Tenis

Đoković pokorio Australiju

Branimir Korać • nedjelja, 27.01.2008.

Neki će reći neočekivano finale, no prema viđenom tijekom cijelog turnira posve zasluženo u borbi za naslov našli su se Novak Đoković i Jo-Wilfried Tsonga. Đoković je u meč ušao kao favorit i to je potvrdio, odigrao je veliki meč te osvojio svoj prvi grand slam turnir u karijeri...

Zasluženo da zasluženije ne može biti. Novak Đoković potpuno je dominirao ovogodišnjim izdanjem Australian Opena, do finala je došao bez izgubljenog seta pritom nadigravši i velikog Rogera Federera. Tek se s Federerom nešto više mučio dok su Becker, Bolelli, Querrey, Hewitt i Ferrer pali, a da se nisu niti snašli.

S druge strane čekao ga je u finalu Jo-Wilfried Tsonga kojeg gotovo nitko nije vidio u finalu. No Tsonga je igrao kao i Đoković, sjajno i uvjerljivo pritom izbacivši bojna jaka imena. Prvo je riješio Andyja Murraya, a zatim u dva lakša meča Sama Warburga i Guillerma Garciju Lopeza. Tada kreće veliki niz u kojem padaju Gasquet, Južni i Nadal u mečevima u kojima je Tsonga briljirao. Slučajno se može dobiti jednog, no ne i četvoricu velikih igrača i to je znak da je Tsonga zaslužio mjesto u finalu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Vezane vijesti

U finalni dvoboj Novak je ušao kao favorit i već u prvom gemu meča došao do prednosti napravivši break. Međutim, nije ju dugo zadržao obzirom da Tsonga odgovara i koristi pogreške trećeg nositelja. Kod 2:1 Tsonga ima priliku napraviti potpuni preokret, u dugoj izmjeni igra vrlo strpljivo, ali Đoković sjajno spašava nakon dobrog voleja Francuza.

Do završnice seta nije bilo većih promjena. Obojica su na servisu bili uspješni, sve do desetog gema. Tada Tsonga dolazi prvo do 0:30, a zatim i do 30:40. Đoković na set loptu izlazi na mrežu, šalje ne tako loš dubok volej, ali Tsonga iz trka krajnjim naporom lobuje Novaka i uzima set sa 6:4.

U drugom setu još veća dominacija obojice igrača na servisu. Đoković se vrlo brzo oporavio od izgubljenog seta i prvi i jedini put u drugom setu zaprijetio te prijetnju i realizirao. Bilo je to sredinom seta kod 3:3 kada radi break i dovodi Tsongu u probleme. Iako je imao slab postotak prvog servisa u drugom setu, Đoković je bio vrlo uvjerljiv i bez većih problema priveo set kraju.

Taj break u drugom setu okrenuo je meč na Đokovićevu stranu. Do tada je Tsonga bio taj koji je izgledao možda malo impresivnije, no nakon što je Đoković vratio stvari na svoju stranu, situacija se promijenila. On je posve preuzeo kontrolu nad mečom i to se posebno osjetilo u trećem setu.

Tamo Đoković drži malu lekciju Tsongi, dva puta mu uzima servis, ima ukupno čak deset break lopti dok Francuz tek četiri poena uzima protiv servisa. Nikakve šanse Tsonga nije imao u tom setu i činilo se kako mu je igra u padu te kako će Đoković to s lakoćom riješiti na svoju stranu.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Ali nije bilo tako lako. Početkom četvrtog seta Đoković gubi na silini i agresivnosti, traži liječničku pomoć, a Tsonga tu malu krizu kod trećeg nositelja ne koristi. Veliku priliku Francuz je imao još samo jednom i to kod 5:5 kada je na servisu Đokovića imao 30:40. Dobro je izradio poen, izašao na mrežu, ali završni udarac nije bio dobar i Đoković ga hvata te poentira za 40:40. Tsongu je to možda malo obeshrabrilo i do kraja meča Francuz više nije bio onako dobar. Set je otišao u tie-break gdje je Tsonga prvo pogriješio kod 1:0, a zatim kod 4:1 napravio dvostruku servis pogrešku što Đoković koristi i sa 7:2 u tie-breaku četvrtog seta uzima meč.

U meču koji je trajao tri sata statistika otkriva kako je Tsonga imao problema s igrom na mreži i igrom protiv servisa. U tim segmentima Đoković je imao osjetnu prednost dok su ostali statistički podaci bili prilično izjednačeni.

U konkurenciji mješovitih parova također je igrano finale. Za dvostruko srpsko slavlje pobrinuo se Nenad Zimonjić koji je u paru s Tiantian Sun nadigrao indijsku kombinaciju Mirza/Bhupathi sa 7:6(4), 6:4.

Australian Open, finale, tenisači:
Novak Đoković (Srbija, 3) - Jo-Wilfried Tsonga (Francuska) 4:6, 6:4, 6:3, 7:6(2).

Australian Open, finale, mješoviti parovi:
Nenad Zimonjić/TianTian Sun (Srbija/Kina, 5) - Mahesh Bhupathi/Sania Mirza (Indija/Indija) 7:6(4), 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!