Rukomet

Osvojeno srebro!

Ivana Strahija • nedjelja, 27.01.2008.

Lopta nas danas na žalost nije htjela. Brojne pogreške u dodavanjima, nemogućnost da iskoristimo Hvidtove slabe strane, presporo vraćanje u obranu – ali to sve nije važno, borili smo se kao lavovi i osvojili srebro!

Hrvatska – Danska 20:24 (10:13)

EP Norveška, finale, suci Breto i Huelin (Španjolska)

Hrvatska: Sulić, Balić 4, Lacković 2, Vori 1, Dominiković, Somić, Horvat, Špoljarić, Metličić 5, Valčić J., Vukić 2, Valčić T. 2, Čupić 4

Danska: Aagard, Boesen 7, Jorgensen 1, Jensen 4, Christiansen 7, Spellerberg, Knudsen 2, Neddesbo, Sondengaard, Boldsen, Lindberg 3, Nielsen

Obrane
Hrvatska: Somić 1, Alilović 5
Danska: Hvidt 14, Henriksen -

Sedmerci
Hrvatska: 1/2 (Čupić 1/2)
Danska: 2/2 (Christiansen 2/2)

Isključenja
Hrvatska: 10 minuta
Danska: 10 minuta

Počinjemo upravo savršeno, već u prvom napadu Metličić je pogotkom poljuljao samopuzdanje Hvidta. I drugi je gol djelo Metličića, nakon danskog prekršaja u napadu, potom brani Alilović, a na velikih 3:0 nas vodi odlična akcija: Dominiković krade loptu Spellerbergu, daje do Vorija, a ovaj za Čupića, koji matira danskog čuvara mreže.

Još većih 4:0 priskrbljuju Balić i Metličić, dopremaju loptu za Vorija, a hrvatski div je šalje na pravo mjesto.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Tada na žalost kreću i Danci, a mi počinjemo griješiti. Jorgensen i Boesen otvaraju sezonu pogodaka za svoju reprezentaciju, nas u prednosti drže pogoci Čupića, Metličića, Lackovića, no Danci nam zabijaju previše jeftinih golova u brzim kontrama, kad se naša obrana ne stiže postavljati.

Počinje zakazivati i naš napad, a boljka su nam neprecizna dodavanja koja Skandinavci jako dobro iskorištavaju – Boesen i Jensen izjednačavaju na 6:6. U prvi plan nakon toga dolazi neugodni Linberg, koji u par navrata vara Somića na isti trik, pogotkom s krila, i odvodi Dance u +1 kod 10:9.

Jensen i Knudsen samo dokazuju još jednom ono što već znamo, da su u kontrama nezaustavljivi, pogotovo kad naši igrači zbog ozljeda ne mogu trčati u obranu. Ni vratari nemaju sreće, slučajnih obrana nema, pa Danci završavaju s +3 po isteku prvih 30 minuta.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Već u prvoj minuti nastavka Danci idu na četiri prednosti, potom je isključen Dominiković, a Alilović ne uspijeva zaustaviti Christiansena sa sedam metara. Ubrzo na hlađenje odlazi i Knudsen, ali je prvo Lackoviću pa onda i Čupiću poništen gol. Zato Dancima lopta u mrežu ulazi regularno, i već su na +6 kod 17:11 u 39. minuti.

Ali, ne daju se Hrvati samo tako, njih nitko ne može psihički poraziti. Balić konačno prolazi, da bi potom Vukić otkrio Hvidtovu slabu stranu. Na kratko opet izgledamo odlično u obrani, no isključenje Špoljarića ni malo ne pomaže.

Unatoč igraču manje Čupić se sa sedam metara ne da smesti, a Lacković jako dobro razigrava druge pošto je Balić na klupi ozlijeđen, pa smanjujemo razliku. Ne pomaže nam ni nervoza izbornika Červara, koji zarađuje karton i isključenje jednog igrača nakon što je prigovorio španjolskom sucu.

Sa svega četiri igrača u polju nemamo se šanse adekvatno braniti, pa Danci dižu vodstvo na +4. U 54. minuti Lino Červar je izgubio živce nakon što naši rukometaši uspješno presijecaju danski napad, no Španjolci fućkaju prekršaj. Lino dobiva crveni karton i seli se na tribine, a jedan igrač opet mora izaći, tek što smo postali kompletni.

Ali, kao za inat Balić dva puta za redom matira Hvidta, na svega smo –2 u 56. minuti. Diže se dvorana, ori se hrvatsko navijanje - Spellerberg propušta napad zbog nedopuštenih koraka. Na žalost, Metličić s druge strane nije dovoljno precizan. Zato Jensen pogađa, Balić promašuje, i nade za pobjedu više nema.

Taško je ne biti malo razočaran, nakon fantastičnih 4:0 i svega –2 pod kraj, no ne smijemo zaboraviti sve što smo od hrvatskih rukometaša do sada dobili. Krvi, znoj i suze. Nište manje od najboljeg mogućeg, ništa nisu dobili na poklon, svaki gol i svaku obranu lavovski su izborili.

Bravo i svaka čast!

Susret Hrvatska - Danska mogli ste pratiti UŽIVO na Sportnet.hr

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!