Zimski sportovi

Vonn razred za sebe

Zvonimir Šimunović • subota, 09.02.2008.

Lindsey Vonn neprikosnovena je vladarica skijaških brzina ove sezone. Amerikanka je do četvrte spustaške pobjede došla uvjerljivim nastupom u talijanskom Sestriereu. Kelly Vanderbeek drugim je mjestom poravnala najbolji rezultat u karijeri, a veliku radost domaćim je navijačima donijela Nadia Fanchini izborivši postolje. Četvrtu poziciju podijelile su Renate Götschl i Nadia Styger...

Lindsey Vonn gotovo je osigurala mali kristalni globus u najbržoj disciplini, a tek 23. mjesto Nicole Hosp znači da je nakon serije brzih disciplina i u ukupnom poretku preuzela vrh. Amerikanka je do pobjede u sedmom spustu sezone došla zaista sjajnom vožnjom. Možda će najviše reći činjenica da je Vonn uvjerljivu prednost pred suparnicama stekla unatoč velikoj pogrešci u srednjem dijelu staze. Vonn je, međutim, početni i završni dio staze odskijala najbrže i tako izborila važnu pobjedu.

Drugim mjestom Kanađanka Kelly Vanderbeek ponovila je dosadašnji najbolji rezultat. Ona je na prva dva prolazna vremena imala minimalni zaostatak za pobjednicom, no lošiji donji dio, odnio joj je mogućnost eventualne prve pobjede. Kanađanima dobro raspoloženje daje i sedma pozicija Britt Janyk koja je za Vonn zaostala malo više od sekunde.

Buru oduševljenja donijela je na stazu u Setriereu Nadia Fanchini. Naime, domaća skijašica ne samo da je trećim mjestom izjednačila rezultat karijere u Svjetskom kupu, nego dodatnu vrijednost tom rezultatu daje činjenica da je Talijanki to bio tek drugi nastup nakon godinu dana pauze zbog ozljede. Fanchini je ravnomjerno rasporedila snage i u svakom dijelu staze stvarala približno jednak zaostatak što je u konačnici bilo dovoljno za postolje.

Četvrto mjesto podijelile su Renate Götschl i Nadia Styger. Austrijanki tako samo "luda" teorija može pomoći da se dokopa spustaškog globusa, a Švicarki je za osam stotinki pobjeglo prvo postolje u ovoj disciplini. Maria Riesch šestim je mjestom (zadnja sa zaostatkom manjim od sekunde) potvrdila konstantu u svim disciplinama.

Posebne pohvale zaslužuje i Amerikanka Chelsea Marshall koja je sa startnim brojem 40 osvojila osmo mjesto. 21-godišnjoj djevojci nogometnog imena ovo su prvi bodovi u Svjetskom kupu.

Svjetski kup, Sestriere, spust, skijašice, 09.02.2008.:
1. Lindsey Vonn (SAD) 1:38.86
2. Kelly Vanderbeek (Kanada) + 0.62
3. Nadia Fanchini (Italija) + 0.77
4. Renate Götschl (Austrija) + 0.85
4. Nadia Styger (Švicarska) + 0.85
6. Maria Riesch (Njemačka) + 0.96
7. Britt Janyk (Kanada) + 1.05
8. Chelsea Marshall (SAD) + 1.17
9. Dominique Gisin (Švicarska) + 1.22
10. Anja Paerson (Švedska) + 1.25
...

Svjetski kup, ukupni poredak, skijašice:
1. Lindsey Vonn (SAD) 968 bodova
2. Nicole Hosp (Austrija) 965
3. Maria Riesch (Njemačka) 821
4. Elisabeth Goergl (Austrija) 787
5. Marlies Schild (Austrija) 759
6. Julia Mancuso (SAD) 718
7. Anja Pärson (Švedska) 668
8. Denise Karbon (Italija) 619
9. Tanja Poutiainen (Finska) 604
10. Renate Goetschl (Austrija) 539
...
36. Ana Jelušić (Hrvatska) 135
...
59. Nika Fleiss (Hrvatska) 65
...

Svjetski kup, spust, skijašice:
1. Lindsey Vonn (SAD) 575 bodova
2. Renate Goetschl (Austrija) 323
3. Britt Janyk (Kanada) 300
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!