Zimski sportovi

Prva pobjeda za Brydon

Zvonimir Šimunović • nedjelja, 03.02.2008.

Emily Brydon došla je u 28. godini života do prve pobjede u Svjetskom kupu. Kanađanka je na superveleslalomu u St. Moritzu slavila ispred Austrijanki Elisabeth Goergl i Renate Goetschl. Da postolje u spustu nije slučajnost potvrdila je velika švicarska nada Lara Gut koja je ovoga puta završila peta...

Emily Brydon dočekala je prvu pobjedu u karijeri. Nakon šest postolja, mahom u brzim disciplinama, Brydon je u petom superveleslalomu sezone došla do velikog uspjeha. Kanađanka je do pobjede došla ponajprije sjajno odvozivši srednji, tehnički najzahtjevniji dio staze. U gornjem dijelu nije bila tako brza, pa su mnoge skijašice na prolazima imale brža vremena. No, u srednjem i donjem dijelu sve bi, u usporedbi s Brydon, gubile stečenu prednost, što je značilo da Kanađanka može slaviti najveći dan u karijeri. Ipak, ova pobjeda nije tako veliko iznenađenje, uzme li se u obzir iskustvo skijašice u brzima disciplinama, a da bi baš St. Moritz mogla pamtiti po najboljem, Brydon je najavila treninzima spusta na kojima je imala najbolja vremena.

Elisabeth Goergl na drugom je mjestu ponovila rezultat sa zadnjeg superveleslaloma iz Cortine. Austrijanka je priželjkivala i prvu pobjedu u ovoj disciplini, no greška u posljednjem zavoju, kada je izašla iz idealne putanje odnijela je dragocjeno vrijeme. Dodatno zadovoljstvo daje joj činjenica da je još jednom najbolja Austrijanka što je potvrda najbolja sezone u karijeri. Goergl je za četiri stotinke nadmašila Renate Goetschl koja tako u ovoj sezoni još uvijek ne zna za pobjedu. Ona je zaostatak za Brydon također stekla u donjem dijelu staze nakon što je na prolaznom vremenu imala prednost veću od pola sekunde.

Samo stotinka dijelila je Lindsey Vonn od postolja. Najbolja Amerikanka još uvijek nije jednako uspješna u objema brzim disciplinama što bi u konačnici moglo biti ključno za ukupni poredak. S druge strane Nicole Hosp (danas šesta) više ne postiže vrhunske plasmane samo u tehničkim disciplinama pa se čini kao veći favorit za ukupnu pobjedu.

Ludilo iz spusta nije se ponovilo i u superveleslalomu, međutim, 16-godišnja Lara Gut najavljuje veliku karijeru. Nakon što joj je pobjedu u spustu odnio pad 50 metara prije cilja, u superveleslalomu je došla do pete pozicije i pokazala kako bi i švicarsko žensko skijanje uskoro moglo krenuti stopama muškog koje ove godine doživljava pravi procvat. Mlada skijašica danas je imala sva prolazna vremena brža od pobjednice, međutim greška u donjem dijelu staze koštala ju je vremena, no i ovaj plasman vrijedan je svake hvale.

Pobjednica zadnje utrke u ovoj disciplini Maria Riesch završila je sedma, a najbolji rezultat sezone ponovila je osmim mjestom Andrea Fischbacher. Prvih deset zatvaraju Kelly Vanderbeek i Anja Paerson.

Koliko je superveleslalom ove sezone izjednačen najbolje pokazuje činjenica da je Brydon peta pobjednica u isto toliko utrka. Vodstvo u poretku discipline sačuvala je Riesch, dok u ukupnom poretku i dalje vodi Hosp ispred Vonn.

Svjetski kup, St. Moritz, superveleslalom, skijašice, 03.02.2008.:
1. Emily Brydon (Kanada) 1.17.39
2. Elisabeth Goergl (Austrija) + 0.25
3. Renate Goetschl (Austrija) + 0.29
4. Lindsey Vonn (SAD) + 0.30
5. Lara Gut (Švicarska) + 0.38
6. Nicole Hosp (Austrija) + 0.41
7. Maria Riesch (Njemačka) + 0.54
8. Andrea Fischbacher (Austrija) + 0.70
9. Kelly Vanderbeek (Kanada) + 0.76
10. Anja Paerson (Švedska) + 0.80
...

Svjetski kup, ukupni poredak, skijašice:
1. Nicole Hosp (Austrija) 957 bodova
2. Lindsey Vonn (SAD) 868
3. Maria Riesch (Njemačka) 781
4. Elisabeth Goergl (Austrija) 776
5. Marlies Schild (Austrija) 759
6. Julia Mancuso (SAD) 709
7. Anja Pärson (Švedska) 642
8. Denise Karbon (Italija) 619
9. Tanja Poutiainen (Finska) 604
10. Renate Goetschl (Austrija) 489
...
36. Ana Jelušić (Hrvatska) 135
...
57. Nika Fleiss (Hrvatska) 65
...

Svjetski kup, super G, skijašice:
1. Maria Riesch (Njemačka) 274
2. Emily Brydon (Kanada) 254
3. Elisabeth Goergl (Austrija) 241
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!