Ostali sportovi

Iluzija u Dugoj Resi

Goran Tomičić • nedjelja, 27.01.2008.

Odbojkaški klub Mladost iz Duge Rese prošle je sezone izborio povijesni plasman u I A ligu. No, gotovo istog trenutka došao je i korak do ispadanja iz iste, za što je velika odgovornost na čelnicima kluba, koji nisu odradili svoj dio posla u prvoligaškom projektu. Moglo se i moralo neusporedivo više...

Prošla sezona bila je najbolja u povijesti. Drugoplasirani Bjelovar zaostao je velikih 12 bodova. Na svečanom primanju u povodu plasmana u najviši rang gradonačelnik Ivan Baršić obećao je pomoć u stvaranju stabilnog prvoligaša, ali kao što političari često rade sve je za sad ostalo samo na obećanjima. Navijači žele u Dugoj Resi gledati kvalitetnu odbojku pa se nadaju da gradska vlast ne čeka 30. veljače da napokon shvati kako ima državnog prvoligaša. Od velikih najava ostalo je veliko ništa.

Prošle sezone u klubu su nastupale Dinka Mrzljak (kapetanica), Tatjana Polović, Marija Lipković, Ana Lukačić, Marija Škrtić, Gordana Mihaljević, Marina Simunić, Sanja Pavletić, Marina Rubeša. To su bile udarne igračice, a minutažu su imale i Anamarija Grgas, Sara Hoteit, Sanela Grgić, Kristina Sudac, Josipa Zoroje i Kristina Krstulić.

Pogled na sadašnji kadar mnogo toga govori. Naime, državni prvoligaš na raspolaganju ima pet seniorskih igračica. Da, dobro ste pročitali. Ostatak momčadi čine kadetkinje koje su tako ranije od očekivanog dobile priliku u najvišem rangu. Od izvrsne prošlosezonske udarne momčadi ostale su tek Polović, Pavletić, Rubeša, Lipković i Mrzljak, koja je na kraju jesenske polusezone završila karijeru, ali odluku je promijenila zbog ovako teške situacije. Drugoligašku konkurenciju pomele su igračice iz omladinske škole kluba. No, u prvoj ligi to tako ne ide, a uprava predvođena predsjednikom Nikolom Mrzljakom to nije shvatila. Pojačanja nisu dovedena ni u ljetnom ni u zimskom prijelaznom roku, a okosnica momčadi koja je izborila prvu ligu otišla je iz kluba. U ovom prijelaznom roku došla je samo Spudić iz dugoreškog trećeligaša Plavog zmaja, kluba koji je prvotno bio osnovnoškolska odbojkaška sekcija. Zar tako radi prvoligaška uprava?

Teško je uopće ocijeniti rad vodstva kluba nakon završetka prošle sezone, jer nije učinjeno apsolutno ništa. Dobro informirani kuloari govore kako financijska konstrukcija nije zatvorena i da je novca za plaćanje igračicama davno ponestalo. Iznimno velik dio odgovornosti leži i na gradskoj vlasti, koja mora odlučiti želi li još jednog državnog prvoligaša u gradu i onda se napokon početi ponašati u skladu s takvom odlukom. Naime, u Dugoj Resi postoji stolnoteniski klub, koji je financiranjem iz privatnih izvora došao do četiri naslova prvaka države i zavidnih rezultata u Europi. No, u slučaju odbojke to tako ne ide i lokalne vlasti moraju pomoći.

Prva A liga je profesionalno natjecanje i za sudjelovanje u istom potrebno je profesionalno ponašanje svih struktura. Tako se ponašaju samo trener i igračice koje se na parketu bore za svaki poen i ne predaju se čak ni kad se protivnik odvoji. Navijači se ipak nadaju ostanku, zna se da nada zadnja umire. Ostanak se može izboriti samo u slučaju maksimalnog angažmana kakav smo vidjeli u posljednjoj utakmici protiv Grobničana. Mlade igračice su u svim ovim problemima očito dobile dodatni entuzijazam i u slučaju osiguranja ostanka zasluga će biti isključivo njihova i trenerova. Uprava i lokalne vlasti vlasti neće biti zaslužni jer nisu odradili ni minimum svog dijela posla, iako ce se uspjeh igracica i trenera odraziti pozitivno i na njihov mandat.

Ova mlada momčad će se boriti do kraja, a u slučaju uspjeha se netko možda sjeti da one postoje. Zapravo, možda bi efektnije bilo da je plasman u prvu ligu izboren na kraju ove sezone. Naime, tijekom sezone 2008/09 na rasporedu su lokalni izbori, a za prvoligaša se tada treba brinuti. Vjerujemo da ste shvatili ironiju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!