Tenis

Novi hrvatski adut

Tanja Vučić • utorak, 12.02.2008.

Odnedavno su hrvatski predstavnici na ATP Touru dobili još jedno pojačanje. Ivan Dodig, dojučerašnji "prvi reket" BiH, proteklog vikenda i početkom novog tjedna istaknuo se dobrim poslom u kvalifikacijama Marseillea i prolaskom u glavni ždrijeb nekog ATP turnira prvi put u karijeri. Sportnet.hr vam predstavlja novopečenog hrvatskog teniskog aduta, koji se vratio u reprezentaciju u kojoj je proveo djetinjstvo...

Ivan je tenis počeo trenirati u osmoj godini i njegova karijera je praktički od početka povezana s nešto mlađim Marinom Čilićem. Obojica su rodom iz Međugorja i odlični su prijatelji.

Dodig je rođen 2. siječnja 1985. godine u Međugorju. Godine 1995. postao je prvakom BiH u kategoriji do 10 godina i do danas je redovito osvajao naslove prvaka BiH u svojoj kategoriji. S 12 godina počeo je osvajati međunarodne turnire i do danas je u svoju kolekciju smjestio preko 200 međunarodnih medalja.

Pored toga, vrijedi dodati i da je prije prijelaza u seniorske vode mladi Međugorac već okusio nastup i pod hrvatskom zastavom, igrajući u reprezentativnim natjecanjima prije nego je napunio 14.

Od ulaska u seniorski tenis, uglavnom nastupajući na Futuresima, a potom i Challengerima, Ivan bilježi konstantan rast na ulaznoj ATP ljestvici, uz dolazak do renkinga karijere probojem na 256. mjesto sredinom listopada prošle godine. Trenutno je 296. igrač svijeta, a kao najbolje rezultate na Futuresima pamti dva naslova iz 2006., u Prijedoru i Nigeriji, dok je na Challengerima najdalje došao lani u Banja Luci, do polufinala.

Uz dobru igru u pojedinačnoj konkurenciji, Ivan je odličan i u igri parova, trenutno na 148. mjestu na svijetu u toj konkurenciji. Da je u sjajnoj formi, svjedoči, pak, plasman u glavni turnir u Marseilleu, s tri pobjede nad tenisačima koji su bili bolje rangirani od njega. Nadjačao je Petera Wesselsa (151.), Adriana Ungura (267.) i Andreja Golubeva (132.).

Ivan preferira igru s osnovne crte, a kao glavni udarac izdvojit će forhend. Od teniskih uzora ističe Rogera Federera, a prije toga, iz doba dok je počinjao u ovom sportu, i Gorana Ivaniševića i Petea Samprasa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!