Tenis

Dobra vijest za svjetski tenis

Ivor Krapac • petak, 25.01.2008.

Roger Federer i vatreni navijači velikog Švicarca će sigurno misliti drugačije, dok će oni neutralniji vjerojatno priznati - svjetski broj jedan više nije svijet za sebe, u velikim mečevima redovito prejak za konkurente. Rafael Nadal već je pokazao da zna i može zapapriti i stvoriti pravo rivalstvo, a Novak Đoković se pobjedom u polufinalu Australian Opena također priključio. Sjajni Roger više nije sam, ni miran, što je odlična stvar za muški tenis...

Istina je, bio je pogođen želučanim virusom i nedostajala mu je prava priprema za Australian Open, kakvu obično odradi s nekoliko mečeva na Kooyong Classicu i, naravno, treninzima. Istina je i da nije bio blistav kao inače, da se dosta mučio i u ranijem dijelu turnira, pogotovo u teško izborenoj pobjedi nad Jankom Tipsarevićem, no u Federerovom oproštaju od obrane "krune" u Melbourne Parku puno je toga bilo i na suparniku. Ako je i bilo nekih sumnji, Đoković je definitivno pokazao da spada u uži svjetski vrh, bez straha i dvojbi može li se suprotstaviti najboljem.

Nakon što je Federerovo rivalstvo s Nadalom izgrađeno u proteklim sezonama, uz Španjolčevu prevagu na zemlji, a Švicarčevu prednost na ostalim podlogama, Đoković je s 20 godina potvrdio da je i on tu, dovoljno "narastao" da parira najboljem na svijetu i bude jedan od glavnih pretendenata na Švicarčevo skidanje s trona. Obzirom da će, bude li zdravlja, obojica još dugo trajati u svjetskom tenisu, vjerojatno u samom vrhu, prvi tenisač svijeta mogao bi dočekati još niz izazova kakav je bio današnji.

Vezane vijesti

Ako si kvalitetan i dovoljno hrabar provesti svoju igru, ne plašeći se Federerovog ugleda, jačih strana u igri ili aure najboljeg na svijetu, možeš se nadati i nagradi, kao što je to već nekoliko puta demonstrirao Nadal. Stoji da je sjajan, da u većini slučajeva ima odgovor i kad ne odigra najbolje, ali nije neranjiv ili nepogrešiv kad ga se pritisne. Pokazali su to i Nalbandian, Canas, Volandri, igrači koji su lani na turnirima nešto manjeg ranga također uzeli mjeru prvom na svijetu.

Koliko će Federerova dominacija kakvu je imao u proteklim godinama uvjerljivog držanja svjetskog vrha biti poljuljana u sezoni koja je tek u povojima, ostaje da vidimo, no početak sugerira da mu neće ići tako glatko. Lov je otvoren, sve više mladih kuca na vrata i Švicarac će morati biti spreman odgovoriti, što će dodatno zaintrigirati sve ljubitelje tenisa...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!