Košarka

Cibona - Split CO: Toplo-hladno, ali dovoljno

Ivor Krapac • subota, 09.02.2008.

Košarkaši Cibone pridružili su se gradskom rivalu iz Trnskog u finalu Kupa Krešimira Ćosića. Cibosi u drugom subotnjem polufinalu nisu odigrali sjajno, no ono što su pokazali bilo je dostatno za tijesnu pobjedu nad Splitom CO...

Prva četvrtina započela je obostrano hladno, bez puno poteza koji bi uzburkali vrlo mirnu atmosferu u dvorani. Ni Cibosi ni Žuti nisu mogli do značajnije prednosti. Andrić i Rozić u Sunarinoj, a Rudež i Stipanović u Subotićevoj momčadi bili su prve "violine" u startnih deset minuta uz maksimalno vodstvo na bilo kojoj strani Rozićevom tricom za 19:15 u Ciboninu korist minutu do kraja četvrtine.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Na ulasku u drugu dionicu Cibosi su s četiri uzastopna Andrićeva poena otišli do dotad najvećih 25:19, no ni Splićani se nisu dali. Nekoliko odličnih prodora Tonyja Akinsa, koji je pred kraj prve četvrtine morao na kraći predah na klupi zbog dvije osobne pogreške, vratilo ih je u rezultatski plus, uz seriju od 17:4 u nešto više od šest minuta za preokret na 36:29.

Sredina druge četvrtine pripala je Žutima, završnica je ponovno bila po notama Cibosa. Zona koju je u toj fazi utakmice postavio Ivan Sunara brzo je urodila plodom, Splićani nisu znali kako bi je probili, a plodove dobre obrane Vukovi su ubrali u napadu. Pet uzastopnih poena Vedrana Princa, a potom i poeni Hoskina, Krušlina i Mulaomerovića odveli su Cibonu do vodstva od 42:37 na "velikom odmoru".

U trećoj dionici Žute je i dalje u igri držao raspoloženi Akins, no Cibosi su kao i dotad imali figuru ili dvije više, dovoljno da se drže u mirnom vodstvu. Maksimalnu prednost dohvatili su u 28. minuti, prvo uz tricu Mulaomerovića, a potom i polaganje Rozića nakon skoka u napadu za okruglih 61:51, što su Splićani do kraja četvrtine stigli tek malo smanjiti, ušavši u posljednjih deset minuta sa zaostatkom od 61:55.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Cibonini igrači su nakon dvije minute završne četvrtine vratili svoje vodstvo na 67:58, a potom, već po tradiciji neuvjerljive sezone, upali u crnu rupu koja im je donijela muke i čupanje u završnici susreta. Splićani su poenima Akinsa, Garnetta i tricom Rudeža pet minuta do kraja uz seriju od 11:0 došli do novog preokreta i poveli sa 69:67, a da se u Sunarinoj momčadi nije "probudio" dotad praktički nevidljivi Chris Warren, tko zna bi li utakmica završila kako je završila.

Ove sezone najbolji igrač Cibosa krenuo je košem i dodatnim bacanjem nakon Garnettovog prekršaja, nastavio tricom za vodstvo od 75:73, pa blokadom na tada podjednako "vrućem" Ivanovu. No, tu nije bio kraj Warrenovom mini-showu; svoje minute zaključio je asistencijom Vedranu Vukušiću koji je zabio uz prekršaj, dodajući i pogođeno slobodno bacanje za povećanje prednosti na 78:73 dvije minute do kraja.

Nakon privremenog Splitovog povratka do 78:78, u posljednjoj minuti je ključna uloga u Ciboninom sastavu pripala Damiru Mulaomeroviću. S četiri pogođena slobodna bacanja i iznuđenim faulom u napadu Andrije Stipanovića u bloku, iskusni organizator igre Cibosa pomogao je svojoj momčadi da se vrati na četiri poena prednosti, a pogođeno slobodno Vedrana Vukušića, pa još dva njegovog imenjaka Princa odvukla su razliku na teško dostižnih plus pet.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Posljednji tračak nade gosti su imali nakon što je Mulaomerović pet sekundi do kraja faulirao Rudeža na trici, uz pokušaj Splitovog krila da, nakon pogođena prva dva, namjerno promaši treće slobodno bacanje i time pruži priliku svojoj momčadi da skokom u napadu i tricom eventualno izbori produžetak. No, nije prošlo. Rudež je zabio prva dva bacanja, namjerno gađao treće od table, ali i to je na njegovu žalost ušlo u koš, za smanjenje na nedostatnih 85:83. Nakon brzog prekršaja Žutih, Warren je na drugoj strani s crte samo potvrdio pobjedu.

Utakmicu u kojoj ni jedni ni drugi nisu briljirali napadački je predvodio igrač poražene momčadi, Tony Akins, koji je ubilježio 25 poena i sedam asistencija. Damjan Rudež pridružio se s 19 poena i osam skokova, dok je najefikasniji u redovima Cibosa bio Lukša Andrić s 18 poena i sedam skokova. Chris Warren dovukao se do 14 poena, no šut mu je bio na samo 38 %, 5/13 iz igre.

Kup Krešimira Ćosića, polufinale: Cibona - Split CO 87:83.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!