Nogomet

Runje i Leko jure četvrte pobjede u nizu

Maja Giljanović • subota, 26.01.2008.

Oba hrvatska reprezentativca u Francuskoj, Vedran Runje i Jerko Leko, sa svojim će Lensom, odnosno Monacom protiv Strasbourga i Le Mansa tražiti četvrtu pobjedu u nizu i nastavak uspona na prvenstvenoj ljestvici...

Šesnaestoplasirani Sang et Or će na Felix Bollaertu ugostiti dvije pozicije bolje plasirani Strasbourg, a Papin od stasitog Sinjanina očekuje slične obrane koje bi u niti 80 sati razmaka nakon Lyona i Valenciennesa zakočile i goste iz Alsacea. Od prošlog kola Furlanova je momčad inače član elitnog društva momčadi s preko 2000 nastupa u Le Championnatu, protiv Toulousea su se, naime, pridružili Marseilleu, Sochauxu, Metzu i Bordeauxu, a stižu stidljivo najavljujući prvu pobjedu od 1996. (nakon tri poraza u nizu s identičnih 2:1).

Kneževi, pak, ne oduševljavaju kvalitetom igre, priznaje i sam trener Ricardo, ali tri troboda u posljednja četiri kola Lekine su suigrače lansirala na visoko peto mjesto. Po novu će pobjedu put Le Mansa na noge Garcijinoj ekipi koja je s druge strane dohvatila mizeran jedan bod od 15 mogućih u pet zadnjih kola. Oslabljeni također brojnim (Kup nacija) izostancima teško će crveno-žuti do prve pobjede na svom Leon Bolleeu protiv Monaca otkad je prvenstva (1932.)

Prvi dio 23. kola obilježit će tri posve slična dvoboja: ugroženom domaćinu stižu ovosezonska iznenađenja iz samog vrha ljestvice. Sedamnaestoplasirani Toulouse s majušna dva osvojena od 12 na pladnju ponuđenih bodova ugošćuje četvrtu Nicu koju ni odljev igrača u Ganu nije pokolebao (dvije utakmice bez poraza) u daljnjem usponu na tablici, osamnaesti Auxerre se nada na svom Abbe Deschampsu nastaviti crni niz gostiju iz Nancyja koji usprkos još uvijek trećem mjestu nisu okusili prvenstveno slavlje od davnog 24. studenog dok će pretposljednjem Sochauxu zvona doista zazvoniti na uzbunu u slučaju neuspjeha protiv Valenciennesa. Les Doubistesima srećom stižu Kombouareovi igrači triput zaredom poraženi u prvenstvu (pet od šest u svim natjecanjima) koji štoviše na Bonalu nisu slavili još od 1979. godine.

Prežaljeni Metz rado će ugostiti Rennes i na svom Stade de la Route de Lorientu pobjedom izboriti skok u gornji dom ljestvice, a slične su ambicije i Marseillea, domaćina šestoplasiranom Caenu koji naprotiv gaji nadu u uspjeh na osnovi dvaju posljednjih rezultata ubilježenih na Velodromeu. 2004. odnosno 1996. Normandijci su izlet na jug, naime, okrunili dvjema pobjedama (1:0, 3:2).

Lille se, pak, protiv PSG-a uzda u srećonošu Rija Mavubu: dojučerašnji Villarrealovac, 23-godišnji francuski reprezentativac oduševio je trenera Puela, ali hoće li nekadašnji igrač Bordeauxa uspjeti u vezi zaustaviti Parižane koji su u posljednjih šest susreta inače slavili pet puta s gol razlikom 13:1, ostaje nam pričekati. U slučaju pobjede Le Guenovi bi igrači barem privremeno izbili na ove sezone neviđeno osmo(!) mjesto, ali statistika im ne ide u prilog; od 1996. ne znaju za pobjedu, a posljednjih šest godina nisu na Metropoleu zabili ni gola.

Sutrašnji program nudi "ono pravo": bitku za naslov (bez šale - Bordeaux je na malena tri boda zaostatka za neprikosnovenim posljednjih šest sezona u Le Championnatu Lavovima s Gerlanda). Blanc drugoplasirane Žirondince vodi kod Lorienta s pravom se nadajući plijenu jer na svom Yves Allainmatu osmoplasirani Bretanjci nikad od 1932. (triput su igrali) nisu slavili protiv peterostrukog prvaka dok Lyon u derbiju kola s, najavljen je, Juninhom mora na noge Saint Etienneu. Trinaestoplasirani Les Verts na Geoffroy Guichardu na pobjedu protiv Perrinove momčadi čekaju od 1993., a pritisak na trenera Rousseyja iz kola u kolo i loših rezultata nanizanih posljednjih tjedana, sve je žešći. Ne padne li mrski Lyon, nema mu, po svemu sudeći, spasa.

Le Championnat, parovi 23. kola:
Lille - PSG (17.10)
Auxerre - Nancy (20)
Toulouse - Nice
Sochaux - VAlenciennes
Marseille - Caen
Rennes - Metz
Lens - Strasbourg
Le Mans - Monaco
Lorient - Bordeaux (18)
St Etienne - Lyon (20.55)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!