Košarka

Kirilenko na tronu Europe

Dalibor Kovačić • petak, 08.02.2008.

FIBA je za najboljeg košarkaša Europe za 2007. godinu izabrala MVP igrača prošlogodišnjeg Europskog prvenstva i člana NBA momčadi Utah Jazz, Andreja Kirilenka iz Rusije...

U izboru, u kojem su sudjelovali košarkaški fanovi, novinari i treneri iz 25 zemalja, 26-godišnji Rus je odnio tijesnu pobjedu u odnosu na drugoplasiranog Dirka Nowitzkog i trećeplasiranog Josea Calderona.

Kirilenko je u 2007. predvodio reprezantaciju Rusije do naslova prvaka Europe, s učinkom od 18 poena, 8.6 skokova i 2.2 ukradene lopte po utakmici. Posebice se istakao u završnici turnira kada je u polufinalnom meču, Litavcima ubacio 29 poena uz osam skokova, te u finalu sa Španjolcima gdje je zabilježio 17 poena.

Izuzetna nadarenost 2.06 cm visokog košarkaša Utah Jazza ogleda se u tome što je jedan od najboljih krilnih napadača u NBA ligi, a samim time i u svijetu, što potvrđuje učinak od 11.8 poena, 5.5 skokova, 4.7 asistencija i 1.8 blokada, ostvarenih u najprestižnijoj ligi svijeta.

"Potpuno zaslužena nagrada!" izjavio je George Vassilakopoulos, predsjednik FIBA Europe.

"Svoju kvalitetu je Andrej najbolje dokazao, kada je reprezentaciju Rusije doveo do naslova, kada to nitko od njih nije očekivao", riječi su generalnog sekretara FIBA Europe Nara Zanolina.

Prošlogodišnji pobjednik ovog izbora, Njemac Dirk Nowitzki, je kao MVP igrač NBA lige prošle sezone i kao najbolji strijelac Europskog prvenstva iz 2007., na kraju završio kao drugoplasirani po izboru FIBA-e.

Trećeplasirani Španjolac Jose Calderon, je zaslužio ovako visoko mjesto zahvaljujući izvanrednim predstavama koje pruža u NBA momčadi Toronto Raptors, te predvodeći Španjolsku do finala Europskog prvenstva sa nevjerojatnim učinkom od 50% ubačaja za tri poena.

U prvih pet još su izabrani Francuz Tony Parker i Litavac Ramunas Siskauskas.

Izbor
1. Andrei Kirilenko, Rusija
2. Dirk Nowitzki, Njemačka
3. Jose Calderon, Šapnjolska
4. Tony Parker, Francuska
5. Ramunas Siskauskas, Litva
6. Dimitris Diamantidis, Grčka
7. Pau Gasol, Španjolska
8. Andris Biedrins, Latvija
9. Matjaz Smodis, Slovenija
10 Luol Deng, Velika Britanija
11. J.R. Holden, Rusija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!