Košarka

Što dolazak O'Neala donosi Sunsima?

Dalibor Kovačić • četvrtak, 07.02.2008.

Još se ne stišavaju reakcije oko dolaska legende NBA lige, Shaquillea O'Neala u Phoenix Sunse. Ni dolazak "velikog diva" s koledža LSU, sad već davne 1992. u Orlando Magic, pa ni svi njegovi transferi (iz Orlando Magica u LA Lakerse, te potom u Miami Heat), nisu podigli toliko prašine i izazvali toliko suprotnih mišljenja, kao ovaj posljednji, iz Miamija u Phoenix...

Mišljenja su podijeljena, pa tako jedni smatraju kako će dolazak Shaqa O'Neala donijeti Sunsima toliko potrebnu čvrstinu pod košem, dok drugi govore da je razmjena Mariona i Banksa za O'Neala zapravo loš posao za Sunse.

Zasigurno vrlo iznenađujuće djeluje potez u kojem trener Sunsa Mike D'Antoni, koji je stvorio ovaj tim i ovakav stil igre (run and gun), dobija najsporijeg igrača lige u najbržoj momčadi lige. Neki u tome vide prednost jer će sada Amare Stoudemire doći do veće slobode kada nije prvi centar te s pozicije "četvorke" još učinkovitije djelovati u ofenzivi, a ima i šaljivih komentara, kako će u brzim transformacijama u ofenzivi, konačno dobiti "osigurač" u obrani jer se O'Neal neće stići prebaciti u napad.

No reakcije oportunista su vrlo žestoke. Pa tako navijači Sunsa vrlo sumjičavo vrte glavom glede dolaska "diva" (150 kg, 216 cm).

SunssuporterPAt: "Ne razumijem ovakav potez. Kako se O'Neal može uklopiti u brzu igru na koju smo navikli od Sunsa i zbog koje dolazimo na utakmice? Pa on će sad sve uništiti." Jack12phoe: "Još uvijek ne vjerujem da je ovo istina. Šala, zar ne?", gledište je navijača na forumima.

Niti novinari nisu baš složni oko povoljne razmjene Sunsa. Ugledni kolumnist Foxsports.coma, Charley Rosen, vrlo otvoreno zaključuje kako je razmjenom Mariona i Banksa za O'Neala jedini dobitnik Miami. Dok za Sunse zaključuje: "Što dolazak Shaqa donosi dobroga? Pa rekao bih, vrlo malo. O'Neal nije centar poput Duncana ili Gasola ili Bynuma, koji igraju licem prema košu. Nadalje on nikada nije bio skakač ni osobit defanzivac. Zapravo, pravo je pitanje može li dolazak Shaqa donijeti nečega dobroga?"

Međutim sam trener Sunsa Mike D'Antoni će opovrgnuti zlobne i sumjičave duše: "Cijenjena gospodo, vidim da debatirate već satima oko toga da li nam je Shaq potreban. I vi se ne slažete s njegovim dolaskom. No, ja vam poručujem da ste u krivu. Zašto? Jer je gotovo nemoguće osvojiti NBA prsten bez "velikog" igrača u reketu, na poziciji "petice"." I nastavlja : "Iako ima 35 godina, još uvijek u njemu ima dovoljno goriva i donijet će nam toliko potrebnu čvrstinu i stabilnost."

Bez obzira na sva mišljenja, iza Shaqa O'Neala stoje brojevi. A oni nam govore da je iza njega 14 NBA sezona, 14 All Star utamica, četiri puta se okitio zlatnim prstenom NBA prvaka (tri puta s Lakersima i jednom s Heatom). U karijeri je odigrao 941 utakmicu, s prosjekom od 25.6 poena, 11.8 skokova, 2.8 asistencija, 2.5 blokade po utakmici. Zaista impresivne brojke, na koje i njegovi najveći sumnjičavci jednostavno moraju zapljeskati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!