Košarka

Skupina A: Planinić bolji od Popovića

Branko Barić • četvrtak, 31.01.2008.

Prva faza natjecanja u srijedu je okončana u skupini A. Iako se već odavno znalo kojih pet momčadi ide dalje, posljednje kolo riješilo je pitanje druge pozicije koja nosi status nositelja u ždrijebu za Top 16. Do nje je došla momčad iz Siene nadigravši u gostima neuvjerljivog Olympiacosa. Nama je zanimljiv susret u Vitoriji gdje su se po drugi put ove sezone sastali Neven Spahija, Zoran Planinić i Marko Popović...

Iako je uvjerljivo svladala Žalgirisa s 84:66, Tau Ceramica se nije dokopala željenog drugog mjesta u skupini budući da je Montepaschi slavio u Ateni. Litavci nošeni Jonasom Maciulisom i Pailiusom Jankunasom bolje su otvorili susret i brzo stigli do visokog vodstva od 24:11. Trica Zorana Planinića od table s istekom prve četvrtine označila je početak preokreta - u drugoj dionici kreće totalna dominacija domaćina koji na poluvrijeme odlaze s 44:39.

Početkom treće četvrtine gosti dolaze do posljednjeg izjednačenja na utakmici, nakon čega su Španjolci vrlo brzo prelomili susret i riješili pitanje pobjednika. Tiago Splitter predvodio je listu strijelaca s 23 pogotka, a pratio ga je Igor Rakočević s 20. Maciulius sa 17 i Jankunas s 12 predvodili su poraženu momčad. Obračun naša dva reprezentativna razigravača otišao je na stranu Planinića koji je ubacio osam poena uz tri skoka, dok je Popović postigao poen manje. Budući da je tek potpisao za Žalgiris, Damir Markota nije sa svojim novim klubom otputovao za Vitoriju.

Olympiacos će u Top 16 ući kao tek petoplasirana momčad skupine A. Gosti iz Siene pobjedom su stigli do druge pozicije koja im donosi status nositelja u ždrijebu, čemu se malo tko nadao uoči samog početka sezone. Talijani su vodili gotovo cijeli susret i na koncu slavili s 80:73. Terrell McIntyre s 19 i Kšištof Lavrinovič sa 16 poena predvodili su pobjednike, dok je u grčkoj momčadi najbolji pojedinac bio Marc Jackson s 23 poena, devet skokova i pet asistencija.

Prokom se od Europe oprostio pobjedom nad Union Olimpijom rezultatom 79:68, njihovom četvrtom u ovosezonskom izdanju Eurolige. Isto toliko pobjeda imaju i Slovenci, kojima pripada i beznačajno šesto mjesto zbog bolje koš-razlike u međusobnim ogledima. Ponovno je Poljake predvodio Milan Gurović s 22 poena, sedam skokova i za njega neuobičajene četiri asistencije. Donatas Slanina dodao je 18, a Pape Sow 16 poena i osam skokova. Jasmin Hukić na drugoj strani ubacio je 16 poena.

U utakmici koja apsolutno nikom ništa nije značila, prvoplasirani CSKA razbio je posljednjeplasiranog Virtusa usred Bologne sa 68:92. Ljubiteljima košarke u "najkošarkaškijem" gradu na svijetu nije preostalo ništa drugo nego da pljeskom isprate njihovog miljenika, a sada trenera najtrofejnijeg ruskog kluba, Ettorea Messinu i požele mu sreću u pohodu ka novom naslovu europskog prvaka. David Andersen predvodio je goste s 15 pogodaka, dok je Nikos Zisis ubacio 14. Na drugoj strani prednjačili su Dewarick Spencer s 20 i Alan Anderson s 19 poena.

Skupina A, 14. kolo, rezultati: Virtus VidiVici – CSKA 68:92, Prokom – Olimpija 79:68, Olympiacos – Montepaschi 73:80, Tau Ceramica – Žalgiris 84:66

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!