Nogomet

"Glupost je da sam odbio novi ugovor"

Vedran Attias • utorak, 22.01.2008.

Nakon radnog vikenda u Londonu, i gledanja trojice reprezentativaca, a uoči utakmice u Splitu s Nizozemcima, izbornik Bilić i njegov pomoćnik Jurčević izašli su pred novinare kako bi iznijeli svoje dojmove, ali i komentare nedavnih natpisa u medijima…

Izbornik je gledao Kranjčara, Eduarda i Ćorluku: "Bili smo tri dana u Engleskoj i gledali trojicu naših reprezentativaca te pričali s njihovim trenerima. Arsenal i Portsmouth su upisali pobjede, dok je Manchester City igrao neriješeno, ali veseli što su oni bili među najistaknutijima na terenu. Sva trojica su izuzetno cijenjeni i približili su se top zvijezdama Premier lige te su njima svi redom oduševljeni."

Izbornik je posebno zadovoljan zdravstvenim stanjem igrača: "Zdravi su i čak, unatoč stravičnom ritmu, nisu previše niti umorni. Spremni su i puni snage te jedva čekaju okupljanje za Nizozemsku i nastavak lijepe priče. Oni u svojim klubovima nisu samo brojevi niti nekakvi prosječni sudionici najbolje lige na svijetu nego imaju vrlo zapaženu ulogu."

Bilić je istaknuo kako se Eduardo dobro prilagodio u Londonu: "Wenger je zadovoljan s Eduardom, i nakon očekivane prilagodbe, igra kako se od njega i očekivalo – ponajbolji je igrač Arsenal. U početku suigrači nisu imali povjerenja u njega, no sada se to promijenilo i igrači ga traže po terenu, a to je najbolji dokaz kako se uspio nametnuti u Arsenalu."

Ćorlukine dobre igre nisu nikakva novost: "On je od samog početka u igri i odmah se prilagodio i zaigrao u prvoj momčadi. Nakon gledanja utakmica i pričanja s navijačima mogu reći kako je on, uz Hammana, najbolji igrač Cityja."

Član stručnog stožera Jurčević gledao je predstavku Kranjčara: "Lijepo je vidjeti kako su se naši igrači prilagodili i nametnuli u odličnoj ligi. Ja sam gledao Kranjčara i bio sam vrlo zadovoljan njegovom igrom. On je, nakon limitirane minutaže prošle godine, postao jedan od najboljih igrača Portsmoutha i takav Kranjčar je izuzetno važan za našu reprezentaciju jer on u Engleskoj igra praktično istu poziciju kao i u reprezentaciji."

Pitanja oko plaće izbornik ne voli, no nije ih mogao izbjeći. Naime, izjava Miroslava Blaževića kako je Bilić odbio novi ugovor nije točna: "Ako ja moram na svačiji komentar imati i svoj onda je moj komentar kako je to glupost i neistina. To su stvari koje, meni osobno, remete mir i atmosferu koja je dosada bila fantastična. Ista stvar bila je kada su mediji prenijeli moj razgovor s Englezima i iz cijelog teksta izvukli samo onaj senzacionalistički dio. Englezi su moj stav komentirali kao domoljuban i socijalan jer moji suradnici i ja nikada nismo komentirali niti pitali za plaću, a vi ste izvukli samo ono kako je moja plaća sramota za Hrvatsku što nikako nije fair jer je izvučeno iz konteksta."

Bilić je rekao kako ni njegovim suradnicima ni njemu plaća nije prioritet: "Ja stojim iza svojih riječi jer ta plaća je neadekvatna funkciji izbornika hrvatske nogometne reprezentacije, ali ja nikada nisam bio kod generalnog tajnika niti predsjednika i žalio se na svoju plaću. Da mi želimo veću plaću bili bi svaki dan u šatoru pred uredom predsjednika, ali nama plaća nije prioritet. Cijela relacija HNS – stručni stožer – igrači napravljena je jako dobro i rezultat toga su naši uspjesi. Neću dozvoliti da se taj odnos nastavi remetiti."

Bilić je rekao kako je njihov posao nogomet, a ne administracija: "Naš apsolutni prioritet je praćenje naših igrača i protivnika. Već smo gledali Nizozemsku, Poljsku i Njemačku. Nama su bitni naši igrači koji su u reprezentaciji, oni u predpozivu i oni koje gledamo, a ni ne znaju - to su nam prioriteti, a ne neka medijska nagađanja. Prije dvije godine sam bio u Londonu sedam dana i ostao sam još tri dana privatno jer mi se sviđa. Naš cilj je ispuniti plan koji smo si postavili i donijeti veselje našim ljudima . Meni nikada nije bila lova glavna jer da je onda ja ne bih prihvatio peti nego prvi poziv Sky Sportsa i razne pozive Al Fayeda i drugih, ali dijelu medija je to čudno."

Nije imao komentar na izjave Pukanića kako planira “osvojiti“ Hrvatski nogometni savez: "Nemam ja tu što komentirati. Ja sam rekao kako je došlo do našeg rezultata – preko trokuta koji radi odlično kako bi se postigli ovakvi rezultati. Suradnja saveza i nas je dosada bila odlična i nema razloga kako bi se nešto promijenilo. Iskreno da vam kažem, mi pričamo o tome, ali baš i nije kako previše vremena potrošimo na te priče."

Generalni tajnik Zorislav Srebrić potvrdio je riječi izbornika kako plaća njemu nije bitna: "Treba spomenuti kako se pitanje financija nije spominjalo niti kod angažmana stručnog stožera mlade reprezentacije niti kod angažmana u A reprezentaciju. Naš Savez posluje u granicama mogućnosti sredstava koje Savez sam nabavlja."

Na kraju, još samo informacija u vezi utakmice s Nizozemcima u Splitu. Naime, igrači se okupljaju u nedjelju, a cijene karata su: 120 kn zapad, 80 kn istok te 40 kn sjever u jug. Hajduk je izašao u susret reprezentaciju pa će tako Bijeli štediti Poljudski travnjak koliko je to moguće.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!