Tenis

Prva meč-lopta

Ivor Krapac • petak, 01.02.2008.

Prošli srpanj i splitska pobjeda nad Kineskim Tajpehom osigurali su hrvatskoj reprezentaciji još jednu godinu među 16 najboljih na svijetu, uz ostanak u Svjetskoj skupini II Fed Cupa. Novi izazov dogodit će se u sljedeća dva dana u Japanu, u potrazi za iznenađenjem koje bi ekipi predvođenoj izbornikom Goranom Prpićem donijelo produžetak boravka u ovom društvu...

Bilo je boljih i lošijih sezona, mijenjale su se članice reprezentacije i izbornici, no Hrvatska je većinu godina od osamostaljenja provela u elitnom razredu, a od podjele Svjetske skupine na prvi i drugi rang natjecanja nismo se opraštali od Svjetske skupine II. U izostanku značajnijih dosega hrvatskih tenisačica na WTA Touru u posljednju sezonu-dvije, Prpić i njegove izabranice redovito obave dobar posao u ovom natjecanju, a ogled u Mikishiju nudi priliku da se ta tradicija nastavi.

Japanke su, naravno, favoritkinje, ne samo zbog toga što je druga igračica u izboru Minorua Uede, Aiko Nakamura (105.), bolje rangirana od vodeće Hrvatice Jelene Kostanić-Tošić (141.). Japankama u prilog ide i hladnoća u dvorani koja će, kako svi smatraju, znatno utjecati na uvjete za igru i kratkoću poena, no, na svu sreću, Fed Cup je natjecanje u kojem sva predviđanja nerijetko ostanu neostvarena, što je, uostalom, i Hrvatska nekoliko puta pokazala u godinama za nama.

Slika 2 od 3.

Pogled na dosadašnje međusobne susrete vodećih aduta obje reprezentacije u ovom ogledu sugerira nam da ni Japanke ni hrvatske tenisačice nemaju precizan uvid u ono što ih očekuje s druge strane mreže. Kostanić-Tošić i Nika Ožegović još se u seniorskim vodama nisu imale priliku sresti s Akiko Morigami i Aiko Nakamurom, a jedini hrvatsko-japanski dvoboj dogodio se još u juniorskim danima, 1997. na turniru u Kanadi, kad je Kostanić-Tošić sa 7:5, 6:2 bila bolja od Morigami. Puno se tenisa odigralo od tih vremena, u subotu će se u svakom mogućem pogledu krenuti od nule...

Tko će od nule prvi doći do željena tri boda koja osiguravaju kvalifikacije za elitnu Svjetsku skupinu doznat ćemo u nedjelju rano ujutro po hrvatskom vremenu. Nama ostaje za nadati se da su Prpićeve izabranice dovoljno spremne za ponavljanje rezultata kakav se, primjerice, dogodio prije tri sezone na tajlandskom gostovanju, kad je Jelena Kostanić-Tošić bila glavna "lokomotiva" na putu do neočekivanih 3-2.

Slika 1 od 2.

Pobjeda nad Japankama bila bi novi vrijedan skalp ekipe koja pod Prpićevim vodstvom već godinu-dvije "prkosi" brojkama i poziciji hrvatskih igračica na WTA ljestvici, jer, ne treba smetnuti s uma, ima i reprezentacija s renomiranijim tenisačicama u razredu ispod onog u kojem je Hrvatska. Uzevši sve u obzir, uspješan vikend u Mikishiju bio bi odličan bonus za ovu ekipu, bonus za koji se vrijedi boriti i nadati mu se, uz kvalifikacijski susret za prvu Svjetsku skupinu kao nagradu za reprezentaciju koja odnese pobjedu.

Ukoliko to budu Japanke, hrvatskoj reprezentaciji ostat će utjeha borbe za ostanak u Svjetskoj skupini II, što bi trebao biti minimalni cilj u ovoj godini. Zadržavanje u društvu u kojem se trenutno nalazimo moglo bi se tretirati kao uspjeh, ogled u Mikishiju nudi nam prvu meč-loptu da se taj uspjeh i ostvari.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!