Zimski sportovi

Dvostruki prvijenac u superveleslalomu

Zvonimir Šimunović • nedjelja, 10.02.2008.

Austrijanka Andrea Fischbacher i Švicarka Fabienne Suter pobjednice su šestog superveleslaloma sezone voženog u Sestriereu. Identično vrijeme objema je skijašicama donijelo premijernu pobjedu u Svjetskom kupu. Treće mjesto osvojila je Maria Riesch, vodeća u ovoj disciplini, a utrku je obilježio i težak pad Marije Holaus...

Superveleslalom ove sezone zaista zaslužuje titulu najneizvjesnije discipline u Svjetskom kupu. Naime, u šest odvoženih utrka do pobjede je uspjelo doći – sedam skijašica. Za to su zaslužne Andrea Fischbacher i Fabienne Suter koje su na olimpijskoj stazi Kandahar Banchetta odvozile identična vremena i došle do prvih pobjeda u karijeri. I dok je Fischbacher do sada imala tri postolja u Svjetskom kupu, najbolji plasman za Suter je bilo sedmo mjesto. Suter je sa startnim brojem dva iskoristila odlične uvjete na stazi i prije svega sjajnim početnim dijelom postavila, na kraju se pokazalo, pobjedničko vrijeme. Fischbacher je baš kao i Švicarka bez pogreške prošla, tehnički najzahtjevniji, gornji dio staze i na kraju ostvarila u stotinku identično vrijeme.

Skijašice koje su nastupile nakon njih nisu uspjele ugroziti vrijeme vodećih. Razlog tome vjerojatno djelomično leži i u dvadeset minutnom prekidu nakon pada Marije Holaus. Austrijanaka (inače pobjednica superveleslaloma iz Cortine) je ubrzo nakon starat izgubila ravnotežu na skijama i završila u zaštitnoj ogradi pokraj staze. Prekid je trajao sve dok skijašica helikopterom nije prevezena u bolnicu. To je očito djelovalo i na skijašice koje su nastupile poslije nje. Od onih, inače najboljih u ovoj disciplini, samo su Maria Riesch i Renate Goetschl trećim, odnosno petim mjestom uspjele opravdati status favoritkinja.

Pogotovo su razočarale vodeće skijašice svjetskog kupa, Nicole Hosp i Lindsey Vonn završivši na 14., odnosno 16. mjestu. I dok će Hosp priliku za ispravak imati u nadolazećim tehničkim disciplinama, Amerikanku bi loši plasmani u superveleslalomu mogli koštati gubitka utrke u ukupnom poretku.

U sjeni pada Holaus, ostali su i vrlo dobri nastupi ostalih austrijskih skijašica. Uz Fiscbacher i Goetschl, plasman među deset izborile su i Meissnitzer koja je završila 14 stotinki daleko od postolje te Goergl na šestom i Sponring na desetom mjestu (drugi rezultat sezone).

Što se švicarskih skijašica tiče, pobjedu Suter podebljala je sedmim mjestom Nadia Styger, a SAD i Švedsku među prvih deset predstavljaju Julia Mancuso i Anja Paerson.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa, Hosp i Vonn su u bodovno izjednačene, a vodeća u poretku superveleslaloma ostala je Riesch.

Svjetski kup, Sestriere, superveleslalom, skijašice, 10.02.2008.:
1. Andrea Fischbacher (Austrija) 1:21.06
1. Fabienne Suter (Švicarska) 1:21.06
3. Maria Riesch (Njemačka) + 0.24
4. Alexandra Meissnitzer (Austrija) + 0.38
5. Renate Goetschl (Austrija) + 0.47
6. Elisabeth Goergl (Austrija) + 0.52
7. Nadia Styger (Švicarska) + 0.59
8. Julia Mancuso (SAD) + 0.84
9. Anja Paerson (Švedska) + 0.90
10. Christine Sponring (Austrija) + 0.91
...

Svjetski kup, ukupni poredak, skijašice:
1. Nicole Hosp (Austrija) 983 boda
1. Lindsey Vonn (SAD) 983
3. Maria Riesch (Njemačka) 881
4. Elisabeth Goergl (Austrija) 827
5. Marlies Schild (Austrija) 767
6. Julia Mancuso (SAD) 750
7. Anja Pärson (Švedska) 697
8. Denise Karbon (Italija) 619
9. Tanja Poutiainen (Finska) 604
10. Renate Goetschl (Austrija) 584
...
36. Ana Jelušić (Hrvatska) 135
...
59. Nika Fleiss (Hrvatska) 65
...

Svjetski kup, superveleslalom, skijašice:
1. Maria Riesch (Njemačka) 334 boda
2. Elisabeth Goergl (Austrija) 281
3. Renate Goetschl (Austrija) 261
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!