Rukomet

S Dancima za europsku krunu!

Vedran Stilin • subota, 26.01.2008.

Nakon veličanstvenog trijumfa naših rukometaša u polufinalu Europskog rukometnog prvenstva, saznali smo tko će im biti protivnik u borbi za zlatno odličje. Po drugi puta na ovom Prvenstvu igrat ćemo s Dancima koji su u sjajnoj bitci protiv Nijemaca pobjedonosnim pogotkom u posljednoj sekundi dobili priliku boriti se s Hrvatskom za europski tron...

Danska – Njemačka 26:25 (10:13)

EP Norveška, polufinale, Lillehammer

Danska: Boesen 3, Jorgensen 1, Jensen 2, Christiansen 6, Spellerberg 2, Knudsen 4, Noddesbo 1, Jeppesen, Sondergaard 1, Boldsen 3, Lindberg, Nielsen 3

Vezane vijesti

Njemačka: Hens 3, Behren, Klein, Preiss 1, Glandorf 4, Baur 4, Zeitz 1, Jansen 2, Klimovets 1, Kraus 3, Kerhmann 6, Kaufman

Obrane
Danska: Hvidt 15, Henriksen -
Njemačka: Firtz -, Bitter 18

Sedmerci
Danska: 3/3 (Christiansen 3/3)
Njemačka: 0/1 (Baur 0/1)

Isključenja
Danska: 4 minute
Njemačka: 8 minuta

Iako je za nas prvo današnje polufinale bilo ono koje ćemo još dugo vremena pamtiti i prepričavati, ništa manje zanimljivo nije bilo niti u drugoj polufinalnoj utakmici Europskog rukometnog prvenstva.

U njoj su se za sutrašnji sraz s Hrvatskom borili dobro nam znani Danci i aktualni svjetski prvaci Nijemci čiji nastupi u Norveškoj nisu govorili kako bi to trebao biti prevelik zalogaj za sjajne Skandinavce. Ipak, Nijemci ko Nijemci. I kada ih staviš u podređen položaj oni su tu, spremni učiniti nešto veliko.

Početak dvoboja protekao je u preispitivanju snage u kojoj rezultatska prednost prelazi s jedne na drugu stranu. Tako je bilo sve do 11. minute kada Danska negativnih 4:5 golovima Knudsena i Jensena stiže do značajnijih 7:5, gdje njihova priča staje.

Sjajni Bitter (18 obrana) ključa svoju mrežu, u napadu briljira Kehrmann što dovodi do danske golgeterske suše čitavih deset minuta u kojima se Njemačka odvaja na 12:7. Ipak, srećom po jedine hrvatske krvnike na ovom Prvenstvu u posljednjih pet minuta prvog dijela pronalaze svoju igru te odlaze na odmor s prihvatljivijim zaostatkom 13:10.

Slika 1 od 2.
Foto: Ivana Strahija

Početkom drugog dijela u potpunosti se priključuju Nijemcima nakon nekoliko sjajnih intervencija Hvidta (15 obrana), kada zapravo započinje prava drama u ispunjenoj dvorani u Lillehammeru. Obje reprezentacije u nekoliko navrata prave razliku od dva pogotka za što su u većini slučajeva bila zaslužna isključenja igrača, međutim kada bi se pomislilo da je to kraj jedne od reprezentacija, sjajnim golovima vratili bi se u igru.

Najbolja potvrda toga stiže u 58. minuti gdje Danci imaju rezultatsku prednost 25:23, međutim ne uspijevaju mirno privesti utakmicu kraju jer samo pola minute prije isteka 60. minuta u jednoj sjajnoj solo akciji Kraus vraća stvari u potpuni egal. Tada su produžeci bila prva pomisao svim ljubiteljima rukometa, što ubrzo demantiraju Wilbekovi igrači izborivši sjajnom akcijom sedmerac par sekundi prije završetka.

Do tada nepogrešivi Christiansen uzima loptu u svoje ruke, na vrata stiže Fritz čiji udarac iskusnog Danca ne uspijeva obraniti, čime započinje veliko skandinavsko slavlje.

Tome je svakako pridonio izrazito loš dan prvog pucača reprezentacije Njemačke, dvometraša Hensa, dok je drugi ključan faktor bila ozljeda leđa Kehrmanna 15-ak minuta prije kraja utakmice, koji je ujedno bio najbolji strijelac njemačkog sastava sa šest golova. Naravno, nema smisla govoriti o nekakvim olakotnim okolnostima za Dance koji su u još jednoj sjajnoj predstavi potvrdili da zaslužuju mjesto u finalu, a glavnu ulogu ovoga puta imao je prekaljeni Christiansen sa šest pogodaka.

Tako će se u sutrašnjem finalu sastati dvije reprezentacije koje su to svojim igrama najviše i zaslužile, međutim ovoga puta u igri neće biti brončana medalja kao na prošlom EP-u. Ovoga puta nudi se nešto puno dragocjenije – titula najboljega na Starom kontinentu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!