Nogomet

Ranjeni Lavovi zahtijevaju pobjedu

Maja Giljanović • srijeda, 23.01.2008.

Prekovremeno 22. kolo Le Championnata obilježit će u prvom redu Bitka za Sjever Valenciennesa i Lensa našeg Vedrana Runje, ali i neuobičajen pritisak na prvaka da stane na kraj nizu od dva uzastopna poraza...

Crveno-žuti hrvatskog reprezentativca će s druge strane u prvom susretu dana na Nungesseru pokušati nastaviti vlastiti niz koji je među igrače, čini se, pogođenog tandema Papin/Leclerq, unio popriličnu dozu euforije i novoprobuđenog optimizma. Sang et Or su, naime, unatoč još uvijek niskoj 18. poziciji nakon trijumfa u Liga-kupu (3:0 protiv Nancyja) i prvenstvenog doslovce tamburanja Lyona prije tri dana na Bollaertu, sasvim promijenjena momčad, a nekadašnji hajdukovac na vratima Lensa gotovo da je garant da bi serija VA od četiri uzastopna trijumfa na njihovom terenu mogla doći kraju. Ako će itko onemogućiti Kombouareovim igračima devetu pobjedu u jedanaestoj domaćoj utakmici, naime, stasiti Sinjanin u prošlom kolu inače izabran u najbolju momčad Le Championnata, zacijelo je taj.

Perrinovi Lavovi se, pak, nalaze u sasvim neobičnoj poziciji. Rijetko kad su proteklih sezona (njih šest) navijačima priuštili stres dvaju uzastopnih nheuspjeha, a loše dvije utakmice prvenstveno glatki poraz u Lensu ove nedjelje, neočekivano je vratio draž prvenstvenoj utrci. Bordeaux se, naime, približio na samo tri boda zaostatka, ali vedrija strana otkriva da večeras na Gerlandu gostuje momčad Lorienta inače bez ijedne pobjede kod šesterostrukog uzastopnog prvaka u povijesti. Hoće li nakon Le Mansa i Lensa, treći l - Lorient platiti buletu, ostaje pričekati večerašnji rasplet s tim da prvaci ne mogu računati redom na Govoua, Crisa, Clebera, Müllera i nezamjenjivog, pokazalo se, Juninha kojeg su u stručnom stožeru odlučili sačuvati (načetog prsta) do derbija u nedjelju kod Saint Etiennea.

Pozitivnim ishodom tog te sutrašnjeg derbija s Bordeauxom igrači bi SE svom treneru Rousseyju mogli sačuvati glavu. Unatoč slavlju nad Rennesom u prošlom kolu, naime, uvelike kuha na Geoffroy Guichardu, a poraz kod drugoplasiranih Žirondinaca koji pucaju na četvrtu uzastopnu pobjedu, bacio bi Les Verts još niže od trenutačne 11. pozicije koja ni izbliza ne zadovoljava ciljeve projicirane na startu sezone.

PSG bi na svom Parku prinčeva u kratkom roku mogao lako do svog trećeg uzastopnog trijumfa s obzirom da u glavni grad stiže Metz: Pouliquenovi igrači ne znaju za pobjedu zadnjih 12 utakmica, a ni u Parizu se nisu osladili punih 13 godina, a barem bodu se nadaju in-form igrači Nice. Momci s Azurne obale putuju put Rennesa i traže nastavak serije od 11 utakmica bez poraza (četiri bez primljenog gola).

Susjedi im, Monaco našeg Jerka Leke nakon laganog trijumfa u Metzu prije četiri dana na svom Louisu II protiv Sochauxa idu na treću uzastopnu pobjedu, a krila im daju dva uvjerljiva slavlja (4:1, 3:0) protiv Peugeot-boysa protekle dvije sezone.

Strasbourg i Toulouse će svaki sa svoje strane također tražiti prekid groznih nizova: Alzašani sa svog La Meinaua, naime, najavljuju odlučan pohod na tri boda koliko su uzeli jednom u posljednjih devet kola dok gosti trenera Baupa ne znaju za pobjedu zadnjih mjesec dana.

Marseille ohrabren ubojitošću Cissea (u odsusustvu Nianga) ide na noge trećeplasiranom Nancyju, a Caenu bi put k prvoj pobjedi nakon dvije nule trebao olakšati dolazak Auxerrea kojeg prati aura najgore gostujuće momčadi lige.

Le Championnat, 22. kolo:
Valenciennes - Lens (18.30)
Lyon - Lorient (20.30)
Rennes - Nice
Monaco - Sochaux
PSG - Metz
Strasbourg - Toulouse
Caen - Auxerre
Lille - Le Mans
Nancy - Marseille (20.45)
Bordeaux - St Etienne (četvrtak 20.55)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!