Nogomet

Jarni: "Draži mi je rudarski posao od fotelja"

Tomislav Pacak, Zoran Zdelar • četvrtak, 24.01.2008.

Hajdukovog trenera Roberta Jarnija u petak očekuje najveći izazov u trenerskoj karijeri. Na Poljud im u goste stiže trenutno drugoplasirana momčad njemačke Bundeslige, bremenski Werder. No, Jarni je svoje igrače lišio rezultatskog imperativa s obzirom da su ipak u jeku priprema, dok je Nijemcima ovo zadnja provjera prije nastavka sezone...

Robert Jarni je u srijedu navečer bio gost Mirjane Hrge u emisiji "10 do 8" na Novoj TV u kojoj je morao odgovoriti i na nekoliko neugodnih pitanja, kakva se obično pokušavaju izbjeći.

"Čeka nas teško proljeće, moramo započeti kako smo završili prošli dio sezone. Werder dolazi odigrati generalnu probu, a mi smo tek u desetom danu priprema, noge su teške. Što se tiče samog rezultata, to je sekundarno, no Werder će sigurno biti veliki motiv za moje igrače. Nadam se da će doći što više gledatelja, Werder to zaslužuje. Ni za Klasnića nema popusta, on je sada ipak igrač Werdera", kazao je Jarni o susretu s Nijemcima.

Hajduk će dio priprema za nastavak sezone odradit i u dalekom Hong Kongu što nije naišlo na oduševljenje kod dijela navijača. Vjeruju mnogi kako bi ih tako dalek put mogao iscrpiti u potpunosti s obzirom da ih tamo još također očekuju dvije iznimno jake utakmice.

"Hong Kong će nam dobro doći jer ćemo imati dvije jake utakmice. Plan rada neće se mijenjati, jednostavno moramo proći plan kako bismo na početak prvenstva došli spremni. Jest dalek put, ali nadam se da neće biti problema oko prilagođavanja igrača i da će dobro odigrati dvije pripremne utakmice koje ćemo tamo igrati."

Takozvana pretvorba klubova sve je bliža, nadležni organi namjeravaju njen postupak pokrenuti već ovog proljeća, a upravo bi Hajduk trebao biti jedna od prvih sportskih udruga koje će proći kroz taj postupak. Financije na Poljudu ipak nisu toliki problem, one najvažnije obveze, prema igračima, izvršavaju se na vrijeme.

"Financije nisu problem samo Hajduku već u cijeloj Hrvatskoj, ali kod igrača nema tog problema. Bit će sada ta skupština i konačno ćemo dobiti glavu obitelji. Vrijeme je da Hajduk počne od početka, dobije profesionalce u klubu i počne se raditi kako treba. Svako tko voli klub se dobro osjeća u njemu, premda je situacija bila teška nakon odlaska predsjednika kluba. Najbitnije je bilo što su igrači shvatili da su oni na terenu prvi i da moraju pomoći klubu."

Luka Bonačić napustio je Hajduk praktički razbijene glave, a vjerovalo se kako je napadnut zbog nepopuštanja određenim menadžerima. To se navodi i kao glavni razlog odlaska Krešića, no Jarni takvih problema nema.

"Zaista nisam imao apsolutno nikakvih poteza i pritisaka sa strane, radio sam najbolje kako sam mogao za Hajduk. Ne bih volio ulaziti u takve priče jer ne znam jesu li istinite, meni se nisu dogodile pa ne mogu komentirati."

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Ozljeda Kalinića u prvoj pripremnoj utakmici sezone neće poremetiti planove kluba, iako će prvi strijelac biti u zaostatku s priprema otprilike 20-ak dana.

"Moje planove neće poremetiti njegova ozljeda, poremetit će planove klubova jer nas je on golovima držao na životu. Jasno da će tu biti specifične pripreme za njega, teško da će na početku prvenstva biti s nama."

Mogla bi biti ovo jedna od rijetkih zima u kojima splitski prvoligaš neće u svoje redove dovesti nijednog novog igrača, iako bi Jarni volio pojačati određene pozicije.

"Rečeno je bilo i ja sam tražio da se duplira svaka pozicija. To do sada zbog raznih razloga se nije moglo dogoditi jer se u prijelaznom roku nisu našli igrači koji zadovoljavaju kriterije, no s vedrije strane svi igrači ostali su na okupu, znaju moje kriterije i napravit ćemo korak naprijed."

"Ostao nam je Kup, želimo ga osvojiti, kao i drugo mjesto u Prvenstvu. No, primarno je afirmirati mlade igrače, tako da nam se ne dogodi da u šestom mjesecu moramo kupovati nove igrače. Tudor je konačno prošao spreman za pripreme, pričekajmo da završe pa ćemo onda pričati o njemu", kaže Jarni o ambicijama ovog proljeća i stanju Tudora.

Usporedba nogometaške i trenerske karijere?

"Kada si trener trebaš razmišljati o puno stvari sa strane, jako je teško, međutim, kako sam ovisnik o nogometu, kad dođe adrenalin u teškim situacijama, lako prebrodiš teške trenutke. Primjedbi je bilo i dok sam bio igrač, s vremenom se navikneš na taj pritisak. Ako trebaš poginut, trebaš poginut sa svojom idejom, a ne tuđom."

Jarni nije rođen u Splitu, već je u Dalmaciju stigao kao tinejdžer iz Međimurja, ali se odlično uklopio u novu sredinu

"Ja sam došao sa 16 godina u Split i jednostavno sam se uklopio u ovu sredinu, mogu reći da mi je ovdje priznato, što pokazuje i činjenica da sam se ovdje preselio."

"Ne volim govoriti o plaći, počeo sam raditi, volim sport i neću gledati novac. No, naravno da ću pokušati napraviti sve da mi trenerska karijera bude uspješna kao igračka", odgovor je na pitanje o visini primanja.

Vjeruje se kako će dio generacije koja je u Francuskoj 1998. godine na Svjetskom prvenstvu osvojila brončanu medalju uskoro pokušati smijeniti aktualno vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza, ali Jarnija ne zanimaju funkcije u Rusanovoj 13.

"Da vam budem iskren, više volim ovaj rudarski posao na terenu, to mi je najbliže i to volim."

Ostavila je Mirjana Hrga za sam kraj prilično neugodno pitanje. Hajduk je unatrag desetak, pa i više godina ostao dužan mnogim nogometašima, a Jarni je također bio jedan od njih. Zbog toga je pokrenuo tužbu pred odgovornim organima potražujući da mu se isplati obećano, odnosno, tražio je stečaj kluba.

"Nije mi žao što sam pokrenuo taj postupak; jako je teško kad čovjek mora tražiti svoj novac. Ja nisam tražio stečaj kluba; da sam mogao tražiti novac od konkretnih ljudi, tražio bih, ali oni su se skrivali iza imena kluba i nisam imao drugih opcija", rekao je Hajdukov trener na kraju.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!