Nogomet

Prva pobjeda za Capella

Zvonimir Šimunović • srijeda, 06.02.2008.

U ostalim prijateljskim utakmicama igranim na europskom kontinentu, Engleska je protiv Švicarske stigla do prve pobjede s novim izbornikom. Uvjerljivi su bili svjetski prvaci Talijani protiv Portugala, a Francuska je porazila Španjolsku. Brazilci su slavili u Irskoj, dok je europski prvak Grčka preokrenuo vodstvo Finske...

Fabio Capello u svome je prvom nastupu kao izbornik engleske reprezentacije u početnom sastavu donio osvježenja u likovima Jenasa, Bentleyja i Upsona, a na vrata je nakon dugo vremena ponovno stao David James. Englezi, motivirani i željni dokazivanja, u prvom su dijelu u potpunosti nadigrali sudomaćina Eura. Dominacijom i visokim tempom stvorili su nekoliko vrlo dobrih prigoda, no Rooney, J. Cole i Ferdinand nisu bili precizni u završnici. Za goste je najbolju šansu propustio Barnetta. I kada se činilo da bi Švicarci mogli otići na odmor netaknute mreže, nakon akcije Gerarda i J. Colea u 40. minuti svoj prvi pogodak za Englesku postiže Jermaine Jenas.

U nastavku su Englezi nastavili s terenskom inicijativom, no u 58. minuti Wembley je pogotkom šokirao Derdiyok. Ali, Švicarci novom naletu engleske reprezentacije uspijevaju odolijevati samo do 62. minute. Crouch je glavom spustio loptu za Gerarda koji sjajno asistira Wright-Philipsu za novo vodstvo domaćina. Do kraja utakmice svaki je izbornik izvršio po nekoliko izmjena te se igra razvodnila. Domaći su bili zadovoljni i minimalnom pobjedom, a Švicarci imaju utjehu u činjenici da su ipak oni ti koji će igrati na Europskom prvenstvu.

Talijani i Portugalci željeli su iskušati atmosferu švicarskih stadiona pa su igrali u Zurichu. Unatoč izjednačenom prvom dijelu na odmor su s prednošću ipak otišli Talijani. Pogodak je bio djelo Luce Tonija u 45. minuti. Kako je završila prvo, tako je Italija otvorila i drugo poluvrijeme. U 50. minuti povećanje vodstva svjetskim je prvacima donio Andrea Pirlo. Portugalci nakon toga sve bacaju u napad što ime se isplatilo u 77. minuti kada je Quaresma svladao Ameliju. Ali, odmah dvije minute nakon toga sjajnu akciju Talijana pogotkom je završio Quagliarella i tako osigurao slavlje Azzurra.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Španjolci su pak, u Malagi dočekali Francuze. Solidna igra obiju momčadi u prvom dijelu nije urodila pogocima. Tome je vjerojatno pridonijela i ozljeda Fernanda Torresa koji je igru napustio već u 21. minuti. U nastavku su domaći ofenzivnijom igrom uspjeli doći do pobjedonosnog pogotka. Strijelac je bio Capdevila u 82. minuti.

Brazil je gostovao u Republici Irskoj te bez Ronaldinha i Kake izborio minimalnu pobjedu. U prvom su dijelu Brazilci nadigrali domaćina, no konkretnog učinka nije bilo. Za to je najzaslužniji bio vratar Irske Shay Given koji je sjajno obranio udarce Robinha i Lea Maura. Nakon poluvremena, gosti su u potpunosti zagospodarili terenom, a Robinho je u 67. minuti na asistenciju Diega postigao jedini gol na utakmici.

Na sjeveru Irske slavlje Bugarskoj je donio Evans golom u vlastitu mrežu u 38. minuti. Neočekivano je uvjerljiva pobjeda Walesa protiv Norveške. Strijelci su za domaćine bili Koumas dvaput i Fletcher. Također, pomalo iznenađujuće Izrael je pobijedio Rumunjsku pogotkom Golana u 25. minuti. Grčka je u pet minuta ( 67. minuta Katsouranis, 72. Charisteas) preokrenula vodstvo Finske koje je bilo djelo Litmanena. Mađarska i Slovačka odigrale su bez pobjednika 1:1, a Turska i Švedska jedine su reprezentacije koje su ponudile utakmicu bez pogodaka

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Također neriješeno, ali sa po jednim pogotkom sa svake strane odigrale su Makedonija i Srbija. Prvi gol u eri Miroslava Đukića za goste je u postigao Lazović u 42. minuti, dok je za Makedonce precizan bio Noveski u 52. Slovenci su na domaćem terenu poraženi od Danske pogocima Tomassona i Bendtnera, a za deželu je strijelac bio Novakovič.

Od ostalih protivnika Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Bjelorusija je nakon velike borbe pobijedila na Malti pogotkom Romashchenka minutu prije kraja. Ukrajina je remizirala na Cipru, nakon što su domaćini vodili poslije prvih 45 minuta. Strijelac izjednačujućeg pogotka u 71. minuti bio je Milevskiy. Kazahstan je poražen u Moldaviji za koju je jedini strijelac bio Bugaiov.

Prijateljske utakmice: Italija – Portugal 3:1 (1:0), Wales – Norveška 3:0 (1:0), Turska – Švedska 0:0, Engleska – Švicarska 2:1 (1:0), Cipar – Ukrajina 1:1 (1:0), Slovenija – Danska 1:2 (1:1), Izrael – Rumunjska 1:0 (1:0), Mađarska – Slovačka 1:1 (0:0), Gruzija – Latvija 1:3 (0:3), Island – Armenija 2:0 (1:0), Malta – Bjelorusija 0:1 (0:0), Grčka – Finska 2:1 (0:0), Makedonija – Srbija 1:1 (0:1), Irska – Brazil 0:1 (0:0), Sj. Irska – Bugarska 0:1 (0:1), Španjolska – Francuska 1:0 (0:0), Moldavija – Kazahstan 1:0 (1:0).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!