Nogomet

Vodećima bodovi "k'o kuća"

Maja Giljanović • subota, 09.02.2008.

24. kolo ni u kom slučaju ne bi trebalo izazvati značajnije promjene u poretku Le Championnata s obzirom da sav gornji dom očekuje lagani posao protiv momčadi sa začelja...

Izuzetak je samo momčad Nice koju u derbiju Azurne obale u nedjelju čeka Marseille, trenutno devetoplasirana momčad lige, u posljednja dva kola zastrašujuće (devet postignutih golova) napadačke forme. Nepremostiv hendikep gostima, međutim, mogao bi se pokazati reprezentativni break jer posljednje informacije s Velodromea govore o Nasrijevom zasigurnom neigranju: mozgu Geretsove jedanaestorice u remiju Francuske ("B" vrsta je remizirala s Kongom 0:0) ove je srijede nastradao gležanj. S druge strane, s Kupa nacija se vratio Mamadou Niang, senegalski killer, ove sezone strijelac 10 prvenstvenih pogodaka koji bi trebao garantirati Marseilleu sretniji epilog s Municipala od onog prošlogodišnjeg (2:1 za Antonettijevu momčad).

Prvi susret kola na Parku prinčeva u ranoposlijepodnevnom terminu igraju PSG i Le Mans u utakmici u kojoj 12. momčad lige zahtijeva nastavak serije. Parižani su, naime, nakon katastrofalnog ulaska u sezonu i tavorenja na samom dnu poretka, po povratku s novogodišnje stanke pronašli igru i u svim natjecanjima (Le Championnat, Kup i Liga-kup) ostvarili šest od mogućih osam pobjeda. PSG je usput inkasirao samo dva gola, a s druge ih se strane nadavaoe (16) preko, između ostalih, i raspoloženog Amara Dianea: tri od tri samo u prvenstvu za 25-godišnjeg Bjelokošćanina. Gosti se, unatoč boljem plasmanu na tablici (osmi), čine savršenim protivnikom s obzirom da su crveno-žuti koji, zanimljivo na strani ne znaju za remi (četiri pobjede i sedam poraza), upisali tri poraza na zadnje četiri utakmice.

Lideri na svom Gerlandu dočekuju pretposljednji Sochaux u utakmici nakon koje bi, kojim slučajem da ponove prošlosezonski rezultat, odnosno uhvate Lavove na krivoj nozi i otmu im bod (3:3), Gillotovi igrači išli kući pjevajući jer na pobjedu u dvorištu šesterostrukog uzastopnog prvaka čekaju još od 1991. godine. Juninho je najavljen na klupi, ali u igru sudeći barem po pesimističnim Brazilčevim najavama: "Boli me nesnosno" (prst lijeve noge nastradao u Liga-kupu protiv Le Mansa sredinim siječnja) u igru bi mogao samo u kakvoj ekstremnoj situaciji koju momčad koja je ove sezone u 23 odigrana kola ubilježila mizernih pet pobjeda ne bi smjela prouzročiti.

Prva pratilja Bordeaux ima još lakši zadatak protiv fenjeraša Metza. Pouliquenova momčad nije na Chaban-Delmasu slavila punih 28 godina, a les grenats tavore na dnu s jednim mršavim trobodom u dosadašnjem dijelu sezone. Blanc svejedno upozorava na oprez i ozbiljan pristup jer posljednji rezultat Metza kod Žirondinaca (2005. ,3:3) bio bi katastrofalan po ambicije peterostrukog u povijesti francuskog prvaka u trenutku kad za Lyonom već u ovom trenutku kaskaju četiri boda.

Trećeplasirani Nancy svim se srcem nada pobjedi nakon sramotne eliminacije u Kupu od amatera iz Carquefoua. Trener Correa uvjeren je da će se utakmica protiv 17. Toulousea pokazati prekretnicom u nastavku sezone. Momčad je, naime, u posljednjih 11 susreta slavila tek jednom, ali optimizam pronalazi u činjenici da ljubičice pobjedu na Marcel-Picotu čekaju punih 13 godina s tim da s posljednja tri gostovanja u nizu nisu ušićarile ni boda.

Monaco naših Jerka Leke i Nikole Pokrivača trobodom na svom Louisu II nada se daljnjem iskoraku i ulasku u ravnopravnu borbu za pozicije koje sljedeće sezone garantiraju euro-nastup. Petoplasirani Kneževi dočekuju skromni Lille dok se Caen na šestom mjestu sličnom nada sutra protiv Lensa hrvatskog reprezentativca Vedrana Runje.

Le Championnat, 24. kolo:
PSG - Le Mans (15)
Lyon - Sochaux (20)
Bordeaux - Metz
Nancy - Toulouse
Monaco - Lille
Valenciennes - Lorient
Rennes - Auxerre
Strasbourg - Saint Etienne
Caen - Lens (sutra 18)
Nice Marseille (20.55)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • eldottore1930.11.2012. u 13:48
    zakon..
    eldottore19