Zimski sportovi

Pobjeda za Maze u spustu iznenađenja

Zvonimir Šimunović • subota, 02.02.2008.

Na jednoj od najnevjerojatnijih utrka Svjetskog kupa Tina Maze došla je do šeste pobjede u karijeri, a prve u najbržoj disciplini. Slovenka je sa startnim brojem 47 iznenadila sve, a najviše Mariju Holaus koja je već slavila prvu spustašku pobjedu u karijeri. A da bi spust u St. Morizu u potpunosti bio okrenut naopačke pobrinula se trećim mjestom mlada domaća skijašica Lara Gut koja je ostvarila uvjerljivo najbolji rezultat karijere...

Tina Maze na najbolji je mogući način iskoristila naglo poboljšanje vremenskih uvjeta u St. Moritzu i nakon gotovo dvije i pol godine stigla do postolja u Svjetskom kupu. Naime, magla koja je smanjivala vidljivost skijašicama sa startnim brojem do 30 s vremenom je u potpunosti nestala tako su djevojke koje inače teško dolaze i do bodova u spustu ostvarivale vrhunske plasmane. Maze je svakako najveće iznenađenje jer iako je ona već pobjeđivala u Svjetskom kupu, ova pobjeda spada u jednu od nejneočekivanijih u povijesti. Da bi mogla do vrha, Maze je pokazala već na prvom prolaznom vremenu kada je imala prednost nešto veću od pola sekunde, a na sredini staze čak i više od sekunde. Do kraja je vozila malo opreznije, no dovoljno da zadrži prednost.

Maria Holaus već je slavila i drugu pobjedu, ali nakon slavlja u superveleslalomu u Cortini prije dva tjedna, morat će se zadovoljiti i drugom pozicijom što je njen najbolji rezultat u ovoj disciplini. Zapravo je takav plasman Holaus također mini iznenađenje, no način na koji je ostala bez prve pobjede u spustu sigurno će teško zaboraviti. Holaus je najbolje prošla donjim dijelom staze, no za razliku od Maze, ona je u gornjem dijelu skijala uz maglu što ju je koštalo zaostatka.

Uz Maze, priča dana je svakako i 16-godišnja Švicarka Lara Gut. Djevojka koja do sada u karijeri nije osvojila niti boda u pet nastupa u Svjetskom kupu, sa startnim brojem 32 doskijala je na oduševljenje domaćih navijača do trećeg mjesta. Gut je bila i blizu više stepenice pobjedničkog postolja, no jedna stotinka ovog je puta otišla na stranu Holaus. No, mlada skijašica ne smije biti nezadovoljna jer je već i ovim rezultatom pozitivno šokirala skijašku javnost.

Četvrtu poziciju izborila je Emily Brydon, koja je imala uvjerljivo najbrža vremena na dva treninga vožena ranije u tjednu. Vrlo vjerojatno bi Kanađanka bila najbrža i na utrci da nakon odličnog prolaznog vremena nije napravila dvije vezane pogreške koje su je umalo koštale izlijetanja. No, Brydon se uspjela izvući, ali na kraju je ipak ostao stvoren zaostatak koji znači mjesto ispod postolja.

Posebno poglavlje zaslužuju i još jedna domaća skijašica Fabieene Sutter te Talijanka Verena Stuffer koje su također izvrsne vremenske uvjete iskoristile za najbolje plasmane u karijeri. Ni one do sada nisu osvajale bodove u Svjetskom kupu, a danas slave sedmo odnosno osmo mjesto.

Za kraj treba spomenuti i peto mjesto vodeće spustašice sezone Lindsey Vonn. Mjesto koje njoj više i ne predstavlja veliki domet ovaj će put izmamiti osmijeh na lice. Amerikanka ga je, naime, izborila spektakularnom vožnjom u kojoj je najopasniji skok izvela na – jednoj nozi! U nekoliko se navrata činilo da neće završiti utrku, ali je Vonn u maniri Bodea Millera iz najboljih dana pokazala da i žensko skijanje zna biti itekako atraktivno.

Sutra (12:00) se u St. Moritzu vozi spust.

Svjetski kup, St. Moritz, spust, skijašice, 02.02.2008.:
1. Tina Maze (Slovenija) 1.44.38
2. Maria Holaus (Austrija) + 0.34
3. Lara Gut (Švicarska) + 0.35
4. Emily Brydon (Kanada) + 0.38
5. Lindsey Vonn (SAD) + 0.42
5. Elisabeth Goergl (Austrija) + 0.42
7. Fabieene Sutter (Švicarska) + 0.54
8. Verena Stuffer (Italija) + 0.73
8. Marie Marchand-Arvier (Francuska) + 0.73
10. Monika Dumermuth (Švicarska) + 0.88
...

Svjetski kup, ukupni poredak, skijašice:
1. Nicole Hosp (Austrija) 917 bodova
2. Lindsey Vonn (SAD) 818
3. Marlies Schild (Austrija) 759
4. Maria Riesch (Njemačka) 745
5. Julia Mancuso (SAD) 709
6. Elisabeth Goergl (Austrija) 696
7. Denise Karbon (Italija) 619
8. Anja Pärson (Švedska) 616
9. Tanja Poutiainen (Finska) 604
10. Renate Goetschl (Austrija) 429
...
36. Ana Jelušić (Hrvatska) 135
...
54. Nika Fleiss (Hrvatska) 65
...

Svjetski kup, spust, skijašice:
1. Lindsey Vonn (SAD) 475 bodova
2. Renate Goetschl (Austrija) 273
3. Britt Janyk (Kanada) 264
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!