebrni, ali su Domnina i Šabalin u finalu Grand Prixa osvojili prvo mjesto s rezultatom 205.24, dok su Francuzi bili treći sa 197.54 bodova. Od ostalih plesnih parova, u borbi za medalje mogli bi se naći i Rusi Jana Khokhlova i Sergei Novitski, Talijani Federica Faiella i Massimo Scali te britanski par kojeg čine brat i sestra Sinead i John Kerr.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!